אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כלכלני S&P לא התרשמו מדו"חות הבנקים צילום: סי די בנק

כלכלני S&P לא התרשמו מדו"חות הבנקים

מדד הבנקים האמריקאיים זינק בשבועיים האחרונים ביותר מ־30%, אבל מצבו העגום של שוק הנדל"ן יקשה על המניות להמשיך ולטפס

30.07.2008, 07:44 | Standard & Poor's, מיוחד לכלכליסט

עוגמת הנפש שליוותה את ההשקעה במגזר הפיננסי האמריקאי מתחילת השנה התחלפה בשבוע שעבר בתחושת זחיחות. מדד הבנקים האמריקאיים (KBW) זינק ביותר מ־30% מאז נקודת השפל שאליה הגיע ב־15 ביולי, וכמה בנקים בולטים דיווחו על רווחים רבעוניים אשר היכו את התחזיות.

לכך יש להוסיף את הזרמת ההון הממשלתי לסוכנויות המשכנתאות פאני מיי ופרדי מק ואת ההחלטה לאסור על מכירה בחסר (שורט) של מניות פיננסיות נבחרות.

כעת נשאלת השאלה האם המומנטום החיובי יימשך. לדעת כלכלני סטנדרד אנד פור'ס, ספק אם מניות הבנקים האמריקאיים, כקבוצה יטפסו הרבה מעבר לרמתן הנוכחית.

מבט מעמיק בדו"חות הרבעון השני מגלה כי מי שתרמו לרווחי הבנקים היו הורדות הריבית של הבנק המרכזי של ארצות הברית. מכיוון שלא צפויות הורדות נוספות בעתיד הנראה לעין, ברור שתיעלם ההשפעה המיטיבה שהיתה להן על שורת הרווח. לעומת זאת, ניכר שהבנקים מגדילים את היקף ההפרשות, ומגמה זו תימשך לכל הפחות עד לתחילת 2009.

אשראי מידרדר

כך, למשל, חברת האשראי אמריקן אקספרס ציינה בשיחת הוועידה שבה הציגה את דו"ח הרבעון השני כי מגמת הפיגורים בהכנסות מחריפה. דוגמה בולטת נוספת היא דבריו של מנכ"ל ג'יי.פי מורגן ג'יימי דימון, שהודה כי המחיקות בתיק משכנתאות הפריים של הבנק עלולות לשלש את עצמן מרמתן הנוכחית המסתכמת ב־100 מיליון דולר.

שתי הדוגמאות הללו מצביעות על הידרדרות בתחום האשראי אשר מתפשטת מהמוקד של הלוואות הסאב־פריים. מומחי סטנדרד אנד פור'ס מציעים לשים לב לעובדה כי התופעה מתרחשת למרות שיעור אבטלה נמוך מבחינה היסטורית של 5.5%.

מכיוון שצניחת מחירי הבתים היא מוקד הצרות של מגזר הבנקאות, ממליצים בסטנדרד אנד פור'ס לעקוב אחר מדד מחירי הבתים קייס שילר (S&P/Case Schiller Home Price Index). המדד כבר איבד 25% מנקודת השיא והתאושש, ואולם ישנם כלכלנים אשר חוזים כי הירידה תגיע עד כדי 30%. כל ירידה נוספת במדד אל מתחת לקו ה־25% תגדיל את ההפרשות והמחיקות של הבנקים האמריקאיים הרבה מעבר לתחזיותיהם הנוכחיות. זאת, מכיוון שחישובי הבנקים מתבססים על ההנחה שמדד קייס שילר יתייצב סביב הנקודה הנמוכה רק ב־23%–25% מנקודת השיא.

פחות משכנתאות

באחרונה ישנם דווקא סימנים לכך שמדד מחירי הבתים עלול לרדת אל מתחת לרמה המשמשת לחישובי הבנקים. ראשית, לאחר קריסת פאני מיי ופרדי מק עלתה הריבית על המשכנתאות ל־30 שנה - מ־6.3% בחודש יוני ל־6.6% כיום. הדבר ישפיע, מן הסתם, על רוכשי הדירות.

שנית, הממשלה אמנם נחושה להעניק גיבוי לשתי הסוכנויות הללו אם יזדקקו להון נוסף, ועדיין, חוסר היציבות הפיננסית שלהן ימנע מהן להתרחב בקצב שנרשם עד כה. התוצאה תהיה פחות משכנתאות זמינות ולכן גם פחות קוני דירות.

בפני מניות הבנקים ניצבים מכשולים נוספים, ובסטנדרד אנד פור'ס מעריכים כי קיימת אפשרות להורדות דירוג נוספות של חברות המבטחות איגרות חוב, דבר אשר יחייב ככל הנראה מחיקות נוספות מצד הבנקים. סכנה נוספת אורבת לבנקים מכיוונם של ניירות הערך מגובי המשכנתאות שהנפיקו פאני מיי ופרדי מק. הללו נסחרים בהנחה של 5%, אשר אם תימשך עד חודש ספטמבר, תיאלץ את הבנקים לבצע הפחתות ערך. ומעל לכל מרחפים האיומים המקרו־כלכליים כמו זינוק אפשרי במחירי הנפט והתרחבות האבטלה.

למרות הכל, ישנם כמה בנקים שזוכים בכל זאת להמלצת "קנייה" מטעם כלכלני סטנדרד אנד פור'ס. עם הבנקים הללו נמנים בנקורפסאות' (סימול: BXS), קולן פרוסט בנקרס (סימול: CFR), פיפלס יונייטד (סימול: PBCT), נורת'רן טראסט (סימול: NTRS), בנק אוף הוואי (סימול: BOH) ופי.אנ.סי (סימול: PNC).

תגיות