אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גם החברה תרוויח: פעילות עסקית ככלי לשינוי חברתי צילום: סי די בנק

גם החברה תרוויח: פעילות עסקית ככלי לשינוי חברתי

עם התפתחות תופעת האחריות התאגידית יכולות גם חברות עסקיות להיכנס להגדרת החברה האזרחית. המעורבות הקהילתית של עסקים הופכת אותם לחלק בלתי נפרד מהחברה האזרחית ולגורם המשפיע על שינוי חברתי

30.07.2008, 08:36 | אהובה ינאי

בתחילת החודש התקיים לראשונה "יום החברה האזרחית" בכנסת. רבים בציבור אינם מודעים לקיומה של החברה האזרחית ולקיומו של היום המיוחד לה, שהוא הזדמנות להעלות לסדר היום הציבורי את אחת התופעות החברתיות החשובות הקורות כאן.

החברה האזרחית היא סך כל הארגונים, האזרחיים והחברתיים, הפועלים לעשייה חברתית שאיננה במסגרת פרלמנטרית או שלטונית ואינה למטרות רווח. מדובר בתנועות חברתיות, ארגוני צדקה, ארגוני התנדבות, ארגוני שינוי חברתי, ארגוני תרבות, ספורט, תקשורת ואף ארגוני דת. אבל לא רק.

המגזר העסקי נותן חכות במקום דגים

עם התפתחות תופעת האחריות התאגידית יכולות גם חברות עסקיות להיכנס להגדרת החברה האזרחית. המעורבות הקהילתית של עסקים הופכת אותם לחלק בלתי נפרד מהחברה האזרחית ולגורם המשפיע על שינוי חברתי.

חברת ההייטק ECI, למשל, מנהלת זה כמה שנים פעילות אינטנסיבית עם עמותת ידיד העוסקת בהעצמת קהילות ברחבי הארץ (עולים חדשים, קשישים, מוגבלים ועוד). הפעילות כוללת הפעלת מרכז זכויות המעניק ייעוץ וסיוע חינם בתחומי המשפט, צרכנות, חינוך, תעסוקה, דיור ושיכון, ביטוח לאומי ובריאות.

דוגמה נוספת היא פעילות הבנק הבינלאומי, השותף לתוכניות למען נוער בסיכון שנפלט ממסגרות לימודיות רגילות ולעתים אף מידרדר לפשע ולאלימות. פרויקט "נקודת מפנה" של הבנק, לדוגמה, בשיתוף אשלים־ג'וינט, מעניק כישורי חיים ומהווה גשר חזרה לחברה באמצעות חינוך הנוער לעולם העבודה. המגזר העסקי משמיע את קולו החברתי ובעצם נותן חכות במקום דגים.

ביטויים חדשים של יזמות חברתית מתקיימים היום באופן קבוע בעולם העמותות, ומקורם בעולם העסקים. גם העמותות רואות היום את הפעילות העסקית ככלי לשינוי חברתי. עמותת שכולו טוב, העוסקת בשיקום אנשים בעלי נכות נפשית ומספקת להם שירותי תעסוקה ופנאי, היא ארגון חברתי לכל דבר, אך היא עסק שיש בו כוונת רווח לעובדי העמותה. העשייה היא חברתית, אך משלבת עקרונות עסקיים - מצוינות, איכות ותחרותיות.

קיימת ראייה, חדשה יחסית, שלה שותפים ארגונים חברתיים, ולפיה היזמות העסקית שבפעילותם היא לא רק מקור כספי עבור הארגון, אלא גם כלי למימוש חזונם החברתי.

דוגמאות אלה ממחישות כי גבולות החברה האזרחית אינם חדים. יש מעבר דו־סטרי של תפיסות ופעולות בין הגורמים המעורבים בקהילה: חברות ועסקים למטרות רווח, וארגונים חברתיים הרואים הזדמנות לרווח כתוצאה מהיוזמות העסקיות. בשני המקרים מדובר בהזדמנות ליצור שינוי חברתי באמצעות שימוש בכלים עסקיים. כל שינוי חברתי כזה הוא צעד נוסף קדימה של החברה האזרחית בישראל ותנאי חשוב ליצירתה של חברה מוסרית, ערכית וצודקת יותר.

הכותבת היא מנכ"ל ארגון "מתן - הדרך שלך לתת"

תגיות