אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השקפת עולם: הסטארט-אפ של אובמה צילום: דן פורגס

השקפת עולם: הסטארט-אפ של אובמה

ברק אובמה, המגלה כישרון של יזם הרגיש לצורכי השוק, משתמש במערכת הבחירות באסטרטגיית גרילה, ומתאים את עצמו לשינויים הגיאו־פוליטיים העולמיים. גל ה"אובמניה", שמתחיל לתפוס עוצמה עולמית, מזכיר את הגלים הוויראליים באינטרנט

31.07.2008, 07:47 | בעז תמיר

גל האהדה העולמי המתעורר עם פתיחת מסע הבחירות של ברק אובמה לנשיאות ארצות הברית סוחף מיליונים. בלב פארק טירגארטן, המרוחק 200 מטר משער ברנדנבורג, פתח אובמה את נאומו בפני 200 אלף איש נרגשים בברלין במילים: "באתי לדבר אליכם אזרחי ברלין כאזרח, לא כמועמד המפלגה הדמוקרטית לנשיאות ארה"ב".

 

יכולתו המיוחדת של אובמה ליצור קשר בלתי אמצעי עם אזרחי העולם מעל ראשי המנהיגים המקומיים יוצרת התלהבות השמורה לכוכבי רוק. האהדה הרבה שהוא זוכה לה טמונה בהשקפת עולם מגובשת שהוא מציג: הודאה מפורשת בצורך לסיים את המלחמה בעיראק, ובאותה עת הצגת עמדה מיליטנטית, התובעת פעולה נחושה נגד הטרור העולמי בכלל ונגד הטליבאן, אל קאעידה והתחמשות איראן בנשק גרעיני בפרט. כך גם קריאתו לחידוש הברית האטלנטית, שתיצור כוח משולב אמריקאי-אירופי למלחמה בטרור העולמי.

 

העולם כבר החליט

אזרחי העולם החליטו היכן ממוקם לבם. מהסקרים שנערכו בגרמניה ובאנגליה לקראת הביקור עלה כי 76% ו-51% מהמשיבים, בהתאמה, הביעו את תמיכתם באיש הצעיר הקורא לשבור את החומות והמחיצות בין העמים, הגזעים והתרבויות. המאבק על דעת הקהל האמריקאי עדיין רחוק מלהסתיים.

קואליציית צרובי הצוואר (Rednecks) ומטיפי הדת האוונגליסטים השמרנים תנסה למנוע את בחירת מועמדותו של בן התערובת שנולד בחטא לדידם - צאצא של אישה אמריקאית לבנה, בת הדת הנוצרית מקנזס, ושל אב מוסלמי, בן השבט ז'לואו מקניה. הביוגרפיה של משפחת אובמה נאמנה לאתוס האמריקאי, מוקד משיכה לכל שוחר חירות: ברק אובמה האב הגיע לקולג' בהוואי וזכה לממש חלום ולהשלים לימודי דוקטורט בכלכלה באוניברסיטת הרווארד. אולם האתוס האמריקאי המסוים הזה עדיין לא חלחל לכל פינות הארץ הענקית הזו.

ברלין בירת גרמניה, בעבר עיר מוקפת חומה פיזית ותרבותית, נהפכה לעיר פתוחה וקוסמופוליטית; אחותה התאומה לשם, ברלין שבמדינת אלבמה, נותרה אטומה. בדרומה של ארצות הברית לא סביר שאדם שחור, שרק לפני כמה עשרות שנים זכה למעמד אזרחי שוויוני בחוק, יזכה למעמד שוויוני גם בתרבות המקומית.

נפילת חומות ברלין וסיום המלחמה הקרה, עם מהפכת התקשורת והמידע, פתחו בפני אזרחי העולם אפשרויות חסרות תקדים וסיכונים מעוררי חרדה. על רקע טשטוש הגבולות הבין־מדינתיים, הבין־תרבותיים והבין־דתיים בזירה הגלובלית, ארגון הסדר העולמי החדש מחייב פתרון של ארבעה משברים גלובליים: המשבר הפיננסי, המחסור במזון והצורך בשיפור איכות החיים, הטרור האסלאמי והתחממות כדור הארץ.

כך, לנוכח המשברים שאליהם נקלעה המערכת הגלובלית בפתחה של המאה ה־21, ובניגוד למערכות בחירות קודמות, מערכת הבחירות הנוכחית מעמידה לבחירת אזרחי ארצות הברית שתי השקפות עולם מנוגדות, שאמורות כל אחת בדרכה להתמודד עם האתגרים האלה.

להבין את הזעם

מצד אחד, השקפת העולם הניאו־שמרנית של המפלגה הרפובליקנית, המאמינה שההישרדות היא פרי מאבק כוחני בין בני חושך לבני אור, שגבולה מסומן על ידי קבלת ערכי הדמוקרטיה המערבית. ומהצד השני, השקפת העולם של אובמה, שלפיה האדם נולד טוב בבסיסו והנסיבות החברתיות־כלכליות הן שיצרו פתולוגיות המתפרצות במשברים אישיים, חברתיים או קהילתיים. אובמה מאמין שנכון יותר להציב מערכת ערכים רחבה, שתשמש בסיס לשיפוט מורכב יותר. לשיטתו, האדם נולד טוב בבסיסו והנסיבות החברתיות-כלכליות הן שיצרו פתולוגיות המתפרצות במשברים אישיים, חברתיים או קהילתיים.

במקום לייצר הכללות על ציביליזציה, מדינה, עם, גזע או דת, אובמה מציג הבחנה עדינה יותר, ומנסה להבין את "מקורות הזעם" המניעים את נערי הכנופיות בשיקגו, או את השבטים השיעים המקופחים בידי האליטות הסוניות. התמודדות עם פתולוגיות משטרים כמו אלה בצפון וייטנאם, באיראן או בונצואלה תיעשה על ידי כלל המשתתפים במשחק הגלובלי.

בדיוק כמו בעניין משברי המזון ואיכות הסביבה, שעליהם מוסכם שכל פתרון צריך להתקבל במסגרת הקהילה הבינלאומית, כך אובמה לא רואה אפשרות לפתור גם את משבר הפיננסים בכלכלה הגלובלית בלי שיתוף פעולה והידברות על בסיס בניית אמון בין העולם המתועש, מדינות ה־G8 ובין המדינות המתעוררות (ה־BRIC) והמשטר הסיני. ממש כפי שאי אפשר יהיה לפתור את משבר הטרור בלי שיתוף פעולה מלא של הרוסים. העובדה שהמשטר הסיני ומשטר הרוסי אינם מופת לדמוקרטיה וחופש אינה צריכה למנוע את ההידברות, ההבנה, בנייה סבלנית של אמון ובעיקר מתן כבוד - שיח בגובה העיניים.

עולם חסר גבולות

מהו, אם כן, סודו של הצעיר, "חסר הניסיון", בן המיעוט השחור, שמצליח לרכוש את תמיכת חברי המפלגה הדמוקרטית ואת אהדתם של מאות מיליונים מאזרחי העולם? כיצד ניתן להסביר את התופעה של איש המגיח משולי החברה ומצליח לדלג מעל משוכות הדעות הקדומות, מעל החשש הטבעי משינוי, מהבלתי מוכר, עד שהוא מגיע מרחק נגיעה מתפקיד נשיא ארצות הברית?

הביוגרפיה של אובמה כנער למשפחה חד־הורית, אשר התחכך בסמים ובפשע וגם נהפך לפעיל חברתי בשכונות העוני והאלימות בשיקגו, הצמיחה אדם שמבין כי בעולם חסר גבולות כל אדם הנוהג בכלי רכב, משתמש בסם או במחשב הוא בעצם טרוריסט בפוטנציה.

הדרך להתמודד עם התופעה עוברת תמיד באמצעות הבנת הרקע, אמפתיה, אך גם באמצעות הצבת גבולות ברורים ולחימה בלתי מתפשרת בפורצי הגבולות. במערכת גלובלית שבה הצעירים איג'י טויודה, ביל גייטס, סטיב ג'ובס, לארי פייג', סרגי ברין מפילים מעצמות תעשייתיות דוגמת פורד, יבמ, ג'נרל מוטורס ומיקרוסופט, ברור שמנהיגות עסקית מותנית בפרק זמן מוגבל. לאחר שהוכח שמעצמה אטומית כמו ברית המועצות קרסה במלחמה קרה, גם חוסנה של ארצות הברית אינו מובטח.

כך, כשהוא מגלה כישרון של יזם סטארטאפיסט הרגיש לצורכי השוק (הלקוחות/הבוחרים), אובמה מפעיל בדומה למרק צוקרברג (מייסד אתר פייסבוק) מערכת בחירות באסטרטגיית גרילה, שמקורותיה בהבנה מעמיקה של שורשי החברה האזרחית (Grass Roots). הוא מצליח להתאים את עצמו במדויק לתנאי השתנות הסביבה הגיאו־פוליטית ומגיע במהירות לעמדת איום על שליטי השוק.

נוסף על ציבור האוהדים האמריקאי ליווה בשבוע שעבר הציבור האירופי, מגרמניה דרך צרפת ובריטניה, את ביקורו של אובמה, הפותח את קמפיין הבחירות שלו בקריאת ההסתערות על הבית הלבן, "כן, אנחנו יכולים!", קריאות המשודרות בזמן אמת עם הופעותיו באתר YouTube. גל ה"אובמניה" שהחל בשיקגו, אילינוי, תופס גובה ועוצמה הסוחפים את אזרחי העולם התלהבות, ומזכיר את הגלים הוויראליים באינטרנט.

דילמת הסופר-סטאר

המשבר הכלכלי הקשה שפוקד את ארצות הברית עשוי לשמש גורם שיסייע לאובמה לרכך את האגוז הקשה של השוביניזם והגזענות, ובעיקר את הפחד משינוי ומאי־ודאות. עם זאת, זירת הפעילות הפוליטית של אובמה מעמידה אותו בפני דילמה לא פשוטה: הכריזמה עלולה להיות לו לרועץ. העובדה שהוא נעשה סופר־סטאר עולמי ומצטייר כאדם מושלם, לעתים מטיף משיחי, מקשה על האדם הפשוט להזדהות איתו ולבחור בו. טבעי יותר לצאת לבירה עם דמות כמו ג'ורג' בוש או לבחור בג'ון מקיין, הסבא החביב, הנראה ונשמע הרבה יותר קוּל.

בשעת משבר וחוסר ודאות, כשתחושת הביטחון מתפוגגת במהירות, קיימת נטייה אנושית להיאחז בידוע, בקרוב ובפשוט. כדי לזכות בבחירות, יהיה אובמה חייב לנצח בדרך כלשהי את הנטייה האנושית להעדיף את המוכר - במקרה הזה, הלוחם המעוטר בן ה-72 שעדיין אינו משתמש במחשב ובאימייל ואינו מדבר בשפת האינטרנט - על פני מגלה העולמות המוכשר בן ה-47 שנים.

מגש הכסף

בהתמודדות הקשה הזו אובמה מחזיק בשתי מערכות כלים אסטרטגיות: אווירת המשבר (השוט) והצגת השקפת העולם (הגזר). השתנות הסביבה הגיאו־פוליטית והעמקת המשבר הכלכלי בארצות הברית, בשילוב החרדה מנזקי התחממות כדור הארץ, המשך השחיקה באיכות החיים בצד התמוססות החלום האמריקאי - כל אלה ישמשו מגש הכסף שעליו תונח השקפת עולם מעודכנת למאה ה-21.

במציאות החדשה, נדמה כי שימוש בהשקפת עולם ובגיבוש ייעוד אסטרטגי בארגז הכלים של היזם יסייע לו להמציא מחדש את התעשייה. בה בעת, שימוש בשפת העבר יהפוך את סיכוייו של אובמה להיבחר לנשיאות לקלושים מאוד.

וכך, ניסיונם של המצליחים שביזמי ההווה מלמד שסיכויי אובמה טובים: החזון והייעוד האסטרטגי של אובמה והמענה לדילמות המרכזיות במיקוד אסטרטגי של מנהלי מערכת הבחירות שלו יהיו פלטפורמה שעל גביה ירכוב ברק אובמה אל הבית הלבן. "כן, הוא יכול!".

הכותב הוא מחבר הספר "הקרב על הסטארט-אפ" ועומד בראש קבוצת המחקר www.worldview.biz, המתמחה במחקר תומך החלטה להשקעות בזירה הבינלאומית

תגיות