אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי: יו"ר רשות ניירות ערך הנחה את החברות לדווח על חשיפה לסחורות צילום: מאיר אזולאי

בלעדי: יו"ר רשות ניירות ערך הנחה את החברות לדווח על חשיפה לסחורות

זהר גושן מהדק האכיפה על החברות הציבוריות: יצטרכו לפרסם בדו"ח הדירקטוריון לרבעון השני את היקף החשיפה שלהן לתנודתיות במחירי חומרי הגלם, את הצעדים שננקטו ואת ההשפעה האפשרית על התוצאות העסקיות

31.07.2008, 07:39 | נעמה סיקולר

יו"ר רשות ניירות ערך, זהר גושן, החליט לעלות את רף השקיפות הנדרש מהחברות הציבוריות בישראל. ל"כלכליסט" נודע, כי לקראת פרסומם הקרוב של דו"חות הרבעון השני, החליטו ברשות לרענן, להרחיב ולחדד את חובות הגילוי החלות על החברות הציבוריות ולאכוף אותן במלוא הרצינות. זאת, בעיקר בשל התנודתיות במחירי הסחורות וחומרי הגלם והשפעתה הניכרת על ביצועי החברות.

לכך יש להוסיף גורמים כלכליים נוספים שהשפיעו על הביצועים - כמו עליית שער הריבית ומדד המחירים לצרכן וכן שחיקת שער הדולר - שאמנם לא נסתרו מעיני החברות הציבוריות, אך גם לא מעיני רשות ניירות ערך, שהפעם תדרוש מהחברות לדווח על כך בהרחבה בדו"חות.

לידי "כלכליסט" הגיע מסמך חדש של הרשות, שבו היא מבהירה כי כבר בדו"חות הקרובים ייאלצו החברות לפרסם בדו"ח הדירקטוריון את היקף החשיפה למחירי הסחורות וחומרי הגלם ואת השפעתו האפשרית על התוצאות העסקיות. חובת הדיווח תכלול את תקופת הרבעון השני (אפריל־יוני 2008) אך גם את התקופה שמסוף יוני ועד לתאריך פרסום הדו"חות בפועל.

מדובר למעשה בהרחבה של הוראות הרשות שפורסמו בסוף חודש אפריל האחרון, ערב עונת הדו"חות הקודמת. באותם ימים חלה שחיקה של שערי המטבעות לעומת השקל. הרשות דרשה מהחברות לדווח על חשיפתן לשינויים בשערי החליפין וגם על הצעדים שהן נקטו כדי להתמודד עם כך. ההוראות יושמו באופן חלקי בלבד בדו"חות הרבעון הראשון.

הסויה זינקה

למשבר המטבעות של הרבעון הראשון נוספה ברבעון השני גם התנודתיות החריפה במחירי חומרי הגלם והסחורות. לדוגמה, מחירה של חבית נפט זינק ב-38%, האלומיניום התייקר ב-8% וגם המזון והתוצרים החקלאיים התייקרו (מחיר הסויה, למשל, זינק ב־44.5%). במקביל המשיכו המטבעות להיסחר בתנודתיות מול השקל, ואיתותים על שחיקה ברווחיות כבר התקבלו מחברות ציבוריות - כמו יצרניות הפלסטיק, שהנפט משמש אצלן חומר גלם עיקרי, או תעשיות אחרות החשופות לעלייה במחירי המתכות.

גושן. מתכוון לבדוק את יישום ההוראות בפועל, צילום: מאיר אזולאי גושן. מתכוון לבדוק את יישום ההוראות בפועל | צילום: מאיר אזולאי גושן. מתכוון לבדוק את יישום ההוראות בפועל, צילום: מאיר אזולאי

ברשות החליטו להבהיר לחברות את היקף חובת הגילוי הנדרשת מהן. החברות, אומרים ברשות, ממילא חייבות לדווח על כל השפעה מהותית על התוצאות שלהן, ואולם בתקופה סוערת זו, ולמען הסר ספק, יצאו הוראות הדיווח המורחבות.

החברות אוגרות מלאי

במסמך שהוכן באחרונה ברשות היא רומזת שהפעם היא תתייחס בפחות סלחנות לחברות שלא ימלאו בצורה מקיפה אחר דרישותיה. "סגל רשות ניירות ערך מבקש להבהיר כי בכוונתו לבדוק את היישום בפועל של הבהרה זו במסגרת הדו"חות הכספיים של התאגידים המדווחים", כותבת הרשות.

במסמך של הרשות נדרשות החברות הציבוריות לדווח למשקיעים מהן ההחלטות שהתקבלו במהלך הרבעון השני שנועדו לצמצם את החשיפה לשינויים במחירי הסחורות וחומרי הגלם - נוסף על השינויים בשער החליפין.

מדובר, למשל, בהחלטות על רכישת מוצרי גלם חלופיים; על שינויים במועדי הרכישה של המלאים; על אגירת מלאים (כפי שמקובל בימים אלו בתעשיית הפלסטיק, למשל, על רקע אינדיקציות לעליית מחירו במחצית השנייה של שנת 2008); על צמצום פעילות הייצור בישראל; וכן על העלאת מחירים - צעד שנועד לגלגל לפתחם של הלקוחות את ההתייקרות במחירי חומרי הגלם.

הרשות גם דורשת מהחברות לדווח באופן מקיף על חשיפה מהותית לשינויים בשער הריבית. זאת, מכיוון שמתחילת הרבעון השני עלתה הריבית ב-0.75% - נתון שעשוי אף הוא להשפיע על התוצאות הכספיות. בהקשר זה יש לציין שחברות ציבוריות רבות גייסו איגרות חוב צמודות מדד, ולכן הרשות מחייבת תאגיד בעל חשיפה מהותית למדד המחירים לצרכן להתייחס גם לשינויים בסביבה האינפלציונית של המשק הישראלי.

מושפעים מהברזל והפלדה

בדומה לחובות גילוי אחרות, גם במקרה זה אבן הבוחן היא שאלת המהותיות: חובת הגילוי המקיף לרשות ניירות ערך תחול על חברות שלהן חשיפה מהותית לאחד או יותר מהגורמים שצוינו.

מדובר בעיקר בחברות המשתמשות ומייצרות מתכות, חברות המשתמשות בנפט כחומר גלם עיקרי, וגם חברות נדל"ן לבנייה - המושפעות מעליית מחירי הברזל והפלדה. קטגוריות נוספות הן חברות העוסקות בגידולים חקלאיים, שגם מחיריהם עלו, וגם חברות הקשורות לתעשיית הסחורות, כמו למשל יצרניות מזון על בסיס סויה. חברות אלה מצטרפות ליצואניות הגדולות שתוצאותיהן הכספיות נפגעו כתוצאה מהחשיפה למטבעות שונים בעולם.

תגיות