אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הכבלים והלוויין יבטלו חבילת הבסיס; הלקוח ישלם על הערוצים שיבחר צילום: עמית שעל

הכבלים והלוויין יבטלו חבילת הבסיס; הלקוח ישלם על הערוצים שיבחר

כך עולה מתוכנית של משרדי האוצר והתקשורת. ל"כלכליסט" נודע שהמהלך יבוצע במסגרת חוק ההסדרים של 2009. במקביל ישולבו פרסומות בחלק מערוצי הכבלים

03.08.2008, 07:06 | אמיר טייג ושאול אמסטרדמסקי

משרדי האוצר והתקשורת מתכננים לאפשר לחברות הכבלים והלוויין לבטל את חבילת הבסיס ולעבור למודל שבו הלקוח ישלם רק עבור הערוצים שיבחר, כך נודע ל"כלכליסט". במסגרת מודל זה, הידוע בעולם בשם A la carte, יגבו חברות הכבלים והלוויין תשלום חודשי קבוע אשר משקף את עלות הגישה לרשת.

מעבר לתשלום החודשי הקבוע יוכל הלקוח לבחור ערוצים נוספים ולשלם תמורתם. בצורה זו תבוטל למעשה חבילת הבסיס, וכל לקוח יוכל להרכיב לעצמו את החבילה המותאמת לו. רפורמה זו היא המהלך העיקרי שיבצע האוצר במסגרת חוק ההסדרים של 2009, אשר גובש סופית ביום שישי האחרון.

במסגרת חוק ההסדרים מוצע כי חברות הכבלים והלוויין יוכלו לקבוע בעצמן, ללא פיקוח משרד התקשורת, את התשלום הקבוע. תשלום זה אמור להתבסס על עלות מתן הגישה לרשת, כלומר עלות הממיר והתשתית, ועוד רווח סביר. באוצר מעריכים כי תשלום זה יהיה כ־100 שקל, כמחצית ממחיר חבילת הבסיס הרגילה. במסגרת התשלום הקבוע יספקו החברות את הערוצים הפתוחים, כלומר אלו שניתן יהיה לקלוט באוויר באמצעות רשת הטלוויזיה הטריסטריאלית אשר מוקמת בימים אלה. מדובר בחמישה ערוצים: שני הערוצים המסחריים, ערוץ 1, ערוץ הכנסת וערוץ 33.

המעבר לשיטת A la carte ימנע את המצב כיום שבו לקוחות "קלים", אשר צופים רק בערוצי הבסיס, מסבסדים לקוחות "כבדים" שצופים בערוצים נוספים.

עוד במסגרת חוק ההסדרים קובע האוצר צעד משלים, אך בלתי תלוי, לביטול חבילת הבסיס, שבמסגרתו יוכלו הכבלים והלוויין לשדר פרסומות. החברות יוכלו לבחור את הערוצים שבהם ישולבו פרסומות. ערוצים אלו יינתנו בחינם לצופים. מועצת הרשות השנייה תקבע את המינון המקסימלי של הפרסום שיותר לחברות הכבלים. שילוב הפרסום ייעשה בצורה הדרגתית. עם זאת נקבע יעד זמן של 22–30 חודשים מתחילת הרפורמה, שבסופם יקבלו חברות הכבלים והלוויין יד חופשית לבחור את מספר הערוצים שבהם ישולבו פרסומות.

עם זאת, שני נושאים חושבים נעדרים מחוק ההסדרים. החוק לא יטפל בנושא הרישיונות של ערוצים המסחריים, ולא יקבע מתווה למעבר לרישיונות.  כמו כן, החוק לא יטיל על משרד התקשורת לחדש את הפחתת דמי הקישוריות בסלולר או בטלפון הקווי. מנגד, יקבע החוק כי החל מחודש פברואר 2009 יחויב משרד התקשורת להציע רישיונות למפעילים וירטואליים.

אומנם משרד התקשורת קידם את הנושא בשבועות האחרונים, אך במשרד האוצר מבקשים לקבוע תאריך קשיח לפרסום רישיונות. עוד תשולב בחוק ההסדרים הנחיה למשרד התקשורת להקצות תדרים בתחום 1.8 ו-2.1 ג'יגה-הרץ לשימוש מפעילים חדשים בתחום הסלולר.

בחוק נקבע כי בחינת הנושא תעשה עד נובמבר השנה, ובינואר 2009 יוענקו רישיונות ראשונים. כמו כן, החוק מטפל  בנושא מחירי הנדידה היקרים של ישראלים הנוסעים עם מכשיר הסלולר לחו"ל. חוק ההסדרים קובע, כי שרת התקשורת יפעל עד תום 2008, בשילוב עם שרת התמ"ת ושר חוץ, להגיע להסכמים עם האיחוד האירופאי ולהגביל את תעריפי הנדידה למקובל באירופה.

עוד במסגרת החוק, האוצר מציע להרחיב את רפורמת ייבוא מכשירי הסלולר לישראל במטרה לחסוך את הצורך באישור משרד התקשורת לייבוא מכשירים שעומדים בתקן האירופאי. משרד האוצר נענה לדרישת משרד התקשורת והרחיב את יכולת הטלת הקנסות על חברות שאינן עומדות בתנאי הרישיון שלהם. על פי חוק ההסדרים, המשרד יוכל להטיל קנסות שונים בהתאם לחומרת העבירה.

תגיות