אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כלכלנים: שיחות הסחר לא יתקדמו עד אחרי הבחירות בארה"ב ובהודו צילום: בלומברג

כלכלנים: שיחות הסחר לא יתקדמו עד אחרי הבחירות בארה"ב ובהודו

הכלכלן זוכה פרס נובל ג'וזף שטיגליץ אומר שקשה לשאת ולתת כשהאבטלה עולה והכלכלה נחלשת, ומוסיף כי הוא "מקווה שאובמה יבין את חשיבות הרב צדדיות, וימשיך את השיחות על בסיס הגיוני יותר"

03.08.2008, 12:15 | סוכנויות הידיעות
כל ניסיון לחדש את השיחות על אמנת סחר גלובלית, שקרסו בשבוע שעבר בפעם השביעית מאז 2001, יצטרך לחכות ככל הנראה עד אחרי הבחירות בארצות הברית ובהודו, למרות קריאות לחדש את השיחות בהקדם האפשרי. כך אמרו בסוף השבוע כלכלנים מובילים.

ראש ארגון הסחר העולמי פסקל לאמי חשף ביום שישי שהשיחות ממשיכות להתקיים ברמה הטכנית. לאמי הדגיש אחרי קריסת הסבב הנוכחי שיש לשמור על השולחן את מה שהושג בתשעת ימי הדיונים. לאמי צפוי לבקר בהודו בתוך שבוע, ויתכן שימשיך לאחר מכן לארה"ב. הודו וארה"ב כמעט הצליחו להשיג פריצת דרך במהלך הדיונים.

בכיר בארגון הסחר שלא הזדהה אמר לסוכנויות: "זה נראה בלתי אפשרי לסיים את המו"מ לפני סוף השנה. הרעיון הוא להמשיך להתקדם כדי שאפשר יהיה להציג חבילה כוללת בפני הממשלה האמריקאי החדש ובפני הודו אחרי הבחירות".

הכלכלן זוכה פרס נובל ג'וזף שטיגליץ אמר: "השיחות לא יוכלו להתחדש עד אחרי הבחירות בארה"ב". לדברי שטיגליץ, לא צפוי חידוש מהיר של השיחות, בגלל שלדבריו, "קשה לשאת ולתת על הסכם כזה כשהאבטלה עולה והכלכלה נחלשת".

"מקווה שאובמה ימשיך את השיחות על בסיס הגיוני יותר"

הניסיון לקדם את המו"מ על אמנת סחר גלובלית, שהחל בדוחא בירת קטאר ב-2001, הגיע למבוי סתום בין השאר בגלל מחלוקת בין הודו לארה"ב על "מנגנון הגנה מיוחד", שמאפשר למדינות להטיל מכסים מיוחדים על מוצרים חקלאיים מסוימים במקרה של עלייה בייבוא או ירידת מחירים.

שטיגליץ מתח ביקורת חריפה על התעקשותה של וושינגטון לאפשר הטלת מכסים כאלו רק אם היבוא יגדל ב-40%. "לאף אחד בחקלאות אין שוליים של 40%. ירידה של 40% במחירים תוביל את רוב המדינות המתפתחות לפשיטת רגל. זו סוגייה של הישרדות", אמר שטיגליץ.

לדברי שטיגליץ, יש סיכוי טוב להגיע להסכם אחרי הבחירות בארה"ב בנובמבר. לדבריו, "אני מקווה שאם אובמה יבחר, תהיה מחוייבות חדשה לרב צדדיות. אני מקווה שאובמה יבין את חשיבות הרב צדדיות, וימשיך את השיחות על בסיס הגיוני יותר".

חלק מהמדינות המשתתפות לא הסתירו את שביעות רצונן מקריסת השיחות, בהן איטליה, צרפת, אירלנד ושבע מדינות אירופיות נוספות, שמאמינות שאירופה עשתה ויתורים גדולים מדי.

הצעה: להעביר את השיחות לפורומים אחרים

אחרי הקריסה הציעו מספר גורמים להעביר את הדיונים לארגון אחר. שר החקלאות הצרפתי מישל בארניה הציע לפתוח דיונים עם ארגון המזון והחקלאות של האו"ם ועם קרן המטבע הבינלאומית.

נשיא ברזיל לואיס אינאסיו לולה דה סילבה הציע לארגן פגישה של ראשי המדינות כדי להגיע ל"פתרון פוליטי" לשיחות. דה סילבה הודיע אתמול שהשיק סדרה של התייעצויות עם ארה"ב, סין והודו, בניסיון להציל את שיחות הסחר. לדבריו, הוא קיים שיחת טלפון בעניין עם נשיא ארה"ב ג'ורג' בוש, ובשבוע הבא ידבר עם נשיא סין וראש ממשלת הודו. "אני אופטימי לגבי התחדשות הדיונים", אמר לולה לעיתונאים.

אך לדברי שטיגליץ, קשה להעביר את הדיונים לארגונים אחרים. לדבריו, "כשמעלים סוגיות רבות באותו פורום, קל יותר להגיע לפשרה".

שר המסחר הסיני צ'ן דמינג אמר בראיון שפורסם היום (א') בעיתון "פיפל'ס דיילי" שקריסת השיחות היא מכה קשה, ויש להיערך להתגברות החיכוכים בסוגיות סחר ולשאוף להידוק שיתוף הפעולה האזורי ולהגדיל את הסחר עם המדינות הפחות מפותחות.

לדברי שטיגליץ, קריסת השיחות לא תפגע קשות בסחר הבינלאומי, שרושם צמיחה שנתית ממוצעת של 6% מאז שנות התשעים. "ההסכמים הדו צדדיים הקיימים מגנים מפני רוב הבעיות החמורות", אמר שטיגליץ.

תגיות