אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
להתרחק מהיי-טק ישראלי צילום: shutterstock

להתרחק מהיי-טק ישראלי

המלצות למשקיע ברבעונים הקרובים: להעדיף חברות פחות ממונפות שפועלות בעיקר בשוק הישראלי ולהתרחק מהיי-טק ישראלי

04.08.2008, 08:47 | שחר ברנר

החודשים האחרונים בשווקים התאפיינו בעצבנות רבה ובירידות שערים חדות כאשר הגורם העיקרי לכך היא כלכלת ארה"ב. עונת הדוחות לרבעון השני בפתח ואנו מזהים מספר פקטורים שעשויים להשפיע לרעה על התוצאות הכספיות:

אינפלציה גבוהה - עיקר גיוסי החוב שביצעו חברות בשנים האחרונות היה באפיק הצמוד כאשר אינפלציה גבוהה גוררת עליה מיידית בהוצאות המימון על כל החוב הצמוד.

היחלשות הדולר מול השקל - משפיעה לרעה הן מבחינת עלויות עבודה והן מבחינת שורת ההכנסות. הפגיעה בשורת ההכנסות היא בעיקר בחברות היצואניות. התייקרות העלויות לפירמה בגלל התחזקות מטבע מקומי מקשה עליהן להעלות מחירים ללקוחות. הדרך היחידה של החברות להתמודד עם חולשת הדולר היא התייעלות (פיטורים).

התייקרות חומרי גלם ממשיכה להיות משמעותית - קשה להעריך האם נראה את הפגיעה בכוח הקנייה של הצרכנים כבר ברבעון הקרוב אך במידה ולא תהיה רגיעה בחומרי הגלם תרחיש זה עשוי להתממש.

אנו נמצאים באירוע מתגלגל בשווקים כאשר תוצאות הרבעון השני לא יבשרו על שינוי מגמה ויתרה מכך אנו צפויים לראות הרעה בתוצאות החברות גם ברבעונים הבאים. להלן שורה של המלצות לטובת מי שמחפש להשקיע בשוק ההון לאור המגמות שיאפיינו אותו ברבעונים הקרובים:

לאור האינפלציה הגבוהה, העדפתנו היא לחברות הפחות ממונפות (הכוונה היא לחברות שהיקף החוב הפיננסי שלהן אינו גבוה בהשוואה להון העצמי שלהן). לפיכך לא מומלץ להשקיע במניות הנדל"ן שכן בבסיסו הסקטור ממונף בהשוואה לסקטורים אחרים. למרות שעל פניו תמחור החברות כיום נראה אטרקטיבי, להערכתנו הן צפויות להיפגע בשורת הוצאות המימון בגלל האינפלציה.

בשל חולשת הדולר מומלץ להיחשף לחברות שהשוק העיקרי שלהן הוא השוק הישראלי או לחברות יבואניות, שנהנות מחולשת הדולר מול השקל. חברות לדוגמא, הן שופרסל, אסם, גולף, בנקים (העדפה לבנק הפועלים והמזרחי בשל חשיפה נמוכה למוצרים מובנים), וסקטור התקשורת (פרטנר, סלקום, בזק והוט). זווית חיובית לחולשת הדולר ניתן לזהות בחברות בתחום התקשרות. לא רק שחולשת הדולר לא פוגעת בתוצאותיהם כאשר החברות קונות ציוד בדולר הן נהנות מחולשתו.

חברות הטכנולוגיה הישראליות סובלות בצורה הקשה ביותר מחולשת הדולר, מהתייקרות עלויות כוח אדם, ומהאטה בשוק האמריקאי שגוררת תהליכי מכירה ארוכים יותר. מתחילת השנה נחלש הדולר מול השקל בכ- 10%. בחברות כגון אלווריון, ריטליקס ואלדין שהוצאות המחקר ופיתוח (בשקלים) מהוות כ-20% מההכנסות הפגיעה בתוצאות צפויה להיות משמעותית.

נקודה נוספת היא הזווית המסחרית. חברות הטכנולוגיה, שרובן נסחרות גם בנאסד"ק, מספקות בתחילת שנה תחזית לתוצאותיה. כל סטייה מהתחזית עשויה להפיל את שער המניה בעשרות אחוזים. אנו מניחים ששער דולר שקל ברמתו הנוכחית יקשה על החברות לעמוד בתחזיותיהן בהמשך השנה. לפיכך אנו ממליצים לא להשקיע בסקטור הטכנולוגיה.

מעבר לדוחות הכספיים, אינפלציה היא "הסרטן" של שוק המניות מכיוון שהבנק המרכזי מתמודד מול אינפלציה ע"י העלאת ריבית. העלאת ריבית גוררת עליה בהוצאות המימון של הפירמות, ועליה בריבית היוון בתמחור החברות. להערכתנו סביבת אינפלציה גבוהה תקשה על תפקוד חיובי של שוק המניות. הדרך להתמודד עם המצב הנוכחי היא להתבצר בחברות שעיקר הפעילות שלהן בשוק המקומי, בחברות הפחות ממונפות שמחלקות דיבידנדים.

 

הכותב הוא מנהל תחום מניות ישראל, פרפקט שוקי הון

תגיות