אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מעקב כלכליסט: ש"ס לחצה - הרבנים הראשיים לא יפוטרו צילום: יואב גלאי

מעקב כלכליסט: ש"ס לחצה - הרבנים הראשיים לא יפוטרו

הכנסת אישרה את הרפורמה בשירותי הדת, לאחר שהאוצר הסכים לא לצמצם את מספר הרבנים הראשיים במועצות דתיות שיאוחדו. מנגד, הרפורמות הגדולות - במשקי המים והדלק ובתחבורה הציבורית - תקועות

04.08.2008, 08:45 | שאול אמסטרדמסקי

שר הדתות יצחק כהן (ש"ס) הורה לא לצמצם את מספר הרבנים הראשיים המועסקים במועצות דתיות הצפויות להתאחד.

כיום מכהן בכל עיר לפחות רב אחד, ובכמה מהערים מכהנים שני רבנים - אשכנזי וספרדי. הצעה שעלתה לדיון בוועדת הכספים של הכנסת היתה לפעול לצמצום מספר הרבנים הראשיים במועצות דתיות שיאוחדו, במסגרת רפורמה במבנה ובתקצוב שירותי הדת. אולם בעקבות לחץ שהפעיל שר הדתות על משרד האוצר הוצא סעיף זה מהצעת החוק. כך שאם יתאחדו שתי מועצות דתיות, ימשיכו לכהן הרבנים הראשיים של שתי המועצות המאוחדות, בדיוק באותם התנאים ובדיוק באותו השכר.

בחודש אפריל פורסם ב"כלכליסט" כי הרפורמות המבניות הגדולות שפוצלו בחוק ההסדרים הקודם - במשקי המים והדלק ובתחבורה הציבורית - תקועות בוועדת הכספים. שר האוצר רוני בר־און האשים את יו"ר ועדת הכספים הקודם, ח"כ סטס מיסז'ניקוב, בעיכוב הרפורמות, וזה גלגל את האחריות בחזרה לפתחו של האוצר.

הרפורמה קודמה

רפורמה אחרת שהופיעה באותו חוק הסדרים, אשר פוצלה ממנו וקודמה בלחץ שר הדתות, היא הרפורמה בשירותי הדת. במשרד האוצר מסבירים כיום כי סעיף הרבנים הראשיים, שהיה חלק מאותה רפורמה, הוצא כאמור מהצעת החוק. זאת לפי החלטתה של ועדת הכנסת בעניין פיצול חוק ההסדרים. לטענת האוצר, הדבר יוסדר בתקנות שיפרסם משרד הדתות. שר הדתות יצחק כהן אימת את גרסת האוצר. נציגי משרד המשפטים טענו בדיונים כי נושא איחוד המועצות כלל לא תואם איתם.

מעיון בפרוטוקולים של דיוני ועדת הכספים בהצעת החוק עולה כי הוצאת הסעיף עוררה תרעומת רבה בקרב חברי הוועדה.

ח"כ חיים אורון (מרצ) אמר: "כל הרעיון של איחוד מועצות דתיות הוא שיש ברוך כלכלי. כל שבוע אנשים מתלוננים ואומרים שאין משכורות, ולכן הוחלט לעשות כמה פעולות. אנחנו מעבירים כסף, אנחנו מייעלים את המערכת, ואנחנו מאחדים מועצות דתיות כי יש יותר מדי. עכשיו אומרים לי שהכל נכון, חוץ מדבר אחד: רב עיר. הוא מכהן כל החיים בלי גיל פרישה".

ברב לא נוגעים

ח"כ אורון הוסיף: "אני לא רואה את עצמי כרודף המועצות הדתיות, אבל לא יכול להיות שכאשר יש שני חשבים ברשות מפטרים אחד מהם בעת איחוד רשויות, ולכל בעל תפקיד אחר אומרים ללכת הביתה, אבל כשמגיעים לשאלה של רב עיר - זה לא כך. אם תאמר לי שחמש שנים לפני הפנסיה נשאיר רב עיר, אני כבר מתפשר איתך. אבל אתה אומר שכל האיחוד יתקיים חוץ מדבר אחד: לא נפגע במשכורת של רב העיר, לא בתפקידו, והגירעון במועצה הדתית המקומית יישאר".

שר הדתות יצחק כהן הסביר בוועדה: "איחדו שני מקומות, ורב אחד נבחר. זה שנבחר יהיה רב של שניהם. הרב השני, שלא נבחר, ימשיך לכהן באותו מקום שהוא היה בו, אף על פי שזה לא עיר, אלא שכונה". סגן הממונה על התקציבים במשרד האוצר רביב סובל הוסיף: "אין כוונה לפגוע בשכר שלו". לדברי נציגי משרד הדתות, גם שאר עובדי המועצות הדתיות המאוחדות - בלניות, פקידים, עוזרים ועוד - לא יפוטרו.

מלשכתו של שר הדתות נמסר בתגובה: "טרם הסתיים הדיון בפרק איחוד המועצות הדתיות, שהובא במסגרת חוק ההסדרים לשנת 2008. בהתאם לכך גם לא התקבלה החלטה באשר להוצאתו או הכללתו של הסעיף המדובר".

העשירים יסבסדו

הרפורמה במועצות הדתיות אושרה באמצע החודש האחרון בקריאה שנייה ושלישית. מטרתה העיקרית היא לפתור את בעיית הלנת השכר הרווחת במועצות הדתיות. כיום המדינה מממנת 40% מתקציב המועצות הדתיות, והרשות המקומית, שהמועצה הדתית פועלת בתחום שיפוטה, מממנת את השאר. לפי החוק שאושר, לשרי הפנים, האוצר והדתות תהיה סמכות משותפת לשנות את יחסי המימון, עד 25% מימון ממשלתי לעומת 75% מימון של הרשות המקומית (ולהפך), לפי מצבן הכלכלי של הרשויות המקומיות. באופן זה תוכל המדינה ליצור בידול במימון המועצות הדתיות, כך שבעצם רשויות מקומיות מבוססות יותר יסבסדו את המימון הממשלתי של מועצות דתיות בתחומן של רשויות מקומיות מבוססות פחות.

תגיות