אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מפלגת הלייבור בקו האש: שווים ושווים פחות צילום: בלומברג

מפלגת הלייבור בקו האש: שווים ושווים פחות

אחרי 11 שנות שלטון הלייבור, מדגישים השמרנים, הפער בין העשירים לעניים הגיע לשיא של לפחות 50 שנה. ראש ממשלת בריטניה גורדון בראון מציע בתגובה רפורמות, בהן הגדלת הסיוע לילדים מעוטי יכולת בבית הספר

05.08.2008, 10:19 | וויליאם אנדרהיל, ניוזוויק

התומכים במפלגת הלייבור הבריטית בקיאים היטב בנוסח ההצהרה המופיעה על כרטיס החבר שלהם, שלפיה המפלגה מבקשת ליצור "קהילה שבה הכוח, העושר וההזדמנויות הם בידי הרבים ולא המעטים".

אך משהו השתבש. כפי שהמפלגה השמרנית שקמה לתחייה אוהבת להדגיש - אחרי 11 שנות שלטון הלייבור, הפער בין העשירים לעניים הגיע לשיא של לפחות 50 שנה ומוסיף לגדול. מנתוני המכון למחקרים פיסקאליים עולה, כי ההכנסה הריאלית של העשירים הוסיפה לגדול בשנה האחרונה, ואילו הכנסתם של 20% העניים ביותר בבריטניה צנחה. הניידות החברתית נמוכה מזו בכל מדינה מפותחת אחרת - כך לפי הארגון לשיתוף פעולה כלכלי ולפיתוח (OECD).

ראש ממשלת בריטניה גורדון בראון, תומך ותיק בשוויון הזדמנויות, הגדיר את הדו"חות הללו "מניע לפעולה", והבטיח להציג הצעות חדשות להתמודדות עם הבעיה. בין הרפורמות הסבירות יותר: הגדלת הסיוע לילדים מעוטי יכולת בשנות לימודיהם הראשונות. לבראון אין זמן לבזבז לאור צניחתו בסקרים והפסדי המפלגה בבחירות המקומיות האחרונות במאחזי לייבור ותיקים - המפלגה זקוקה למסר שייצור תהודה.

אם בעבר אי־שוויון היה בעיני השמרנים לא יותר מתוצר לוואי של קפיטליזם יעיל, הרי שעתה הם משנים את המסר. "לא תמיד הכרנו בהיקף האתגרים החברתיים", אמר כריס גריילינג, שר צללים. "כעת אנו מנסים להתאים את הרעיונות והפילוסופיות השמרניים למטרות מועילות".

ניידות חברתית - מרכיב מרכזי

קשה להכחיש את ההאשמות. הדוגמה הברורה ביותר היא בבתי הספר. למרות הזינוק בשכר הלימוד, שעלה ב־40% בחמש השנים האחרונות (יותר מפי שניים משיעור האינפלציה), ההורים דורשים בתי ספר פרטיים, ולפי הנתונים זו עדיין השקעה חכמה. רק 7% מהילדים לומדים בבתי ספר פרטיים, אך לפי מחקר, 70% מהשופטים הבכירים למדו בבתי ספר פרטיים, נתון שבקושי השתנה ב־20 השנים האחרונות.

השמרנים מאשימים את מדיניות הלייבור משנות השישים בסגירת רוב בתי הספר התיכוניים העיוניים שסיפקו השכלה בחינם לילדי מעמד העובדים. שרי הלייבור טוענים כי האחריות להגברת הפילוג נופלת לפחות בחלקה על השמרנים, בעקבות מדיניות העושר בכל מחיר של ממשלת תאצ'ר בשנות השמונים.

הממשלה אף מסבה את תשומת הלב ליוזמות של הלייבור שננקטו באחרונה, המכוונות להגדלת ההזדמנויות למען העניים. הודות לשילוב של רפורמות בקצבאות וזיכויי מס, 600 אלף ילדים יצאו מהעוני בתקופת בלייר־בראון. באותו זמן העשירים נעשו הרבה יותר עשירים.

הניידות החברתית הפכה למרכיב מרכזי במצע של שתי המפלגות. בשבוע שעבר חשפה הממשלה חבילת אמצעים שהוכתרה כמהפכה הגדולה ביותר מאז יצירת מדינת הרווחה בשנות הארבעים. ברשימה: חיוב המובטלים לעבוד בתמורה להטבות לאחר שנתיים של אבטלה, וחיוב אזרחים ללא מקצוע לעבור הכשרה. המסר של בראון הוא שרבים אינם יכולים להצטרף למעטים ללא מאמץ פרטני. זהו עיקרון של הלייבור שכל שמרן עשוי לחלוק.

תגיות