אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בועת ביומד ושמה טופספין: זינוק חשוד של 450% בשישה ימים

בועת ביומד ושמה טופספין: זינוק חשוד של 450% בשישה ימים

אחרי שנכשלה בפיתוח מוצר הדגל שלה, לא הצליחה לעמוד בתשלומים לבעלי איגרות החוב וצנחה לשווי של 3.7 מיליון שקל - זינק שווייה לכ־20 מיליון שקל בתוך שבוע. ארז גולן, מייסד החברה, ובית ההשקעות אנליסט ניצלו את ההזדמנות למכור מניות

06.08.2008, 08:35 | הדר רז

רק לפני כחודש פורסם ב"כלכליסט" תחקיר על התנועות החשודות במניות הביומד ערב הודעה על עסקה מהותית, אבל מסתבר שיש כאלו שמזנקות בצורה חשודה גם בלי סיבה נראית לעין. בששת ימי המסחר האחרונים זינקה מניית טופספין בכ־450%, ומשווי של 3.7 מיליון שקל ביום ראשון האחרון זינק שווייה של החברה ליותר מ־20 מיליון שקל.

למי שלא עקב, טופספין כיכבה במדורי החדשות של שוק ההון בחודשים האחרונים ולאו דווקא בקונוטציות חיוביות. לפני כארבעה חודשים הודיעה החברה על כישלון מוצר הדגל שלה, ונאמן מחזיקי איגרות החוב הודיע על העמדה לפירעון מיידי של האג"ח שגייסה משורה ארוכה של משקיעים מוסדיים בישראל.

זינוק חשוד של 450% בשישה ימים זינוק חשוד של 450% בשישה ימים זינוק חשוד של 450% בשישה ימים

כל אלו דרדרו את המניה כל הדרך ממחיר של 20 אגורות בסוף חודש אפריל למחיר של 2 אגורות ב־27 ביולי. בשבוע שעבר מישהו החליט לשנות את המגמה השלילית שאפיינה את המניה. כמו תמיד, יש מי שידעו לנצל את ההזדמנות ולמכור את המניות במחירים שלא בטוח שיחזרו על עצמם בקרוב.

ידעו מתי למכור

ארז גולן, ממייסדי החברה ומי שכיהן כמנכ"ל עד ספטמבר 2007, ראה בכך הזדמנות ומכר השבוע יותר מ־2 מיליון מניות במהלך המסחר בבורסה. אתמול מכר גולן 2 מיליון מניות נוספות במהלך המסחר. כמו כן חברת אנליסט, שהחזיקה בכ־3.7% ממניות החברה, מימשה חלק מאחזקתה ונפטרה מכ־1.8 מיליון מניות תמורת כ־80 אלף שקל.

העליות החריגות החלו כבר ביום שני בשבוע שעבר (28 ביולי) אז עלתה המניה ב־10%, כאשר השיא היה ביום ראשון, 3 באוגוסט, כשהמניה עלתה ב־56%. ביום שני, 4 באוגוסט, המניה הגיעה לשיא של 11 אגורות במחזור של 6 מיליון שקל, מחזור חריג מאוד ולא אופייני למניה שכמעט לא היה בה מסחר מתחילת השנה.

אין זו הפעם הראשונה שחברת ביומד מזנקת בלי שום פרופורציה למהלכים העסקיים שהיא מציגה. בתחילת שנת 2007 זינקה חברת לייפווייב, שבשליטת אר.אל.בי השקעות, ב־900% במהלך כמה חודשים לאחר הנפקתה והגיעה לשווי אבסורדי של רבע מיליארד דולר. העלייה הלא פרופורציונלית של החברה לוותה ברכישות שבוצעו בעיקר על ידי המגזר החרדי. חלקם של המשקיעים החרדים, באופן לא מפתיע, נאלצו להתמודד עם האוויר שיצא מהבועה זמן קצר לאחר שהתברר שאין לעליות הללו במחיר המניה כל בסיס עסקי אמיתי. נוסף על כך פתחה רשות ניירות ערך בבדיקה של הפרשה, ולא מן הנמנע שגם במקרה של טופספין נראה תופעה דומה.

ממתינים להסדר האג"ח

טופספין, כאמור, נמצאת בתהליך של אישור הסדר האג"ח שלה. במסגרת ההסדר, שיאושר באסיפה שתתקיים בעוד כעשרה ימים, מחזיקי האג"ח אמורים לקבל תשע מניות רגילות ו־25 אגורות במזומן לכל אג"ח. כלומר, על פי מחיר המניה ביום קבלת ההסדר היו אמורים בעלי אג"ח לקבל כ־57 אגורות לכל אג"ח שהחזיקו - 25 אגורות במזומן ועוד תשע מניות ששוויין בשוק עמד על 3.6 אגורות. אם ההסדר אכן יאושר, השווי הכספי של כל אג"ח יהיה גבוה בהרבה ויעמוד על 124 אגורות, דהיינו שיפור של 117% לעומת ההסדר המקורי. מטופספין נמסר בתגובה: "לחברה אין מה לדווח. כל שצריך היה להיות מדווח, דווח".

תגיות