אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המשרד להגנת הסביבה מפסיד מאות מיליוני שקלים כתוצאה מאי גביית היטלי הזרמה לים צילום: עזר פישלר

המשרד להגנת הסביבה מפסיד מאות מיליוני שקלים כתוצאה מאי גביית היטלי הזרמה לים

עמותת צלול: מידי שנה מזרימים 200 מפעלים למעלה מ-50 מיליון מ"ק של שפכים אך לא נדרשים לשלם בגינם כיוון שעד כה לא הותקנה התקנה לגביית ההטלים על כל קו"ב שמוזרם לים

06.08.2008, 15:06 | גלית שפיר

המשרד להגנת הסביבה מפסיד הכנסות של 200-900 מיליוני שקלים כתוצאה מאי גביית היטלי הזרמה לים - כך עולה מדו"ח השנתי שפרסמה היום (ד') עמותת 'צלול'.

מנתונים של עמותת צלול עולה כי מידי שנה כ-200 מפעלים מזרימים למעלה מ- 50 מיליון מטרים מעוקבים של שפכי תעשייה וביוב בהיתרים של ועדה למתן התרי הזרמה לים. המפעלים נדרשים רק לשלם תשלום חד פעמי של אגרה לצורך מתן ההיתר שנע בין 14 ל-20 אלף שקל, אך עבור כל קו"ב שפכים שהמפעלים מזרימים לים הם אינם נדרשים לשלם.

ביוני 2005 נכנס לתוקפו תיקון לחוק מקורות יבשתיים לזיהום, שמסמיך את הממשלה לקבוע מס על היטל של כל קו"ב לים, אולם עד היום לא הותקנה התקנה לגביית ההטלים על כל קו"ב שמוזרם לים.

מסקנת הדו"ח היא ש"המדיניות הנוכחית מאפשרת רמות מופרזות של זיהום, שתוצאותיו נזקים רציניים מבחינה סביבתית, בריאות הציבור וכלכלית. היעדר היטלי הזרמה הוא בלתי יעיל מנקודת ראות כלכלית וגם בלתי הוגן בכך שהוא מאפשר למזהמים פרטיים להרוויח כלכלית מהזיהום, בעוד עלויות הזיהום שלהם מושתתות על הציבור בכללותו".

בעמותת צלול יעבירו עוד היום מכתב למשרד האוצר, הסביבה והתמ"ת בדרישה להתקין תקנות לקביעת הטלים. עו"ד יריב אברמוביץ הודיע במסיבת העיתונאים: "אם לא יתקינו את התקנות, אנחנו נפנה לבג"ץ".

המשרד להגנת הסביבה מסר בתגובה: "הוועדה למתן היתרי הזרמה לים מיישמת מזה שנים את עקרון ה- BAT

 (Best Available Technology) במסגרת מתן היתרי הזרמה לים, באופן העולה בקנה אחד עם הוראות החוק למניעת זיהום ים ממקורות יבשתיים. טיוטת התקנות בנושא "היטל הזרמה לים" הוכנה והופצה לפני כחודש להערותיהם של משרדי הממשלה הרלוונטיים וכן של גופים ציבוריים שעניינם הגנה על הסביבה. בחודש הקרוב תועבר הטיוטה לאישורם של משרדי המשפטים והאוצר לקראת אישורה בכנסת".

תגיות