אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המדען הראשי: "הביוטכנולוגיה תקבל עדיפות, נקצץ בהייטק" צילום: מיכאל קרמר

המדען הראשי: "הביוטכנולוגיה תקבל עדיפות, נקצץ בהייטק"

ד"ר אלי אופר מזהיר שהקיצוצים גורמים לחברות להעדיף לבצע את המחקרים במזרח אסיה במקום בישראל. במקביל הוא מאיים שלא לאשר תמיכות נוספות אם יתבצע עוד קיצוץ השנה

07.08.2008, 07:27 | נעמה סיקולר

בשבועות האחרונים נוהג המדען הראשי במשרד התמ"ת, ד"ר אלי אופר, לספר כי הוא חרד לתקציב שיוקצה לו ב־2009. אולם השבוע, לאחר שהתקבלה ההחלטה על ביצוע קיצוץ רוחבי בתקציבי הממשלה עוד השנה, גילה אופר שההתמודדות עם בעיות התקציב תהיה מיידית. נוסף על כך מזהיר אופר מהמגמה המתרחבת, לדבריו, של בריחת המחקר מישראל.

אופר: "אני צריך לבצע ספירת מלאי. אם לא נקבל תקציב נוסף על בסיס הרזרבות לשנת 2009, כל הבקשות שנותרו על שולחני יישארו ללא מענה".

לדברי אופר, מדובר בעיקר במענקים קטנים שאנשי משרדו נוהגים באופן מסורתי להשאיר לדיוני התקציב המאוחרים, המתקיימים בחודשים ספטמבר־דצמבר: "הביקורת כאילו לא השארנו תקציב לסוף השנה מגוחכת. כבר שש שנים אנחנו מתנהלים פיקס מבחינה תקציבית".

המדען הראשי משנה את סדרי העדיפויות המדען הראשי משנה את סדרי העדיפויות המדען הראשי משנה את סדרי העדיפויות

 

לכמה כסף אתה זקוק כדי לטפל בבקשות שנמצאות אצלך?

 

"עם 200 מיליון שקל הייתי מסתדר עד סוף השנה. הבעיה היא שעכשיו לא רק שלא מוכנים לתת תוספת תקציב, אלא מדברים על קיצוץ של 6%, וזה בהחלט יחייב היערכות רצינית. אני בסך הכל פקיד, אבל אם מחליטים שלא לקצץ בביטחון או בחינוך, אז הכסף יהיה חייב לבוא מהיכן שהוא. אם יקצצו ולא ייתנו לנו עוד תקציב, אני אעצור את הכל. בזמן מצוקה אני לא חייב להמשיך כרגיל בדיונים".

אלי אופר, צילום: מיכאל קרמר אלי אופר | צילום: מיכאל קרמר אלי אופר, צילום: מיכאל קרמר
"לפתח תחומים חדשים"

תוכניות המדען הראשי סיפקו לאחרונה כותרות סותרות לעיתונים. בתחילה דובר על עדיפות להייטק, אחר כך על תחום הביוטק, אחר כך דובר על הפריפריה ואחר כך על המרכז. אופר מתעקש כי האג'נדה שלו ברורה.

"יש לי מטרות מוגדרות היטב", אומר אופר, "אני מתכנן לתת עדיפות להשקעות בתחום הביוטכנולוגיה, בתחום הננו־טכנולוגיה ובתחום התעשיות המסורתיות. היתר ילך להייטק. אני בהחלט בעד הפריפריה, אבל קידום הפריפריה לא יצמח מתוך פגיעה במרכז הארץ. אני מחפש את האיזון העדין".

זה לא סוג של הימור - לנטוש את ההייטק לטובת הביוטכנולוגיה, תחום שיחסית נמצא בחיתוליו?

 

"זה לא הימור מבחינתי. טענות יש תמיד, אבל אף אחד לא יכול לטעון לגביי שאני לא אוהד ההייטק - התעשייה שממנה אני בא. ברור שאם מעדיפים תחום אחד מקצצים באחר. ההייטק נמצא כבר שנים בצמרת, וצריך לפתח תחומים חדשים. עדיין לפחות חצי מהתקציב השנתי הולך וילך להייטק".

אופר מחזיק בדעה ייחודית לא רק באשר למרכזיותה של הביוטכנולוגיה, אלא גם בנושא "משבר הדולר", כפי שהוא מכונה בקרב תעשיינים רבים. "אני אף פעם לא הזכרתי את הדולר כגורם בעייתי, למרות שיש לו השפעה מסוימת על הביצועים של חברות", מציין אופר, "אבל ודאי שהדולר איננו הסיבה הדומיננטית למשבר בחברות".

אבל אנחנו רואים חברות רבות שמעתיקות את קווי הייצור שלהן לחו"ל.

 

"נכון, אבל יותר חמור מכך: יש סימנים של העתקת המחקר והפיתוח לחו"ל. זו מגמה שהתחילה לפני כמה שנים ומתחדדת לאחרונה, ויש לכך סיבה פשוטה. אנחנו לא מצליחים לתת מספיק תמריץ לחברות כדי שישתלם להן להשאיר את המחקר בארץ.

"היום חברות ישראליות הן בסך הכל שלוחות של חברות ענק מחו"ל, ואם לאותו קונצרן קנדה, שלא לדבר על סין או הודו, מעניקות מענקים יותר גדולים כדי שהפיתוח יישאר בתחומה, אין שום סיבה שהיא תעביר אותו לישראל. המחשבה כאילו המהנדסים שלנו יותר טובים כבר לא רלבנטית. בשורה התחתונה: זה שהתקציב שלנו עונה על מחצית מהצרכים (1.3 מיליארד שקל לעומת 2.5 מיליארד שקל) יביא לכך שבסוף לא יהיו לנו השקעות - לא בפריפריה ולא במרכז אלא בהודו".

תגיות