אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עו"ד פנחס רובין נגד רשות המסים: "אמליץ לבעלי נאמנויות לא לעלות לארץ" צילום: אוראל כהן

עו"ד פנחס רובין נגד רשות המסים: "אמליץ לבעלי נאמנויות לא לעלות לארץ"

רשות המסים: עו"ד רובין מבקש לתת לאוכלוסייה קטנה ומצומצמת של בעלי הון פטור ממס לא רק לעשר שנים, כמו ליתר העולים, אלא לכל חייהם

07.08.2008, 08:41 | הדר קנה

"אם הצעת החוק תעבור כמו שהיא, אמליץ לעשירים בעלי נאמנויות לא לעלות לארץ, למרות שעלייתם חשובה לי מאוד", כך אומר ל"כלכליסט" עו"ד פנחס רובין, מעורכי הדין הבולטים במשק, העובד בין היתר עם משפחת אריסון, יצחק תשובה, סמי עופר וצדיק בינו.

הצעת החוק, המרחיבה את הטבות המס לעולים חדשים ולתושבים זרים, אמורה לעלות לדיון בוועדת העלייה והקליטה של הכנסת בשבוע הבא, לקראת העברתה לקריאה שנייה ושלישית במליאה. התנגדותו של רובין להצעה נוגעת לשאלת מיסוי הנאמנויות של עולים חדשים ורלבנטית לשכבה המצומצמת של העשירים ביהודי העולם. בניסיונותיו להיאבק למען שינוי ההצעה שכר רובין באחרונה, בצעד חריג, את שירותי הלובינג של חברת פוליסי שבבעלות בוריס קרסני.

פנחס רובין, צילום: אוראל כהן פנחס רובין | צילום: אוראל כהן פנחס רובין, צילום: אוראל כהן

על פי הצעת החוק, שהיא יוזמה משותפת של רשות המסים, משרד האוצר ומשרד העלייה והקליטה, יורחב הפטור ממס לעולים חדשים ולתושבים חוזרים מארבע־חמש שנים כיום לעשר שנים, ויורחבו התחומים הכלולים בו. בין היתר יכלול הפטור גם נאמנויות שיוצרן עולה לארץ. לפי ההצעה, הפטור ממס יפוג לא רק בתום עשר שנים, אלא גם אם העולה ילך לעולמו בתוך תקופה זו. זהו הסעיף שמעורר את חמתו של רובין.

על פי חוק הנאמנויות שחוקק ב־2006, נאמנות זרה חייבת במס בארץ אם יוצרה מוכר כתושב ישראל, בלא קשר לשאלה היכן גרים הנהנים בנאמנות.

מלכוד 22 לעשירים

לטענתו של עו"ד רובין, הצעת החוק החדשה יוצרת מעין "מלכוד 22" לעשירים בעלי נאמנויות המבקשים לעלות לארץ, לעתים קרובות בערוב ימיהם.

"מאז ומעולם חלק גדול מהאוכלוסייה האמידה בעולם המערבי מעבירה נתח נכבד מרכושה לנאמנויות. על פי דיני המס בישראל, מאז שנת 2006, כאשר יוצר הנאמנות הזרה הוא תושב חוץ, הנאמנות אינה חשופה למס ישראלי - גם אם נהני הנאמנות הם תושבי ישראל. עד כאן הכל טוב ויפה. אולם אם יוצר הנאמנות עולה לארץ והופך לתושב ישראלי, הנאמנות תהיה חייבת במס. התוצאה המצערת היא אפוא שבמקום לדרבן את התושבים הזרים יוצרי הנאמנויות להתיישב בארץ, יוצר החוק מכשול רציני בפני עלייתם, והם נותרים בחו"ל גם אם בני משפחתם נמצאים בארץ. ובכך משמרים לעד את אי־חבותה של הנאמנות הזרה במס בישראל. במילים אחרות: ארץ דוחה עוליה.

"נציבות מס הכנסה, בראשות הנציב החדש יהודה נסרדישי, ומשרד העלייה והקליטה הבינו את המכשלה שנוצרה כאן וחיפשו לה פתרון", ממשיך רובין. "לצורך זה יצאו לאחרונה ביוזמת חקיקה ברוכה, המעניקה פטור ממס לעולים חדשים במשך עשר שנים מיום עלייתם. הפטור חל גם על נאמנויות זרות. ואולם, הסעיף הקובע שאם יוצר הנאמנות הולך לעולמו בתקופה זו תהפוך הנאמנות לחייבת במס - מחטיא לחלוטין את מטרת החקיקה המוצעת.

"זהו סיכון שיהודים אמידים, שהקימו נאמנות למען שושלתם המשפחתית, לעולם לא ייקחו, לכן, בעצם, ההצעה הקיימת גורסת שעדיף שיהודים אלה ילכו לעולמם בנכר ולא יוכלו לכלות את שארית ימיהם בישראל. התוצאה היא 'אנטי עלייתית' במובהק. אשר מנוגדת למגמת החקיקה המוצעת. לכן הצעתי במכתב למנכ"ל משרד האוצר לקבוע בחקיקה החדשה שגם אם יוצר הנאמנות ילך לעולמו בעשר השנים הראשונות לאחר עלייתו, לא יהיה בכך כדי לפגום בסטטוס שלה כזרה וכבלתי חייבת במס בישראל. למצער, אפשר להחיל הקלה זו רק על יוצרי נאמנויות זרות שעלו לישראל לאחר גיל הפרישה".

יהודה נסרדישי, מנהל רשות המסים, צילום: חיים צח יהודה נסרדישי, מנהל רשות המסים | צילום: חיים צח יהודה נסרדישי, מנהל רשות המסים, צילום: חיים צח

"עוד 10-15 משפחות בישראל כמו רוטשילד, אייזנברג, ברונפמן ודומיהם, לא יזיקו לנו כלל ובכך גם נמנע ירידה מהארץ של בעלי הון כגון לב לבייב", מסכם רובין ומוסיף שעולים מסוג זה יקנו בישראל בנקים, ישקיעו בעסקים, יבנו בניינים, יתרמו תרומות והשקעותיהם ישתלמו לכולנו כתושבי ישראל.

"המטרות לא מקדשות את כל האמצעים"

גורם בכיר ברשות המסים הסביר ל"כלכליסט" כי הרשות מתנגדת בתוקף לעמדתו של רובין, וכי מטרות החוק לא מקדשות את כל האמצעים.

"לדיוני הוועדה בכנסת הגיעו משפטנים שטענו כי אנו יוצרים חוסר שוויוניות בין מי שנולד בארץ, שירת בצבא ומשלם מסים לבין העולים החדשים. אני סבור שהמטרה להעלות יהודים לישראל היא מטרה נעלה, ולכן אנו מציעים להם הטבות. אבל לא בלי גבול. גם אם העולה נפטר, המדינה מבקשת ליהנות מהפירות העתידיים של הנאמנויות הללו, כמו ריביות ודיבידנדים", הסביר הגורם.

"ההצעה של רובין לוקה בחסר כי היא באה לתת לאוכלוסייה קטנה ומצומצמת פטור לא רק לעשר שנים - אלא לכל חייהם. אנו נדרשים לנמק בפרקליטות ובוועדת העלייה והקליטה את החוק. מה עם השוויוניות? מה עם האיזון החברתי? מה שרובין מציע היא הפרה של עקרון השוויוניות, ואפליה לטובת העשירים ביותר.

"גם כך החוק נותן לעולה החדש פטור למשך עשר שנים; זה מספיק. אם אתן את הפטור שרובין מבקש במקרה שיוצר הנאמנות נפטר - משמעות הדבר היא שגם ילדיו, נכדיו וניניו לא ישלמו מס בישראל, בעוד ששאר העולים יתחילו לשלם מס אחרי עשר שנים. המטרה של הרשות היא לעשות דין אחד לכולם. לא ניתן עדיפות לקבוצות של בעלי הון ואוליגרכים".

תגיות