אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קרנות גידור: היעד - איי קיימן צילום: עמית שעל

קרנות גידור: היעד - איי קיימן

מה מחפשים המשקיעים באיי קיימן, ולמה בער לאחד הבנקים הגדולים בסין לרכוש חברת קרנות גידור קטנה וצעירה

07.08.2008, 07:24 | מייק מור

לא מזמן שוחחתי עם בכיר באחד הבנקים היותר גדולים בישראל. כאשר העליתי בפניו את העובדה כי הרוב המכריע של קרנות הגידור נרשמות באיי קיימן, הוא קצת נדהם. "איי קיימן?" , שאל בתמיהה. "זה לא המקום שבו מלבינים כספים?".

השבוע נזכרתי בו כשקראתי כי כמה קרנות הגידור הרשומות באיי קיימן חצו בחודש יוני לראשונה את רף ה־10,000. הנתון הבליט פעם נוספת את חשיבותם של איי קיימן לעולם קרנות הגידור, והמחיש שהתעשייה ממשיכה לצמוח למרות הימשכות משבר האשראי שגרם לקרנות רבות לדווח על ירידה בתשואות.

באופן מסורתי, קרנות גידור אמריקאיות ואירופיות נרשמות באיי קיימן כדי למשוך אליהן משקיעים מהעולם כולו, שמשיקולי מס מעדיפים לעתים להשקיע ב־offshore (מדינות בעלות רגולציה מקלה) מאשר בארצותיהם.

זוהי הסיבה שיש יותר קרנות גידור באיי קיימן מאשר בכל תחום שיפוט אחר, לרבות האזורים המתחרים באיי הבתולה ואיי ברמודה. CIMA, הרשות המוניטרית של איי קיימן, פועלת בנמרצות לשמור על מובילות זו.

בשבוע שעבר תפסו קרנות הגידור את כותרות העיתונות בעניין נוסף: אמצעי התקשורת הממשלתיים בסין דיווחו כי Bank of China, אחד מארבעת הבנקים המסחריים הגדולים שבבעלות המדינה, רכש 30% מ־Heritage Fund Management, המתמקדת בשוק ההון האסייתי, והמנהלת שש קרנות גידור בערך נכסים העולה על 470 מיליון דולר. Heritage Fund Management, הידועה גם כ־HFM, נוסדה בז'נבה בשנת 2006, ולפי ההסכם הבנק הסיני אמור להגדיל בסופו של דבר את חלקו ל־70%.

Bank of China דיווח שהוא רואה בעסקה הזדמנות טובה, אף שחלק מהקרנות הללו ספגו הפסדים קשים במחצית הראשונה של 2008.

לדעתי, הבנק הסיני מקווה שהרכישה תזכה אותו בידע בניהול סיכונים ובמשאבי לקוחות ותשפר את כישורי ניהול ההון שלו. מוזר לי שהם בחרו במנהלת קרנות גידור קטנה כל כך, עם רקורד קצר כל כך. כל שנותר לי לומר בנושא הוא שבטח היתה להם יכולת due diligence (מיפוי חברות) מדהימה, אחרת אינני יכול להבין את ההיגיון שבעסקה.

לסיכום נתמקד בחברת ההון הפרטי הידועה לכם, The Carlyle Group. החברה היתה קשורה למשפחת בוש ולדיק צ'ייני, ושימשה מטרה לחובבי תיאוריית הקונספירציה סביב מתקפת הטרור ב־11 בספטמבר 2001. קרלייל היא אחת מחברות ההון הפרטי הגדולות ביותר, ומנהלת כ־83 מיליארד דולר.

בשבוע שעבר הכריזה קרלייל שהיא סוגרת את קרן הגידור היחידה שלה, Carlyle-Blue Wave Partners Management LP. הסיבה הרשמית היתה שהקרן לא הצליחה להגיע ל"מסה קריטית", אבל זהו שם קוד שפירושו "לא גייסנו די כסף".

הקרן נוסדה באפריל 2007 ופעלה בשיטת multi-strategy כשהיא סוחרת בחובות הון. בשיאה היא החזיקה בכ־900 מיליון דולר, אבל משבר האשראי פגע בה קשות. קרלייל הסבירה שהיא אינה יכולה לספוג את עלות העובדים והתשתיות, ולכן החליטה לסגור את הקרן.

המעשה מחליש את החברה אשר בדומה לחברות הון פרטי אחרות שאפה בשנים האחרונות לגוון את אסטרטגיות "הנכסים האלטרנטיביים" שלה כדי למשוך יותר משקיעים מוסדיים.

הכותב הוא שותף בחברת XBC ניהול קרנות מקבוצת Xpert

תגיות