אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דח"צ וירטואלי באל על צילום: שמוליק רחמני

דח"צ וירטואלי באל על

שמעון כצנלסון, המנהל חברת נדל"ן באוקראינה: "אמרתי לאיזי בורוביץ' שאני לא מתאים לתפקיד ושימצאו לי מחליף". אל על: "הוא לא הודיע על העתקת מקום מגוריו"

10.08.2008, 11:26 | סיון איזסקו

בעידן הטכנולגי של היום, מקיימים לא פעם הדירקטוריונים בחברות הציבוריות התייעצויות טלפוניות ואינטרנטיות עוד בטרם מתקבלות החלטות מהותיות. אך גם אז משתדלים הדירקטורים לקיים ישיבות רגילות שבהן הם נוכחים פיזית, להחליף דעות, לקבל מסמכים ולדון בענייניה השוטפים של החברה.

אלא שבחצי השנה האחרונה חברת התעופה אל על מתפקדת ללא נוכחותו הפיזית של הדירקטור החיצוני, המשמש גם יושב ראש ועדת הביקורת וחבר בוועדה לסיכוני שוק, שמעון כצנלסון.

כצנלסון עזב את ישראל לטובת אוקראינה במהלך חודש מרץ השנה, שבו מונה על ידי חברת אולימפיה נדל"ן שבשליטת אחיו אוסקר כצנלסון, לתפקיד מנכ"ל החברה־בת אולימפיה יורו קונסטראקשן.

"אני רוצה להתפטר"

 

מאז מרץ כצנלסון לא נכח פיזית בישיבות הדירקטוריון של החברה או בישיבות ועדת הביקורת בתוקף תפקידו כדח"צ. כשנדרשה אל על לקבל את אישורו לעסקאות, לאישור הדו"חות הכספיים הדבר נעשה באמצעות שיחת טלפון לאוקראינה, שם הוא שוהה.

כצנלסון מסר בשיחה עם "כלכליסט" מגרמניה, שם הוא מבלה בימים אלו בחופשה, כי הוא אינו מתאים לשמש כדח"צ באל על לאור עיסוקיו הרבים בחו"ל. "אמרתי לפני כשבוע ליו"ר דירקטוריון אל על, איזי בורוביץ', שלדעתי, כיוון שאני כל כך עסוק, הם צריכים לחפש להם דח"צ אחר. ביקשתי שיחפשו דח"צ אחר כדי שאני אתפטר. אני עובד בחו"ל ואני לא יכול להתאים את עצמי לנסיעות לישראל רק בשביל ישיבות של אל על". לשאלה מדוע אינו פשוט מגיש מכתב התפטרות עונה כצנלסון: "לדעתי מהלך כזה צריך להיות מתואם עם החברה".

על פי פרסומים בעיתונות, כצנלסון, ששימש בעבר יו"ר מפעל הפיס, נחשד במעורבות בפרשת שוחד שנחשפה במהלך פברואר השנה ונחקרת עד היום על ידי היחידה הארצית לחקירת פשעים בינלאומיים. כצנלסון מכחיש את הפרסומים כאילו שהייתו בחו"ל קשורה לחשדות נגדו, ואומר: "במהלך החודש הקרוב אני אגיע לארץ לביקור. אני שוהה בחו"ל כי עבודתי בחו"ל. כבר יותר מחצי שנה שאני לא במפעל הפיס. עדיין לא זומנתי לחקירה, ואני בכלל לא יודע במה מדובר. שמעתי על פרשת השוחד מהעיתונים. אם יזמנו אותי אשמח להיחקר ולתת עדות".

כצנלסון מונה לתפקיד דירקטור חיצוני באל על עוד בדצמבר 2003, כשהחברה היתה ממשלתית. מאוחר יותר, כשהשליטה בחברה היתה מצויה כבר בידי משפחת בורוביץ', כצנלסון מונה מחדש לתפקיד בפברואר 2007 לקדנציה נוספת.

אישור רטרואקטיבי

 

על פי החוק דירקטור רשאי להודיע על התפטרותו, אולם החוק מקשה מאוד על חברות לסיים את כהונתו של דח"צ באופן חד־צדדי לפני תום הקדנציה, וזאת כדי להגביר את חופש קבלת ההחלטות שלו. אולם אם הדירקטור לא מגיש מכתב התפטרות והחברה סבורה כי הוא אינו מתאים עוד לתפקיד, דירקטוריון החברה רשאי להחליט לסיים את כהונתו של הדח"צ באופן חד־צדדי ולהעביר את ההחלטה לאישור האסיפה הכללית של בעלי המניות.

החלטה חד צדדית על פיטורי דח"צ איננה פשוטה ועלולה להצטייר כאילו החברה מנסה להשתיק את הדח"צ. אחת ההחלטות האחרונות שלהן היה כצנלסון שותף היא אישור רטרואקטיבית של תגמול בגובה 60 אלף דולר בחודש לחברת כנפיים בגין כהונתו של איזי בורוביץ', מבעלי השליטה באל על, בתפקיד יו"ר אל על.

בהתייחס לפרשת השוחד במפעל הפיס מסרה המשטרה: "החקירה מתנהלת ביאחב"ל. כשיוחלט על זימונו של כצנלסון, תימצא הדרך לזמנו כנדרש". דוברת חברת על אל מסרה כי "כצנלסון לא מסר לחברה הודעה כלשהי על העתקת מקום מגורים בדרך קבע. למיטב ידיעת החברה כצנלסון עומד בכל הקריטריונים הנדרשים על פי דין לכהן כדח"צ".

תגיות