אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חוק חדש משנה את הרגלי השתייה בברזיל צילום: shutterstock

חוק חדש משנה את הרגלי השתייה בברזיל

בעקבות האיסור על נהיגה בשיכרות, בתי החולים נהנים מתוספת תקציב, וחברות הביטוח מתחייבות להוריד פרמיות. רק הברים נשארים ריקים

13.08.2008, 08:58 | רן לוצקי

ב־19 ביוני חתם נשיא ברזיל, לואיס אינאסיו לולה דה סילבה, על תקנה מספר 11.705, המוכרת יותר כ"חוק היובש הברזילאי". תקנה זו אוסרת לחלוטין נהיגה בהשפעת אלכוהול. לפני כן היה מותר בברזיל, כמו במדינות רבות בעולם, לנהוג עם רמת אלכוהול הנמוכה מ־0.6 גרם לכל ליטר דם (כמות שעבור אדם ממוצע משמעותה שתיית שתי כוסות בירה).

כעת מי שנתפס נוהג ובגופו כמות של יותר מ־0.2 גרם אלכוהול לליטר דם נאלץ לשלם קנס של 955 ריאל (כ־2,120 שקל, בזמן ששכר המינימום בברזיל הוא כ־930 שקל בחודש) ורישיונו נשלל לשנה. מי שנתפס ובדמו כמות אלכוהול גדולה מ־0.6 גרם לליטר נעצר מיד - וצפוי למאסר של שישה חודשים עד שלוש שנים.

המשמעות פשוטה: בברזיל אסור לשתות ולנהוג, אפילו לא בירה או כוס יין אחת. עשרות שוטרים שצוידו במכשירים למדידת אחוז האלכוהול בדם באמצעות נשיפה פשטו על הכבישים כדי לייצר הרתעה - ואחרי כמה מאות מעצרים של נהגים שיכורים המטרה הושגה. הציבור הברזילאי החל להתרגל למצב החדש.

ההשפעה החיובית ביותר של חוק היובש היא, כמובן, הירידה במספר ההרוגים בדרכים. שר המשפטים ג'ילמר מנדס הודיע בשבוע שעבר כי מאז שהחוק נכנס לתוקף נרשמה ירידה של 30%–40% במספר התאונות בכבישי המדינה לעומת החודשים אפריל־מאי השנה. בחודש יולי האחרון נהרגו 530 אנשים בתאונות דרכים - ירידה של 14.5% לעומת יולי 2007.

השפעה כלכלית חיובית

מבחינה כלכלית ניתן להבחין בהשפעה החיובית של החוק בהוצאות בתי החולים. לפי נתוני משרד הבריאות של מדינת סאו פאולו (המדינה הגדולה בברזיל מבחינת מספר התושבים), בחודש שלאחר כניסת חוק היובש לתוקף נרשמה ירידה של 4.5 מיליון ריאל (כ־9.2 מיליון שקל) בהוצאותיהם של 30 בתי חולים ציבוריים במדינה.

החיסכון הושג בעקבות הירידה במספר הנפגעים בתאונות דרכים. לפי חישובי המשרד, אם תימשך מגמה זו החיסכון בעלויות יצטבר לסכום שיאפשר לבנות בית חולים חדש בכל שנה. במשרד האוצר הברזילאי מבטיחים שבטווח הארוך הירידה במספר הנפגעים תאפשר את הוזלת פרמיות הביטוח לרכב. גם נהגי המוניות נהנים מהתקנות החדשות, ומדווחים על עלייה של עשרות אחוזים במספר הנסיעות הליליות.

תוצאה נוספת של האיסור על שתייה ונהיגה היא זינוק במכירות הבירות ללא אלכוהול. ענקית הבירה AmBev, המייצרת את הבירה נטולת האלכוהול ליבר, דיווחה על עלייה של 66% במכירות המוצר בחודש יולי. המכירות של המותג המתחרה בווריה עלו ב־69.5%.

עם זאת, שוק הבירות נטולות האלכוהול בברזיל קטן יחסית, והוא תופס נפח של 0.75% בלבד משוק הבירות במדינה. ב־2007 הברזילאים צרכו 10.341 מיליארד ליטרים של בירה, מה שהופך את ברזיל לשוק הבירה הרביעי בגודלו בעולם. מאז כניסת חוק היובש לתוקף נרשמה ירידה של 2%–4% במכירות הבירה מהחבית. ברכישת הבירה בבקבוקים בסופרמרקטים דווקא נרשמה עלייה, מפני שאנשים שותים יותר בבית ופחות בחוץ.

הנפגעים: ברים, מסעדות ומועדוני לילה

בצד הנפגע מחוק היובש נמצאים כמובן הבעלים והעובדים של הברים, המסעדות ומועדוני הלילה, שמנסים להתמודד עם הגזירה הקשה. בשבועות הראשונים אחרי אישור החוק דיווח איגוד המלצרים של ריו דה ז'ניירו על ירידה של 25%–30% בתפוסת המסעדות והפאבים, והביע חשש שהתנועה החלשה תגרום לפיטורי מלצרים רבים.

מקומות אחרים מנסים להתמודד עם הגזירה בצורה יצירתית: פאב אחד בסאו פאולו מציע חניה בחינם ללקוחותיו, שבו יוכלו להשאיר את רכבם עד הבוקר שלמחרת. פאבים אחרים בעיר מציעים שירות נהגים, שתמורת 50 ריאל ישמחו להחזיר הביתה את הבליין השתוי – ואת מכוניתו.

מאז סוף יוני נרשמה בברזיל עלייה משמעותית במכירות המכשירים הבודקים את רמת האלכוהול בדם. מתברר שמועדונים וברים רבים רוכשים את המכשיר כדי שלקוחותיהם יוכלו לבדוק בעצמם אם הם כשירים לנהוג. בליינים נועזים ואמידים במיוחד מצאו פתרון מקורי לבעיה שמציב בפניהם חוק היובש - הם שותים בלי הגבלה, ובסוף הערב מזמינים גרר שגורר את מכוניתם חזרה הביתה.

בסך הכל נראה שהברזילאים מרוצים מחוק היובש, בסקר שנערך במדינות סאו פאולו וריו דה ז'ניירו יותר מ־90% מהנשאלים אמרו שלדעתם החוק טוב והם תומכים בהמשך אכיפתו.

תגיות