אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל כלל פיננסים מסכם חצי שנה קשה: "אני חשוף בצריח" צילום: אביגיל עוזי

מנכ"ל כלל פיננסים מסכם חצי שנה קשה: "אני חשוף בצריח"

למרות הפסד של 60 מיליון שקל בחצי שנה, צניחה בשער המניה ושוק הנמצא בתחרות חריפה, שוקי אברמוביץ' נשאר אופטימי וסבור כי כבר ב־2008 החברה שלו תצא מהמשבר. אברמוביץ': "יש חזון, יש אמונה בדרך. אני בודק את עצמי מדי יום"

13.08.2008, 07:10 | הדר רז

אם יש שנה ששוקי אברמוביץ', מנכ"ל כלל פיננסים מקבוצת אי.די.בי, היה רוצה למחוק, זו כנראה 2008. המשבר בשווקים שהוביל לדו"חות שליליים במיוחד, צניחת המניה ביותר מ־50% מתחילת השנה, עזיבת קובי נבון, מנכ"ל כלל פיננסים בטוחה, ופיטורי עובדים - הם כנראה רק חלק ממה שעבר עליו. "זו תקופה פחות נעימה מול הלקוחות ומול עובדים", אומר אברמוביץ', אבל מסתכל על העתיד באופטימיות. "יש חזון, יש אמונה בדרך. אני בודק את עצמי מדי יום". אתמול פרסמה החברה את הדו"חות הכספיים לרבעון השני. עד אז קיוו בחברה כי הרבעון הראשון, שבו הציגה הפסד של 13.6 מיליון שקל, יהיה השיא השלילי האחרון שלהם, אולם מתברר שהרבעון השני הצליח לגבור עליו ולשבור שיא עם הפסד של 46 מיליון שקל.

אברמוביץ', שלא מתכחש לתוצאות הקשות, מדגיש כל הזמן את ההיבטים החיוביים שבתוצאות. "יש לנו מתחרים שהאינטרס שלהם הוא להגיד עלינו כל מיני דברים, אבל כשמסתכלים לעומק, זה נראה אחרת". הוא מונה את פעילות הקבוצה ומדגיש כי "בניהול תיקים אנחנו גדלים והיקף הנכסים שלנו הגיע ברבעון הזה לשיא של 8.6 מיליארד שקל, וזה גם רבעון שיא מבחינת פעילות הברוקראז'. בתחום הקרנות אנחנו הגוף השני בגיוסים. בחיתום, בברוקראג' ובעשיית שוק - אנחנו הגוף המוביל. בתעודות סל אנחנו בין שלושת המובילים".

לדבריו, "מי שקורא את הדו"חות שלנו ומסתכל על הנתונים, רואה חברה שנמצאת במגמת גידול למרות המשבר. נכון שהיא סובלת כתוצאה מהמשבר ומאירועים חד־פעמיים, אבל ברור לי לחלוטין שהחברה תצא מהמשבר הזה כבר ב־2008".

"עברנו להוביל בחיתום"

בסיכום הרבעון ברור גם לאברמוביץ' שמדובר ברבעון קשה יותר מהקודם. "המדד הגבוה יצר אצלנו הוצאות מימון מאוד כבדות. אם זאת בחיתום עברנו להובלה מאוד משמעותית. אין לי ספק שנראה גידול בפעילות הגיוסים, בטח ב־2009, אני אפילו אופטימי וחושב שנראה גידול כבר ב־2008".

דו"חות כלל פיננסים יוצאים על רקע המשבר בשווקים. "יש ירידה דרמטית בהכנסות מתחום הקרנות נאמנות, בעיקר בגלל ירידה של דמי הניהול הממוצעים". כמו מתחרותיה, גם כלל פיננסים מנהלת את הקרן הכספית הגדולה שלה ללא דמי ניהול. "ב־2009 נעלה את דמי הניהול. אני לא רואה מצב שבשנה זו תהיה חברה שלא לוקחת דמי ניהול בכספיות".

גם תעודות הסל נפגעו מהתחרות.

 

"יש שם מלחמה אכזרית מאוד. אנחנו גדלנו מתחילת השנה בכ־20% ומנהלים כ־6 מיליארד שקל. בחלק מהתעודות החלטנו להישאר על דמי ניהול גבוהים כי אנחנו חושבים שאין ארוחות חינם. בסופו של דבר, אנחנו גובים מהמשקיעים דמי ניהול ונותנים להם ודאות ושקיפות מלאה על העלויות - האחרים לא תמיד עושים כך. יש בשוק הזה מאבק של כמה שחקנים גדולים לתפוס את העמדה, ומתוכם אנחנו בהחלט רואים שיש שלושה בולטים. גם פה אני מעריך שרמת הרווחיות תעלה".

רכישות אסטרטגיות

טיטניום, חברת ההשקעות האמריקאית, נרכשה על ידי כלל פיננסים ביוני 2007. לדברי אברמוביץ', נכסיה ירדו ברבעון הנוכחי בגלל שער הדולר הנמוך. אם הדולר ימשיך לעלות ברבעון השלישי של השנה, התוצאות ברבעון הבא יהיו טובות יותר. "יש לנו כסף בקופה ואנחנו מחפשים עוד השקעות. אני מעריך שעד סוף שנה היא תירשם בנאסד"ק, ואז ייפתחו לנו הרבה אפשרויות".

ההרפתקה השנייה של כלל פיננסים מגיעה מכיוון אווא פורקס, חברה למסחר מקוון במט"ח, שבית ההשקעות מחזיק בכ־33% ממנה עם אופציה לרכישת מניות נוספות. לדבריו, "זו חברה שצומחת בשיעורים מאוד יפים. היא רווחית וכבר תורמת לרווחיות שלנו".

לגבי מפת בתי ההשקעות משנתו של אברמוביץ' ברורה. "בסופו של התהליך, יהיו חמישה־שישה בתי השקעות שינהלו יותר מ־40 מיליארד שקל והם יהיו המובילים בשוק ועיקר הפעילות תעבור דרכם". האמונה הזו הובילה למרבית מההשקעות של כלל פיננסים, ואחת מהן היא רכישת קרנות הנאמנות אילנות דיסקונט מבנק דיסקונט ב־2006. "כל הרכישות שלנו היו אסטרטגיות. אנחנו מפזרים את הסיכון על פני ארצות נוספות מלבד ישראל. לאורך זמן העובדה שיש לנו פעילות בינלאומית שטיטניום היא אחת מהן תחזק את מעמדנו".

אברמוביץ' מדגיש כל הזמן את השפעת המשבר על בית ההשקעות. "בניגוד לבתי השקעות אחרים שפחות חשופים לשוק, אנחנו מתמחים בבנקאות להשקעות ובגיוסים, וכשמתחיל משבר זה משפיע עלינו משמעותית. כל בתי ההשקעות שמציגים רווחים, עושים זאת כתוצאה מפעילות הגמל, פעילות שאין אצלנו. אם נסתכל ונשווה את הרווחיות שלנו מהתחומים השונים לעומת חברות ציבוריות אחרות, תראי שאנחנו מרוויחים יפה מאוד. הגמל מסתיר אצלם את הבעיה של הפסדים במקומות אחרים. כמובן שכמנכ"ל היה לי נוח יותר שבתקופות פחות טובות למגזר שלי יהיה משהו אחר שיסתיר את זה".

לדבריו, המחסור בפעילות הגמל גורמת לה להיות הכי תנודתית בשוק. "ב־2009, ואם לא אז ב־2010, נחווה שוב את הגאות, ואז נושפע לטובה יותר מכל האחרות".

אברמוביץ' אמר לאחרונה כי תוקם פעילות גמל בבית ההשקעות עוד ב־2008. בימים אלו נמצאת כלל פיננסים במגעים לרכישת מניות כור בבית ההשקעות אפסילון. "אני לא ראיתי הערכת שווי. לא סגרנו שום סכום. אנחנו מחכים להערכת השווי ולאחר מכן נקיים משא ומתן ונראה אם יש אפשרות לעסקה. אני מעריך שעד סוף הרבעון השלישי נדע אם יש עסקה. אם לא, נקים את פעילות הגמל לבד או שנבחן עסקה אחרת".

תקווה ואופטימיות

בחברה משדרים עדיין אופטימיות לגבי העתיד. "אנחנו עסוקים בהגדלת הנכסים שלנו. פעולות השיווק שלנו מדהימות ועובדה שהצלחנו להגדיל את פעילות ניהול התיקים. אנחנו עושים הכל כדי לחזור למסלול של רווחיות וחותכים חזק מאוד בהוצאות. אנחנו עושים הכל כדי להגדיל את ההכנסות ואני משוכנע שנצליח לעשות זאת".

היית מעדיף להיות חברה פרטית עכשיו?

 

"להיות חברה פרטית בתקופה קשה זה הרבה יותר נוח. אני חשוף בצריח לעומת האחרים, במיוחד כשאין לי פעילות גמל".

כלל פיננסים איבדה מתחילת השנה יותר ממחצית משווייה, אך כמוה גם יתר בתי ההשקעות.

אברמוביץ' נזהר מהתייחסות לשווי המניה, אך אומר כי "יש היום מאות חברות שהשווי שלהן לא הגיוני ולא מוסבר כלכלית, ואנחנו אחת מאותן מניות. זה מאוד מאפיין תקופות של משבר בשוק ההון שיש בהן תמחור חסר מאוד משמעותי. אני לא יכול להתבטא ביחס לשווי המניה שלנו, אבל אני חושב שמי שבוחן את ההשקעה צריך להסתכל טוב בדו"חות. הם מראים סימנים טובים יותר".

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
כנראה ששוקי לא קרא את הדוחות שלו
אני לא יודע איזו רווחים או צמיחה הוא רואה בפעילויות השונות כי אני ראיתי ירידה כמעט בכל סעיף ובעיקר הפסד תפעולי כבד שמחייב פיטורים כואבים ומהר. לגבי פעילות הגמל גם את תתחיל אותה השנה ייקח 3-4 שנים עד שהיא תרוויח ותתרום משהו לעסק. אבל כמו שאתם מתמחרים את עצמכם עיין ערך הכספית, אני ממש לא בטוח שתרוויחו משהו גם מזה מה גם שתתחרו בכלל ביטוח מה שבכלל נראה לא ברור ולא הגיוני. תראה איזה בלגן במגדל שמתחרה בעצמה
ILG  |  13.08.08