אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מדד חודש יולי מפתיע לרעה: עלה בשיעור של 1.1%; הערכה: הנגיד ייאלץ להעלות את הריבית צילום: shutterstock

מדד חודש יולי מפתיע לרעה: עלה בשיעור של 1.1%; הערכה: הנגיד ייאלץ להעלות את הריבית

עליות חריגות במיוחד נרשמו בסעיפי שירותי בנק, ספרי קריאה, ירקות ופירות טריים; מתחילת השנה עלה המדד ב-3.5%, מעבר ליעד האינפלציה הממשלתי לשנה כולה

15.08.2008, 16:32 | אמנון אטד

מדד יולי הפתיע לרעה וזינק בשיעור חריג של 1.1%. כך מסרה היום (ו') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. עליות מחירים חריגות שנרשמו בסעיפים הבאים: שירותי בנק – 16.2%, ספרי קריאה – 17.8%, ירקות טריים – 6.5% ופירות טריים – 4.4%. עליות אלה קוזזו בחלקן על ידי ירידות מחירים בסעיפי ההנעלה (7%) והלבשה (8%) .

עליות מחירים חריגות במיוחד נרשמו במחירי העגבניות (26.7%), הכרובית (22.4%) והכרוב (17.9%). לעומתם, נרשמו הוזלות בולטות במחירי המלונים (19.5%),הדלעת (16.8%) וההנעלה לילדים (11.3%).

מתחילת השנה עלה המדד ב- 3.5%, מעבר ליעד האינפלציה הממשלתי לשנה כולה (1%-3%). ב- 12 החודשים האחרונים (יולי 2007 - יולי 2008) מסתכמת האינפלציה ב- 4.8%. קצב האינפלציה השנתי מסתכם עתה על כ-6%.

מחירי האנרגיה העלו את המדד

הגורמים העיקריים שהשפיעו ב-12 החודשים האחרונים על התפתחות המדד הם מחירי האנרגיה, שמשכו את המדד כלפי מעלה (המדד ללא אנרגיה עלה רק ב- 3.8%); והירידה בשער הדולר שהשפיעה על סעיף הדיור ומחירי הייבוא ומשכה את המדד הכללי כלפי מטה (המדד ללא סעיף הדיור עלה ב- 6.2%).

הנתון המעיד על התפתחות האינפלציה ללא גורמים עונתיים הוא זה של האינפלציה הבסיסית (המדד ללא סעיף ירקות ופירות וללא סעיף דיור), שעלתה בחודש שעבר ב- 1.1% . ב- 12 החודשים האחרונים מסתמכת האינפלציה הבסיסית ב- 4.4%, וגם היא גבוהה בהרבה מהיעד שקבעה הממשלה. ההערכה היא שהאינפלציה החריגה תימשך גם בעתיד הקרוב וכי מדד אוגוסט יעלה ב- 0.4%.

המדד החריג של חודש יולי טורף את הקלפים של בנק ישראל. בהודעת הריבית האחרונה שלו, רמז הנגיד סטנלי פישר כי אחרי שלוש העלאות רצופות בכוונתו לקחת פסק זמן של מספר חודשים בהעלאות הריבית. עכשיו ההערכות בשוק ההון הן כי לנגיד לא תהיה ברירה וכי הוא יהיה חייב להעלות את הריבית פעם נוספת.

בהערכה שהנגיד יהיה חייב לבצע העלאה נוספת של הריבית תמך היום רמי תמרי, מנכ"ל "מרץ השקעות". לעומתו אומר יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות ההתעשיינים, אורי יהודאי, כי בנק ישראל צריך להותיר את הריבית ללא שינוי. לדבריו, הירידה במחירי הסחורות והאנרגיה, לצד הפיחות של החודש האחרון וההאטה בצמיחה ובפעילות במשק - ימתנו את קצב עליית המחירים; לדבריו, הדאגה העיקרית של המשק צריכה להיות גלישת ההאטה העולמית לישראל וחשש ממיתון .

תגיות