אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טכנולוגי על הבוקר: ויסטה, זוזי הצידה צילום: כריסטין ק cc-by-nd

טכנולוגי על הבוקר: ויסטה, זוזי הצידה

שני נצחונות לקהילת הקוד הפתוח, האייפון מתברר יותר ויותר כמוצר לא אפוי, הנסיון של ממשלת איטליה לבלום כניסות ל-Pirate Bay מתפוצץ בפרצוף, ומערכת אנדרואיד של גוגל כבסיס להשתלטות על שוק הגאדג'טים העולמי

17.08.2008, 09:52 | יוסי גורביץ

טוב, בסדר, ניצחתם

בחודש שעבר פתחה מיקרוסופט במתקפת יח"צ אימתנית להגנה על שמה הלא-כל-כך טוב, בלשון המעטה, של מערכת ההפעלה שלה, חלונות ויסטה. אבל, היי, זה היה לפני שלושה שבועות כמעט, חדשות ישנות. החדשות החמות הן שמיקרוסופט מתחילה להשיק את מערכת ההפעלה הבאה, חלונות 7.
החדשות הטובות: בקרוב גירסה חדשה. הרעות: היא מבוססת ויסטה החדשות הטובות: בקרוב גירסה חדשה. הרעות: היא מבוססת ויסטה החדשות הטובות: בקרוב גירסה חדשה. הרעות: היא מבוססת ויסטה

מיקרוסופט הודיעה רשמית בסוף השבוע כי פרטים ראשוניים על חלונות 7 יוצגו בשני כנסים שייערכו באוקטובר. מהמעט שפורסם עד כה, עולה כי מערכת ההפעלה החדשה צפויה לקבלת פנים פושרת: כן, יהיו בה אלמנטים של מסך-מגע, שיזהה את תנועות המשתמש ויהפוך אותן לפעולות - אבל, מצד שני, היא מבוססת ויסטה. לא עדיף לדלג עליה ישירות למידורי?

פתוחה, פתוחה – אבל יש לה זכויות

קהילת משתמשי הקוד הפתוח – קטנה, אמיצה ומוקפת אויבים – יכולה לחגוג שני נצחונות. בית משפט פדרלי לערעורים בארה"ב פסק ביום חמישי כי הסכם השימוש של קוד פתוח הוא הסכם שימוש לכל דבר, וכי מי שמפר את סעיפיו מאבד למעשה את הרשיון וחשוף לתביעה על הפרת זכויות יוצרים. מדובר בעיקר על הימנעות ממתן קרדיט למפתח התוכנה, קרדיט שהוא בדרך כלל השכר היחיד לעמלו של המפתח. בכך הפך בית המשפט לערעורים פסיקה של ערכאה נמוכה יותר, ששופטיה פסקו כי משום שחוזה שימוש פתוח מעניק "זכויות שימוש רחבות", אין למעשה אפשרות לאכוף אותו. מומחים מעריכים כי פסיקה שהיתה קובעת כי חוזה שימוש פתוח איננו ניתן לאכיפה היתה מנחיתה מכה קשה על העוסקים בתחום.

בשורה חיובית שניה היא שממשלת סין החליטה לאמץ את קהילת לינוקס, וכעת מציעים שם קורסים לקראת תשע תעודות הסמכה שונות של לינוקס, מערכת ההפעלה המחזיקה בכ-60% משוק הקוד הפתוח בסין. ההערכה היא כי כ-100,000 סטודנטים סינים ילמדו לקראת תעודות הסמכה של לינוקס מדי שנה. היי, אולי ככה לא יופיע "מסך מוות כחול" באירועים סיניים רשמיים.

יח"צ ויהירות זה לא הכל בחיים

נמשכת הסאגה העגומה של מוצר יחסי הציבור הלוהט של השנה, האייפון מהדור השלישי. התלונות כנגדו רק מתרבות והולכות. ימים ספורים לאחר שסטיב ג'ובס הודה שהאייפון הוא בעצם המרגל הפרטי שלו אצל המשתמש, אפל מתחילה לטפל בבעיה העיקרית של המכשיר: ההתנתקויות הבלתי פוסקות שלו, שהפכו אותו "לגאדג'ט נהדר אבל לטלפון גרוע". הבעיות, כפי שדיווחנו, נובעות ככל הנראה משבב של אינפניון.

אפל לא יכולה לטפל בשבב עצמו: זה יצריך את החזרת כל המכשירים לחברה, פדיחה בקנה מידה בלתי נסבל בהתחשב ביחסי הציבור של האייפון. אז היא החליטה, על פי מקורות שונים, לפתור את הבעיה באמצעות תוכנה. האם זה יעבוד? רק אלוהים יודע. האם אפל אומרת משהו רשמי ללקוחותיה ומעריציה? נו, באמת.

ואם לא היה די בכך שהג'יזספון משווק ללקוחותיו חוויית רטרו – תדירות התנתקות של תחילת שנות התשעים – אז בסוף השבוע קיבלו המשתמשים עדכון תוכנה חדש, שתפקידו העיקרי הוא כמסתבר להציג למשתמש את "מסך המוות הלבן" - המקבילה של אפל למסך הכחול של מיקרוסופט. הלם ברשת. תגובה רשמית מאפל? מה, אתם גם מאמינים בסנטה קלאוס?

אצבע משולשת בעין

ממשלת איטליה החליטה לפני כשבוע וחצי לבלום את כניסת הגולשים מהמדינה לאתר הביטורנט הפופולרי והשנוי במחלוקת, Pirate Bay, משום שלטענת תעשיית המוזיקה הוא משמש בעיקר להורדה בלתי חוקית של קבצי מוזיקה. היי, כשהם צודקים הם צודקים. וכדי להוסיף חטא על פשע, ספקי האינטרנט האיטלקים מנווטים את הגולשים המנסים להגיע למפרץ הפיראטים דווקא לאתר ה-IFPI, הארגון המוביל באיטליה את המאבק מטעם חברות המוזיקה.

התוצאות, מבחינת הממשלה והחברות שהיא משרתת, לא מעודדות: מאז שהחל האיסור הממשלתי, מדווחים הפיראטים על עליה של 10 מקומות בדירוג אלקסה באיטליה, ועל עליה של 5% בכניסת משתמשים משם – ולדבריהם, הם מעולם לא היו הצלחה באיטליה. אין כמו פרסום חינם, הא?

האנדרויד מגיע!

מנת השמועות היומית לא תהיה שלמה בלי הידיעה שהטלפון הראשון המבוסס על מערכת הפעלה של גוגל – היינו, טלפון נייד בשם Dream, שמיוצר על ידי HTC, ושמערכת ההפעלה שלו היא האנדרואיד של גוגל – צפוי לצאת לשוק לקראת עונת הכריסמס. הוא ישווק בארה"ב על ידי ספקית הסלולר T-Mobile.

מגיע, אמרנו? אולי. אולי. הכל תלוי בהחלטת ה-FCC, הגוף המפקח על השידורים בארה"ב, שמאשרת לשימוש כל טלפון. והליך האישור דורש בדרך כלל שלושה חודשים. אז, אולי. הביקורות הראשוניות לא משהו: זה כמו האייפון, רק כבד יותר, גדול יותר ויפה פחות. וכידוע, כל שהוא כאייפון, אייפון טוב הימנו. אלא אם, כמובן, גוגל תטרח להוציא לשוק מוצר שאשכרה עובד.

אבל הטלפון החדש של HTC הוא לא הסיפור העיקרי, הוא רק הסמרטוט האדום שמיועד להסיח את דעתו של השור, שבסיפור שלנו הוא רשויות הפיקוח. אנדרואיד, מערכת ההפעלה החדשה, לא מיועדת בשום פנים לפעול רק על הטלפון הנייד: היא מיועדת לנגני MP3, קופסאות שידור של טלוויזיות חכמות, מקרנים מתוחכמים, וכל שלל הגאדג'טים שהשוק רווי בהם ושמסוגלים להתחבר לרשת. בקצרה, האנדרואיד הוא הזרוע השניה של תנועת המלקחיים של גוגל: קודם ניקח את הרשת, ואחר כך את הגאדג'טים. מונופול? אנחנו?

קצרצרים

ואם אנחנו כבר עם גוגל, חברת הפרסום הוטרדה מאד מכך שיש משתמשים הקוראים את החדשות שלהם באמצעות קורא RSS – שהפופולרי ביניהם, כמובן, הוא מוצר של גוגל – משום הם לא נכנסים לאתרים עצמם, ואי אפשר למכור מודעות AdSense דרך קורא RSS. אז זהו, שמסוף השבוע דווקא אפשר.

בטורקיה, כמסתבר, ממש לא כדאי להסתבך עם האקרים. אחד הנבלות שם מתמחה בפריצה לכספומטים. איזה מסכן דיווח עליו למשטרה. הקאקר, הידוע בכינוי Cha0, חטף את המודיע, עינה אותו, ואילץ אותו להצטלם כשהוא בתחתונים ומחזיק שלט משפיל במיוחד.

תביעה ייצוגית משונה למדי הוגשה כנגד פייסבוק. לטענת התובעים, בשנה שעברה חשף האתר – במהלך שערוריית ביקון – את רשימת מתנות חג המולד שלהם, ויקיריהם למדו על המתנות מראש, דבר שגרם להם עוגמת נפש. עכשיו הם תובעים פיצוי.

מהירות ההורדה הממוצעת בארה"ב עגומה, מוצא דו"ח חדש: היא עומדת על 2.3 מגהביט לשניה. למהירות מסחררת באמת, נסו את יפן (63 מגהביט) או קוריאה (49 מגהביט), או אפילו את קנדה (7.6 מגהביט).

ובמחווה דמוקרטית נאה, בחרו משתמשי יוטיוב את מחבר הסרטון הטוב ביותר בקטגוריית "מדוע אני דמוקרט ב-2008", ובעל הסרטון הגאה – ריץ' פיטרס מאיווה סיטי – יזכה להשתתף בוועידת המפלגה הדמוקרטית על תקן עיתונאי. יש תחרות דומה גם במפלגה הרפובליקנית, אבל היא טרם הסתיימה.

תגיות