אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנהל ההשקעות המודרני: את הכסף עושים בישיבה ולא בחשיבה צילום: בועז אופנהיים

מנהל ההשקעות המודרני: את הכסף עושים בישיבה ולא בחשיבה

תפקידו של מנהל ההשקעות בשוק ההון המודרני של היום, המאופיין בתנודתיות גבוהה ומכשירי השקעה מתוחכמים, הוא בעיקר לחנך את לקוחותיו למשמעת והתמדה כאסטרטגיית השקעות

18.08.2008, 08:41 | רועי ורמוס

העידן שבו מלאכתו היחידה של מנהל ההשקעות היתה בחירת מניות לתיק ההשקעות תם מזמן. מנהל ההשקעות המודרני משמש מתכנן פיננסי האחראי להקצאת נכסים, לבחירת מכשירי ההשקעה, להטמעת משמעת ודיסציפלינת השקעות בצד בחירת מניות ואג"ח.

בשנות התשעים חיינו כמנהלי השקעות היו "פשוטים" יחסית. מאחר שלא היתה אפשרות נוחה ויעילה להיצמד למדדים בישראל או בעולם, השקענו את עיקר זמננו ומרצנו בניתוח חברות ומגמות שוק, וכמובן במציאת מניות ואיגרות חוב ממשלתיות אשר חשבנו כי הן נסחרות במחירים אטרקטיביים. שימוש במכשירי השקעה שכיום נראים טריוויאליים, כגון תעודות סל, ETF וחוזים עתידיים, התבצע לעתים נדירות. עם זאת, לא נדרש מאיתנו, מנהלי ההשקעות, הרבה יותר מאשר להכות את מדד ת"א-25.

בשנים האחרונות אנו נמצאים בעיצומו של תהליך גלובליזציה ושכלול השווקים הפיננסיים. העלייה המשמעותית במשקלם של משקיעים זרים בשוק המקומי והשקעות ישראליות בשוקי חו"ל הם העדות לכך

ש"העולם הוא שטוח".

החכם מול הטיפש

שוק ההון של היום מכיל הרבה יותר כסף "חכם" (מנוהל) בצד יותר כסף "טיפש" (פסיבי), הצמוד למדדי מניות ולאג"ח. עודף המידע שבו אנו מוצפים העלה את חשיבות יכולות הניתוח והשגת הידע. נוסף על כך, עולם ההשקעות החדש מאופיין בעלייה ברמת התנודתיות והסיכונים ובהיצע חסר תקדים של מכשירי השקעה חדשים ומתוחכמים, הדורשים מיומנות גבוהה.

אחד מתפקידיו החדשים של מנהל ההשקעות ה"מודרני" הוא הקצאת נכסים - Asset Allocation. תהליך הקצאת הנכסים מלווה בשאלות רבות בנוגע למידת החשיפה לכל אפיק השקעה: מה שיעור המניות המתאים ללקוח? מהו יחס החלוקה ה"נכון" בין הרכיב השקלי לצמוד המדד? מהו היחס הראוי בין איגרות חוב מדורגות ללא מדורגות? ועוד.

מידת החשיפה למט"ח היא אחת ההחלטות המשמעותיות שעלינו לקבל - האם היא בכלל נחוצה, ואיך למדוד את ביצועיה (בהעדר בנצ'מרק להשקעה במטבעות)?

לעתים אני פוגש לקוחות ישראלים המאוכזבים מהתיק הישראלי שלהם, שהשיג תשואה של 2% בלבד בשנה האחרונה, אך מרוצים מתשואה דולרית של 6% שהשיגו על השקעותיהם בחו"ל. לקוחות אלו אינם מודעים דיים לכך שלמרות התשואה החיובית (לכאורה) בתיק הדולרי, ירידת שער הדולר גרמה להפסדים משמעותיים במונחים שקליים. דוגמה אופיינית זו ממחישה את חשיבות קביעת מדד ייחוס (בנצ'מרק) מתאים לתיק ההשקעות.

נוסף על סוגיית המטבעות, חשובה לא פחות ההחלטה על מידת הפיזור בכל אפיק, ואם הפיזור יושג באופן גיאוגרפי, סקטוריאלי או שניהם גם יחד.

לשאלות מהותיות אלו אין תשובה חד-משמעית, בעוד אנחנו, מנהלי ההשקעות ה"מודרניים", נדרשים לתשובות ברורות בנושא.

מחקרים אקדמיים מראים כי עלינו להשקיע את נכסינו בתיק הכולל את כל הנכסים המסוכנים הקיימים - "תיק השוק". הבעיה המרכזית נובעת מכך שאין דרך מעשית להשקיע ב"תיק השוק" והוא נשאר בגדר התיאוריה בלבד. נוסף על כך, ידוע כי התיק "היעיל" משתנה בין משקיע למשקיע, על פי צרכיו הייחודיים ומידת שנאת הסיכון שלו.

דוגמה קלאסית לשונות התיק היעיל בין משקיעים שונים ניתן למצוא בניתוח מידת החשיפה לענף הבנקאות בישראל, המהווה כרבע ממדד ת"א־25. עובדי בנק לאומי ופועלים לדוגמה חשופים להצלחת הבנק/הסקטור ברמה האישית באמצעות משכורתם, יציבות מקום העבודה ועוד. לכן מדד ת"א־25 אינו תיק יעיל ומפוזר בראיית עובדי הבנק. עבורם תיק יעיל יכיל משקל נמוך יותר בסקטור הבנקאות.

בחירת מכשיר השקעה

לאחר שענינו על השאלות המרכזיות, החלטנו כיצד נפזר את ההשקעות ונתנו משקולות לכל אחד מאפיקי ההשקעה השונים בתיק, מנהל ההשקעות נדרש ליישם החלטות אלו בין מכשירי ההשקעה השונים.

לדוגמה: אם החלטנו כי הרכיב המנייתי בתיק ההשקעות יהיה גלובלי ויפוזר בין ישראל לחו"ל, ולאחר מכן החלטנו כי הרכיב החו"לי יחולק בין שווקים מפותחים למתעוררים, ויכלול למשל השקעה גם בברזיל - כעת על מנהל ההשקעות להחליט אם החשיפה לברזיל תתבצע על ידי השקעה ישירה במניות ברזילאיות, בחירת קרן נאמנות, בחירת תעודת סל "ישראלית" העוקבת אחר אחד מהמדדים הברזילאים או ETF בחו"ל. ייתכן שמנהל ההשקעות יעדיף להשקיע במוצר מובנה או בקרן גידור המשקיעה בשוק הברזילאי. נוסף על כך, על מנהל ההשקעות לבחור אם ברצונו לגדר את מטבע הריאל הברזילאי או להישאר עם החשיפה למטבע.

בחירת המכשירים המתאימים ביותר לתיק ההשקעות תתבצע לפי שיקולי פיזור, חיסכון בעמלות ומיסוי, מידת הנזילות שהמכשיר מעניק וכמובן התאמתו לרמת הסיכון של הלקוח.

מורכבות והתפתחות מכשירי ההשקעה מחייבות התמקצעות והבנה מעמיקה במכשירים השונים. מחקרים שבחנו את כדאיות ההשקעה במניות לעומת השקעה באיגרות חוב מצאו כי ככל שמשך ההשקעה היה ארוך יותר, ההסתברות לתשואה עודפת במניות היתה גבוהה יותר. לא ניתן להתעלם מהעובדה כי בהשקעה לתקופה של 20 שנה קיימת סבירות של לא פחות מ-99% לרווח גבוה יותר במניות מאשר בהשקעה באג"ח.

מנגד, מחקרים מראים כי בעוד התשואה השנתית הממוצעת של מדד S&P 500 עמדה על 12% (1986-2005), משקיעים פרטיים בארצות הברית השיגו תשואה שנתית נחותה של 4% בלבד. השאלה המתבקשת היא - כיצד ייתכן הדבר?

התשובה לשאלה ברורה ופשוטה. חוסר משמעת והתמדה בהשקעות היא מתכון ודאי להפסדים. משקיעים רבים נכנסו לשוק המניות בשיא ויצאו בתחתית. בשוק ההון שוררת אווירה תמידית של אי-ודאות, ובזכותה נוצרות הזדמנויות השקעה, שבאמצעותן ניתן להשיג רווחים מעל הריבית חסרת הסיכון, אך זאת רק תוך נקיטת המשמעת הדרושה.

אם מחשבים את תקופות השיא של פדיונות וגיוסי כספים של הציבור הישראלי מקרנות נאמנות מנייתיות בשנים האחרונות עולה כי הגיוסים הגדולים נעשו, כך מתברר, ברמות שיא של מדדי המניות, בעוד הפדיונות נעשו ברמות השפל. או במילים אחרות, באופן עקבי הציבור הישראלי קנה ביוקר ומכר בזול.

התמדה לאורך זמן

הגדלת התשואה למשקיע תלויה יותר ביכולתו להתמיד בהשקעה לאורך זמן, ללא תזמון כניסות ויציאות, מאשר ביכולתו למצוא השקעה אופטימלית במניה או איגרת חוב מסוימת (את רוב הכסף עושים בישיבה ולא בחשיבה). מניסיוננו, ההתמדה בתיקים מנוהלים גבוהה משמעותית מאשר התמדה של משקיע עצמאי בקרנות נאמנות ובתעודות סל, וגבוהה עשרות מונים מההתמדה בהחזקה ישירה של מניות ואיגרות חוב.

גישה תזזיתית בהשקעות מובילה בדרך כלל לתשואות נמוכות מהמדדים, מהקרנות ומתעודות הסל. נוסף על כך, התנהגות זו מגדילה את עמלות המסחר, מקדימה את תשלומי המס ובכך פוגעת פגיעה נוספת בתשואת המשקיע.

האם עדיף לנהל לבד?

יש הטוענים כי כיום אין צורך בשירותיו של מנהל השקעות וניתן לנהל את הכספים באופן פרטי. מחקרים רבים הראו שמשקיעים פרטיים שניהלו באופן עצמאי את השקעותיהם לא הצליחו להכות את המדדים משום שניסו לתזמן את השוק, ביצעו מספר רב של פעולות ולא פיזרו את השקעתם, אלא השקיעו במספר מצומצם מאוד של מניות.

היכולת לתזמון השוק ניתנה רק לנביאים, והתחלופה הרבה בתיק גוררת תשלום עמלות ומקטינה את התשואה ללקוח. מסקר שנערך בארה"ב וכלל 40 אלף חשבונות לקוחות, עולה כי 25% מהתיקים הושקעו במניה אחת בלבד, וכמחצית מהתיקים כללו מניה אחת עד שתי מניות בלבד.

התוצאה הלא מפתיעה היתה שיותר מ־80% מהחשבונות פיגרו אחר המדדים. על סמך ניסיוננו, הממצאים בישראל דומים, ורוב המשקיעים העצמאיים נוטים להתמקד במספר מניות מצומצם. הרציונל הכלכלי קובע כי ככל שמספר המניות בתיק קטן, גדלה רמת התנודתיות ויורדת יכולת המשקיע להתמיד בהשקעה.

בשנים האחרונות הורחב תפקידנו כמנהלי ההשקעות. מלאכת בחירת המניות המסורתית איבדה חלק מחשיבותה, ולעומתה עולה חשיבות יכולת הקצאת הנכסים ובחירת מכשירי ההשקעה המתאימים ליישום אסטרטגיית ההשקעות. מנהל השקעות "מודרני" שהפנים את ההיבטים הפסיכולוגיים בתחום יסייע ללקוחותיו בהטמעת משמעת ודיסציפלינת השקעה כתנאי הכרחי להצלחה.

הכותב הוא מנכ"ל פסגות

תגיות