אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי: אור ירוק מהודו לעסקאות נשק של 2 מיליארד דולר

בלעדי: אור ירוק מהודו לעסקאות נשק של 2 מיליארד דולר

הממשל בהודו יאפשר להוציא לפועל את העסקאות עם התעשייה האווירית ורפאל, שהוקפאו בגלל חשד לשוחד לפני שבע שנים. "טיימס אוף אינדייה" מדווח כי העסקאות ייחתמו סופית בימים הקרובים

19.08.2008, 07:00 | נעמה סיקולר

הקבינט הביטחוני-מדיני של הודו נתן באחרונה אור ירוק לעסקאות הנשק השנויות במחלוקת בין המדינה לתעשיות הביטחוניות הישראליות, כך נודע ל"כלכליסט". הממשל בהודו הקפיא לאחרונה את העסקאות עם התעשייה האווירית ורפאל, ששוויין 2 מיליארד דולר, בעקבות חשדות לשוחד בעסקאות שבוצעו לפני שבע שנים. לפי החשד, בכירים בממשל ההודי, ובהם שר ההגנה, מפקד חיל הים ויו"ר מפלגת השלטון, קיבלו שוחד מנציגי התעשיות הישראליות.

 

במאי כינס שר ההגנה ההודי ויג'יי סינג את נציגי התעשייה האווירית ורפאל, הודיע כי ממשלת הודו מעדיפה להתקשר עם יצרנים מקומיים והורה להם להקפיא את העסקאות. אולם ברקע נמשך כל העת המשא ומתן. בכירים בתעשייה הביטחונית טענו כי הטענות על שוחד אינן אלא פרסומים כוזבים שהודלפו לעיתונות על ידי גורמים אינטרסנטיים. העיתון ההודי "דה טיימס אוף אינדייה" דיווח השבוע כי העסקאות אמורות להיחתם באופן סופי בימים הקרובים.

מדובר בפרויקט לאספקת עשרות מערכות טילי אוויר-אוויר מסוג ספיידר של רפאל בהיקף של 500-600 מיליון דולר, וכן תשע מערכות טילי הגנה מסוג ברק של התעשייה האווירית בהיקף של כ-1.4 מיליארד דולר. טיל הברק הוא טיל קרקע־אוויר לטווח בינוני (כ־70 ק"מ). שיתוף פעולה קודם בין התעשייה האווירית לממשלת הודו לאספקת טיל זה אושר בינואר 2006.

שוק מכירות הנשק להודו נאמד ב-5-8 מיליארד דולר בשנה, ובהחלט מדובר בעסקאות בסדר גודל משמעותי מאוד לשתי החברות. יתרה מזאת, הסרת ה"כתם" על עסקאות הנשק בין המדינות פותחת פתח לשיתופי פעולה נוספים. לאחרונה סיכמו התעשייה האווירית וחברת טאטא ההודית על הסכם מסגרת לשיתוף פעולה בפיתוח מוצרים צבאיים בהודו.

שיתוף הפעולה יתבצע בשני שלבים. בשלב הראשון שתי החברות ישתפו פעולה בפיתוח ובשיווק של מערכות ומוצרים כגון טילים, מל"טים (מטוסים ללא טייסים), מכ"מים, מערכות לוחמה אלקטרונית ומערכות להגנת העורף. בשלב השני מתכוונת התעשייה האווירית להקים בהודו חברה משותפת לשתי החברות, כפלטפורמה לפעילות נרחבת יותר מול הממשל ההודי. השלב השני יתאפשר כעת גם הוא ביתר קלות, אחרי שניתן האישור העקרוני לעסקאות הנשק עם החברות הישראליות.

תגיות