אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עו"ד יוסף גרוס לכלכליסט: "ברקמן יזמו את הפרידה. נשארנו ידידים" צילום: אוראל כהן

עו"ד יוסף גרוס לכלכליסט: "ברקמן יזמו את הפרידה. נשארנו ידידים"

בראיון לאחר המיזוג קצר הימים עם משרד ברקמן ושות', אומר עו"ד גרוס כי משרדו אינו סובל מהאטה בעקבות המשבר הכלכלי - שיסתיים להערכתו בעוד כשנה. בינתיים הוא מייעץ לעורכי הדין לנצל את המשבר על ידי התמקדות בטיפול בחברות בקשיים

20.08.2008, 07:21 | איתי הר אור

בתוך קדחת המיזוגים וההתפצלויות של משרדי עורכי הדין, בלטה השנה במיוחד הפרשה שבה התאחד משרד גרוס, קלינהנדלר, חודק, הלוי, גרינברג ושות' עם משרד ברקמן, וכסלר, בלום ושות' - ולאחר פחות משנה התפצלו השניים חזרה.

"זה היה מיזוג קל לביצוע משום שהם ישבו שתי קומות מתחתינו וגם עסקו בתחום נפרד, נדל"ן וליטיגציה. פרט לחיבור הטלפוני זה עדיין לא הפך להיות משרד ממוזג מפני ששום דבר לא שונה פיזית. לכן גם היה קל להיפרד. לאחר חודשים ספורים ברקמן חשבו שאולי אין כדאיות במיזוג מלא. במידה מסוימת הם יזמו את הבקשה להיפרד, וזה נעשה בצורה מהירה, עניינית ובעיקר ידידותית. אנחנו ממשיכים להיעזר בהם, בעיקר בתיקי נדל"ן וליטיגציה".

"חלון נסגר - ונפתח"

ממרום ניסיונו משקיף עו"ד פרופ' יוסף גרוס (74), שותף מייסד ויו"ר משרד גרוס, קלינהנדלר ושות', על המשבר הנוכחי בשוק ההון העולמי וממליץ למשרדי עורכי הדין המסחריים להימנע מפזיזות ולהמתין בסבלנות להתאוששות. "צריך לזכור שחלונות שנסגרים - נפתחים מחדש. השווקים בעשרות השנים האחרונות הוכיחו שמי שמאמין, יוצא נשכר.

גרוס. ממליץ לעורכי דין מסחריים להמנע מפזיזות, צילום: אוראל כהן גרוס. ממליץ לעורכי דין מסחריים להמנע מפזיזות | צילום: אוראל כהן גרוס. ממליץ לעורכי דין מסחריים להמנע מפזיזות, צילום: אוראל כהן

"מבחינת משרדי עורכי הדין, ההנחה הבסיסית היא שהם יצטרכו לשנות את כיווני הפעילות", אומר גרוס. בהקשר זה הוא מציין בייחוד את תחום החברות שנקלעו לקשיים. "אנחנו רואים מדי יום חברות שנקלעות לקשיים, וזה תחום שדורש השקעה רבה והרבה ידע משפטי, מהירות, זריזות ומיומנות". גרוס גם צופה עלייה בפעילות משרדי עורכי הדין סביב תביעות ליטיגציה שעיקרן אי־עמידה בלוחות זמנים של תשלומים. בזהירות הוא מציין כי "המשרדים צריכים להיערך בכוח האדם שלהם. לאו דווקא לפטר, אלא לנקוט דרכים אחרות. זה יהיה לא נכון לפטר ואחר כך להתחיל לגייס שוב".

במשרד שלו, אומר גרוס, אין חשים פגיעה בהיקף הפעילות עקב ההאטה בפעילות המסחרית במשק. "מבחינת המשרדים הגדולים העסקים משתנים בתקופות שונות. אין ספק שכמשרד שתמיד היה מספר אחת בארץ בהנפקות, אנו חשים בתחום זה ירידה בפעילות. מצד שני, אימצנו זאת כמדיניות וירדנו מהנפקות בארץ. כשמתקשרים אליי ושואלים אותי כמה עולה הנפקה, אני אומר 'אל תבואו'".

ההייטק מוביל

לעומת זאת, מציין גרוס כי בתחומים אחרים ישנה פעילות רבה מאוד. "בתחום ההייטק, שבארץ עוסקים בו הרבה, יש פעילות רבה מאוד, בעיקר עם תושבי חוץ, שאיתם בכל מקרה קל יותר לעשות עסקים מאשר עם תושבי ישראל". לדברי גרוס, קבוצת ההייטק במשרד היא הגדולה ביותר, וכמחציתה עורכי דין אמריקאיים. בראש הקבוצה עומד ג'ין קלינהנדלר, שעמד בראש רשות ניירות הערך של ארה"ב.

גרוס, שנחשב לאחד מעורכי הדין המובילים בארץ בתחום דיני חברות, דיני ניירות ערך ושוקי הון וכתב ספרים ומאמרים רבים בתחומים אלה, מנתח את האירועים האחרונים בבורסות העולם ומעריך שבעוד כשנה תחל ההתאוששות. לגבי המשבר בשוק הדיור האמריקאי הוא מצביע על כשלים בשני צדי המתרס: "זה נכון שלא היתה הצדקה להתנהלותם של הבנקים למשכנתאות, אך גם לא היתה הצדקה לתגובה הפסיכולוגית שתפסה את כל העולם. בארץ גם העלייה של מניות חברות הנדל"ן בשנים 2006 ו־2007, וגם הירידה המבוהלת אחר כך, היו ללא הצדקה.

"אני מכיר את שוק ההון עשרות שנים. או שהוא יורד לתחתית או שהוא מרקיע שחקים. זה קורה בעיקר בארץ, ואין לזה הצדקה", אומר גרוס, ומעריך שהמשבר הנוכחי יסתיים בטווח הזמן הבינוני. "לפי מצב השוק כיום, אני מניח שלקראת הרבעון השלישי או הרביעי של שנת 2009 נתחיל לראות התאוששות".

גרוס גם מצדד במדיניות בנק ישראל לרכוש דולרים בהיקפים גדולים. "החשיבות העיקרית שבמדיניות זו היא בעצם ההכרזה. הבנק אותת: הגענו לתחתית מסוימת, ועובדה שמאז שער הדולר עלה ב־10%. היצואנים הישראלים היו בבעיה קשה מאוד, וגם בנק ישראל היה בבעיה קשה, אבל המדיניות לא נבעה מלחץ. אני מצדיק את הקנייה גם לגופה, כי עכשיו נותרו בידי הבנק יתרות מט"ח גדולות".

תגיות