אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ההפך הוא הנכון צילום: ג'ו ברנט cc-by-sa

ההפך הוא הנכון

כשכל שטות שאנחנו פולטים נשמרת ברשת לתמיד, אין טעם להיות עקבי. עדיף להודות שטעית

20.08.2008, 10:15 | צביקה בשור

לפני שבועיים כתבתי כאן מניפסט שלם, מנומק ולפעמים אפילו משכנע בגנות הנוהג לצלם רגעים בטיולים. כי נרצה או לא נרצה, נצלם או לא נצלם את הרגע, הרגע נגמר וחולף. כתבתי את הטור הזה ברכבת, בדרך מניו יורק לבוסטון. כשירדתי לטיול שלי בבוסטון, נתקלתי בבית הקברות העתיק של העיר, שהאור המתפוגג של סוף היום הקנה לו מין איכות רפאים כזו. ידעתי שהרגע הזה אבוד, ובכל זאת הוצאתי את המצלמה וצילמתי. הרגשתי את הצורך ולא היה לי כוח להילחם בו.

האור המתפוגג של סוף היום הקנה לו מין איכות רפאים כזו. בית הקברות העתיק בבוסטון, צילום: ג האור המתפוגג של סוף היום הקנה לו מין איכות רפאים כזו. בית הקברות העתיק בבוסטון | צילום: ג'ו ברנט cc-by-sa האור המתפוגג של סוף היום הקנה לו מין איכות רפאים כזו. בית הקברות העתיק בבוסטון, צילום: ג

רציתי לספר לכם על הפניית העורף הזו שלי עצמי למה שאמרתי לפני רגע, מה שטרחתי וכתבתי וניסחתי, ואפילו האמנתי בו לגמרי לרגע אחד.

רציתי לספר לכם על זה, כי יותר מתמיד האינטרנט כמדיום של כתיבה אישית נושא בחובו סכנה איומה של התקבעות. אדם כותב דבר מה בבלוג או בפורום או אפילו בשיחת מסנג'ר, והוא יודע שהדבר הזה שהוא אמר הרגע, הוא גם כתב אותו, והוא מתועד ורשום בספר דברי הימים של הרשת, ואם יבוא יום והוא יאמר משהו אחר, הפוך, יוכלו לטעון שהוא לא עקבי, שהוא לא יציב, שהוא לא עומד מאחורי הדברים שלו.

וכך, לא משנה מה נאמר אחר כך ומה עוד נודע לו לאדם, הוא את דעתו כבר גיבש, כי הוא הרי הביא אותה אל הכתב. לפעמים, לא לעתים רחוקות מדי, האדם הזה יעמוד מאחורי הדברים שכתב, באש ובמים, ברלבנטיות ובהיעדרה, עד עולם.

ואני כותב את הדברים האלה כמי שנפל לא פעם בבור ההתקבעות. גם בלי לאמץ את הזיכרון יותר מדי אני יכול להיזכר בכמה מקרים שבהם כתבתי משהו, אפילו דבר שטות, ומישהו בא והוכיח אותי על שטותי. ואני ידעתי שאם אתקפל כאן אצטרך לשאת את ההתקפלות הזו כאות קלון על גוגלי, ונלחמתי כמו אריה ולכלכתי את הידיים רק כדי שיידע הצד השני שאני צודק.

אז אני כותב כדי להזכיר לעצמי, כשם שאני רוצה לספר לכם, שהמחשבה על המילה הכתובה כדבר שצריך לעמוד מאחוריו באופן חד־משמעי היא תוצר של עידן אחר, שהפרסום בו היה יקר ולכן עטה על עצמו חשיבות. והיום הכל זול כל כך, במובנים רבים של המילה, עד שכל מה שנכתב, כל־מה־שנכתב, ובטח מה שנכתב ברשת, הוא טיוטה, חצי עבודה. כמו ערך בויקיפדיה, כמו התיאוריה השלטת כרגע בפיזיקה. הטקסט עוטה על עצמו את כל הרצינות שיכול לעטות מה שעוד רגע ישוכתב, מה שעוד מעט יופרך. אז קחו את העצמכם הכתוב בקלות, ותנועו איתו ונגדו בקלילות, ואם תצליחו להבין שגם אתם בסך הכל טיוטות, אז בכלל יבוא עליכם שקט. או שלא. נראה כבר.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
יחי הבלוגרים!
במילים אחרות, למילים אין ערך חוץ מאותו רגע שבו הן נאמרו. ובמילים לא הרבה אחרות, הוכחה שכל מה שכתבת ושעוד תכתוב לא שווה את ה-HTML שבזבזת, כי אם אדם אינו עומד מאחורי מילותיו, הרי שהן חסרות ערך, ועדיף שלא היו נכתבות. אם בכלל, הטור הטפשי שלך מוכיח שהדבר הגרוע ביותר שהביאה לעולם האינטרנט היא את הנטיה של אנשים ללהג את עצמם לדעת מבלי שאין להם ממש מה להגיד, ואח"כ לפצוח בדיון עם אנשים אחרים שאין להם מה להגיד על זה שאין להם מה להגיד, ולאחר שבועיים לכתוב טור שבו הם בעצם טוענים שמותר להם להגיד משהו, גם אם אין להם מה להגיד, כי שבועיים לאחר מכן הם יוכלו להגיד שמותר להם להגיד מה שהם רוצים להגיד, גם אם אין להם ממש מה להגיד. והנה, טוקבק שלם שמוכיח את עצמו, כיאה לתרבות טקסט חדשה שבה כל אחד בטוח שיש לו מה להגיד.
HTML  |  21.08.08