אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טיול שישבת: כוורת חוזרת צילום: shutterstock

טיול שישבת: כוורת חוזרת

פסטיבל "חגיגות הדבש 2008" שנפתח אתמול בעשרות מכוורת ברחבי הארץ, מציע אפשרות לסיים את החופש הגדול עם טעם מתוק

21.08.2008, 08:54 | תמר וילרפורט

בעוד כחמישה שבועות יחגוג עם ישראל את ראש השנה. למרות שהיא רק מציצה בפתח, בעוד עשרה ימים מהיום תתחיל שנת הלימודים תשס"ט, תתרגלו לגלגל על הלשון. אז למה לא לפתוח את מחברת "חגים" כבר מעכשיו?

"חגיגות הדבש 2008" נפתחו אתמול (ויימשכו עד ה־20.9) ב־13 כוורות ברחבי הארץ המזמינות מבוגרים וילדים לסיורים במכוורות, התנסות בהפקת דבש, פעילויות יצירה לילדים והרצאות על סגולותיו הרפואיות של הדבש למבוגרים (לדבש סגולות רפואיות וגם קוסמטיות. הפרופוליס מועיל לשיניים ולזיהומים, דבש משפר מצבי ליחה, כאבי ראש ועוד). המהדרין הקימו גם מאהל בדואי, כדי שתהיה פיתה טרייה בהישג יד כדי למרוח עליה את מזון המלכות. לפני שאתם יוצאים לסיור חושב שתדעו – עובדי הכוורות הם כבר לא נקראים כוורנים, הם דבוראים.

דרום: כוורת בסרט

ב"בית הדבש" במושב בית עובד (ליד נס ציונה) תתקיים הדרכה בנושא חיי הדבורים הכוללת הדגמת רדייה, כוורת שקופה, כלים חקלאיים ובגדי הדבוראי. עוד מציעים במקום: סדנאות יצירה לילדים, קפה וארוחות קלות. בית הדבש יהיה פתוח (10 שקלים ליחיד, ו־20 שקלים למשפחה. 20 שקלים נוספים ייגבו עבור פעילות היצירה) מדי שישי ושבת עד ה־20.9 בין השעות 10:00–15:00. הדרכה תתקיים בשלושה מחזורים, ב־10:00, ב־12:00 וב־14:00. טל': 052-3410347, 054-7656689.

ב"בית הדבש" בקיבוץ יד מרדכי, שמונה קילומטר דרומית לאשקלון כוללת הפעילות צפייה בעבודת הדבוראי, פתיחת כוורת מאחורי קיר זכוכית, הסבר של הדבוראי, צפייה בסרט, הסבר על מוצרי הכוורת, הכנת נרות מדונג, וטעימות דבש. בית הדבש פתוח מדי יום, ובלבד שתתאמו הגעתכם מראש. בשבתות הפעילות מתקיימת כל שעה עגולה בשעות 11:00–15:00  (16 שקלים למשתתף מגיל 3 ומעלה). טל': 08-6720959,052-23923104/7. אתר: www.yadmor.org.il

דבורה בפעולה, צילום: shutterstock דבורה בפעולה | צילום: shutterstock דבורה בפעולה, צילום: shutterstock

מרכז: כוורת זכוכית

"יום בכפר" הוא מרכז מבקרים במושב משמרת בשרון המציע במסגרת הפסטיבל צפייה בפעילות הדבורים, רידוד דבש וגם טעימות דבש מסוגים שונים. המבקרים יסיירו במסלול מהכוורת ועד הצנצנת ויתנסו ביצור הדבש. הסיורים וההדרכות יתקיימו מדי יום חמישי ושישי, בתיאום מראש. (38 שקלים למבוגר, 17 שקלים לילד). טל': 09-7961260, 052-5630005.

ב"משק דבורים סימון" בכפר סירקין (ליד פתח תקוה) יסבירו על תהליך רידוד הדבש וחיי הדבורים במכוורת, יצפו בסרטון ובכוורת זכוכית ואף יתוודעו לציוד כוורות ישן מול חדש. בצד החוויתי יותר יהיו טעימות דבש ופינות יצירה לילדים. ימי הפעילות הם 22, 27–29 באוגוסט ו־12, 19 בספטמבר, בין השעות 10:00–13:00. במשק מציינים שהפעילות מתאימה לילדים מגיל 4. (20 שקלים לילד, 10 שקלים למבוגר). טל': 03-9324574. אתר: www.simonbees.co.il

צפון: פיסול בדונג

במכוורת "פרחי הגליל" במושב מנות (ליד נהרייה) יקבלו המבקרים הסבר על עולם הדבורים, יצפו בסרט על חייהם ולאחר מכן יראו אותם בכוורת זכוכית שקופה ויתנסו ברידוד עצמי ויצירת שעווניות. ב"כוורת הילדים" יש פינות יצירה בהן פיסול בדונג, פינת תחפושות וספרייה בה נמצאים ספרי עיון בתחום. המבקרים יטעמו דבש מ־8 סוגים שונים וגם בתפוח בדבש. המכוורת תהיה פתוחה לקהל עד ה־29.8, ולא כולל שבת (13.8) בין השעות 15:00–19:00, בימי שישי 10:00–17:00. (10 שקלים לאדם, 10 שקלים נוספים לפעילות הילדים). טל': 04-9806005, 054-4967420.

דבש "איכות מהגליל" במושב מכמנים (ליד כרמיאל) משלב בין ההיכרות עם מכוורת "דבש מכמנים" לבין האתר "דרך התנ"ך אל הטבע" בו הוקמו מתקנים המשחזרים את החקלאות מתקופת התנ"ך. הביקור כולל צפייה בסרט על חיי הדבורים והפקת הדבש, צפייה בכוורת זכוכית, הסבר על חיי הדבורים והדבוראי והטיפול בכוורת ובחלות הדבש, וטעימות דבש מ־7 סוגים שונים של פרחי הגליל. בנוסף תתקיים הרצאה על אפיתרפיה – ריפוי בעזרת מוצרי הדבורים. במסגרת הסדנאות שיפעלו יוכלו המבקרים להכין בושם: משחה מדונג דבורים ושמנים ארומתרפיים, יכינו נרות מדונג ויפסלו בו. הכניסה חופשית, הסדנאות בתשלום. 12–20.9, בין השעות 10:00–17:00. טל': 04-9881337

לרשימת המכוורות הנוספות המשתתפות בפסטיבל: www.honey.org.il

חלות דבש חלות דבש חלות דבש

עוד על דבש

ניחוחו וטעמו של הדבש משתנים בהתאם לסוג הפרחים שמהם נאסף הצוף. דבש כהה יותר לרוב יהיה גם בעל טעם וניחוח עזים יותר.

סוגי דבש שמקורם בצוף של סוג אחד של פרחים נקראים דבש מונופלורי. סוגי דבש שמקורם בצוף מכמה זני פרחים, נקראים דבש פוליפלורי.

מרבית הדבש בארץ מיוצר מצוף שמקורו בפרחי הדרים .

דבש מפרחי אבוקדו: טעמו קלאסי בעל מתיקות גבוהה. צבעו זהוב כהה. מתאים לקדרות בשרים חורפיות ולקדרות חמין.

דבש מפרחי אקליפטוס: טעמו רך בעל מתיקות גבוהה. צבעו כתום זהוב. מתאים לצליות בשרים קיציות.

דבש מפרחי בר: בעל מגוון טעמים וריחות. צבעו צהוב בהיר, עד זהוב עמוק. מתאים לתיבול קר של סלטי עלים, פירות ויוגורט. מקבל לתוכו טעמים לימוניים ונפלא לארוחות קיציות ומאכלי בוקר.

דבש מפרחי הדרים: בעל קלילות ומתיקות בינונית. צבעו זהוב בהיר. רב גוני בטעמיו ומתאים לעוגות, מאכלי בצק וצלייה של בשרים עדינים.

דבש מפרחי זעתר: טעם עשבי עמוק בעל מתיקות עדינה. צבעו צהוב חום. מתאים לבישול בזיגוג של עופות, בשר בקר וירקות.

דבש מפרחי שיזף: בעל טעמים רכים ומתיקות גבוהה. צבעו כתום. אידיאלי כממתיק למשקאות צוננים ולתיבול במתכונים בעלי אופי ארץ ישראלי

 

המידע באדיבות מועצת הדבש

תגיות