אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מייסד בורגראנץ': "פז שמו דגש על הרווח, אנחנו התמקדנו בעובדים" צילום: אוראל כהן

מייסד בורגראנץ': "פז שמו דגש על הרווח, אנחנו התמקדנו בעובדים"

רון לפיד, ממייסדי בורגראנץ', מביט בעצב בקריסת "מפעל החיים שלי"', נזכר בהקמה ובמכירה, חושף את חילוקי הדעות עם פז, ועדיין בטוח: "זה כבר לא העסק שהקמתי, אבל בניהול נכון אין סיבה שהוא לא יצליח"

21.08.2008, 07:07 | אורנה יפת

"אם הייתי צעיר ב־20 שנה, הייתי קופץ על המציאה ורוכש את בורגראנץ', כי אני חושב שיש זכות קיום למותג החזק הזה" - כך מצהיר רון לפיד, ממקימי רשת בורגראנץ' בראיון ל"כלכליסט". היום, 36 שנה אחרי שהקים את הרשת, בגיל 65, הוא מביט מהצד ורואה את מפעל חייו קורס.

בצד הסיפורים על קריסת הרשת, המספרים הגדולים, הנושים, העובדים המתוסכלים וכונס הנכסים, נשכחו המייסדים של בורגראנץ' - שבשנות השבעים, עם הקמתה, נחשבה להצלחה גדולה. לפיד חבר למקים השני של הרשת, ברי סקופ, שבועיים לפני הקמת הסניף הראשון. את השם בורגראנץ' ואת הידע המקצועי רכשו המקימים מחברת מסעדנות דרום אפריקאית, שפעלה קודם לכן בארצות הברית.

רון לפיד. אכלתי 12 אלף המבורגרים, רובם בורגראץ רון לפיד. אכלתי 12 אלף המבורגרים, רובם בורגראץ' | צילום: אוראל כהן רון לפיד. אכלתי 12 אלף המבורגרים, רובם בורגראץ

לפיד הגיע לרשת די במקרה. "עזבתי את קיבוץ צרעה, שבו הייתי חבר במשך שש שנים, וחיפשתי עבודה זמנית", הוא מספר. "לבורגראנץ' הגעתי בעקבות מודעה שפרסמה הרשת בעיתון במטרה לגייס עובדים. התכנון שלי היה להיות שם עובד זמני, אבל בסוף נשארתי 30 שנה".

סניף בורגראנץ סניף בורגראנץ' | צילום: טל כהן סניף בורגראנץ

בשנות התשעים, עם "הפלישה האמריקאית", כפי שמגדיר לפיד את כניסתן של מקדונלד'ס וברגר קינג לשוק המקומי, הם החליטו למכור. "הבנו שיש צורך להתחזק ולמצוא שותף אסטרטגי שיוכל לממן את הפיתוח של הרשת, ולבסוף מצאנו את פז", מסביר לפיד.

עם הרכישה עזב סקופ את החברה, ולפיד המשיך לשמש מנכ"ל במשך עוד שנה, ואז ליווה את הרשת שנתיים נוספות, עד פרישתו הסופית. "החלטתי להישאר כי אהבתי את החברה".

מה היה טיב היחסים שלך עם הנהלת פז בתקופה ההיא?

 

"קורקטיים. פז היא חברה עם ניהול מקצועי, שאמנם היה שונה מהגישה שלי, אבל היה לנו כבוד גדול שהם רכשו אותנו".

מה היה ההבדל בין צורת הניהול שלכם לשלהם?

 

"פז שינתה את כל צורת העבודה, ושמה מההתחלה דגש על הרווח. אני וברי שמנו את הדגש על העובדים. היה חשוב לנו לטפח ולתגמל את העובדים. אי אפשר להסתכל על השורה התחתונה של הרווח; צריך קודם כל להפוך את העובדים למרוצים ולתת להם מוטיבציה לעבוד. בענף האירוח והמסעדנות, כשיש לך עובדים מרוצים, התוצאה הסופית היא רווחים. בהדרגה הגישה הזו ברשת נעלמה, ובשנתיים האחרונות, ממה שאני מבין, כל ההתייחסות האנושית לעובדים הידרדרה".

"קשה לי עם מה שקורה בבורגראנץ'", מודה לפיד. "נכון שבשנים האחרונות אמרתי לעצמי שרק השם נשאר מהעסק, שזה לא העסק שאני בניתי; המחשבה הזו עזרה לי להתנתק רגשית, ולא להסתכל על מה שראיתי כטעויות. אבל בכל זאת, זה מפעל החיים שלי. 30 שנה הייתי מחובר לרשת הזו בטבור".

אתה נמצא בקשר עם אנשים ברשת?

 

"דיברתי עם זכיינים ותיקים ועם עובדים שאני מכיר עוד מתקופתי שנשארו לעבוד ברשת. הם מאוד מתוחים, מחכים לראות מה יהיה ומקווים שהעסק לא ייעלם. וזו גם התקווה שלי".

יש לזה סיכוי?

 

"אני לא רואה שום סיבה שהחברה לא תמשיך לפעול, ואפילו תצליח, בניהול נכון. יש מקום לרשת ישראלית, אפילו שיש ענקים אמריקאים. זה ענף מאד מבוזר, וכל מי שיודע למכור ולעשות זאת היטב, יש לו מקום. הוא לא חייב להיות בעל רשת גדולה".

כיום לפיד עובד כיועץ לרשתות קטנות ולמסעדות שרוצות להיהפך לרשתות. בין היתר הוא עבד בטורקיה עם פיצה האט וקנטקי פרייד צ'יקן. ברי סקופ, לעומתו, פרש מהתחום והוא בעל חנות אורטופדיה ברמת שרון.

"הרבה שנים אני מאחל לעצמי שאם וכאשר אזכה לראות נינים, אוכל להיכנס איתם לסניפי בורגראנץ' ולספר להם שהייתי שם מהיום הראשון. רק לפני שבועיים הנכדים שלי היו אצלי בבית ועשינו משלוח מבורגראנץ'. עשיתי חישוב שבכל חיי אכלתי בערך 12 אלף המבורגרים, וכמעט כולם היו של בורגראנץ'".

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
עצוב וחבל...
עבדתי בבורגראנץ' מגיל 15, בסופו של דבר ניהלתי במשך השנים 4 סניפים ונשארתי עד גיל 29... בורגראנץ' שאני מכירה מהתקופה של רון היא רשת משפחתית, מתגמלת, תומכת ומקדמת אנשים מבפנים. הכרתי רבים מחבריי ברשת והייתי גאה לעבוד עם רון ובני משפחתו המקסימים והיקרים. עם השנים הכל השתנה והתמסחר אבל גם בתקופת פז היה טוב לעבוד... נשארתי בשנה הראשונה של הניהול של חושינסקי ואלעד ועזבתי...היה ברור לכולנו שזו תחילת הסוף... עצוב לדעת שלא נוכל לקחת את הילדים שלנו לאכול ראנץ' או שוקופאי... חבל שככה... ג'.
ג. מנהלת ותיקה לשעבר , נגב  |  21.08.08
לכל התגובות