אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בכיר לשעבר בבנק המרכזי האנגלי: הפד הגזים בהורדת הריבית צילום: בלומברג

בכיר לשעבר בבנק המרכזי האנגלי: הפד הגזים בהורדת הריבית

וילם בויטר אמר במאמר שהוצג בכנס השנתי של הפד בג'קסון הול שלבנק המרכזי של ארה"ב אחריות מסוימת על המשבר הנוכחי, בגלל שישב על הגדר בזמן שבנקי ההשקעות לקחו סיכונים בשווקים

24.08.2008, 12:46 | סוכנויות הידיעות
החלטתו של הפדרל ריזרב (הבנק המרכזי של ארצות הברית) לקצץ את הריבית בתגובה למשבר בשווקים הפיננסים בשנה שעברה היתה טעות מרה, שתוביל לזינוק באינפלציה. כך אמר אתמול (שבת) בכיר לשעבר בבנק המרכזי האנגלי ופרופסור בלונדון סקול אוף אקונומיקס, וילם בויטר.

בויטר אמר את הדברים במאמר שהוצג בכנס השנתי של הפדרל ריזרב בג'קסון הול, ויומינג. לדבריו, "הפד הגיב תגובת יתר להאטה בפעילות הכלכלית. הוא קיצץ את שער הריבית הרשמי במהירות רבה מדי ובשיעור גדול מדי, וסיכן את המוניטין שלו כלוחם רציני באינפלציה".

"שער הריבית הרשמי הוא כלי די בלתי יעיל לטיפול בבעיות של נזילות וכושר פירעון", הוסיף בויטר.

לנוכח העלייה במספר הפיגורים בתשלום משכנתאות והצניחה במחירי הבתים בארה"ב, שהשפיעו לרעה על ערכי הנכסים הפיננסים ברחבי העולם בשנה האחרונה, הפד קיצץ את הריבית מ-5.25% בקיץ שעבר ל-2% היום.

בויטר הסכים עם הקונצנזוס הכללי בפד, שלא ניתן לטפל בבועות נכסים באופן הולם באמצעות מדיניות מוניטרית, אך לטענתו רגולציה תקינה היתה יכולה לעשות את מה ששער הריבית לא עושה. לדבריו, הפד מחזיק בחלק מהאחריות על המשבר הנוכחי, בגלל שישב על הגדר בזמן שבנקי השקעות וקרנות גידור לקחו סיכונים גדולים ופרועים בשווקים הפיננסים.

לדברי בויטר, "אני לא מסכים עם הטענה שהטוב ביותר שהרשויות יכולות לעשות זה לנקות את הבלגן אחרי שהבועה מתפוצצת".

גם הבנק המרכזי האירופי והבנק המרכזי האנגלי לא נקיים בעיני בויטר. מצד אחד, הוא משבח אותם על התנגדות ללחצים להורדת ריבית. מצד שני, לדבריו, גם הם עשו יותר מדי וסיכנו את עצמאותם של הבנקים המרכזיים בעולם. "כל השלושה איפשרו לעצמם להיות מנוצלים כסוכנים קוואזי-פיסקלים של המדינה, וסיפקו סובסידיות לבנקים ולמוסדות ממונפים אחרים", אמר בויטר.

לדבריו, השלכות הפעולות האלו הן מרחיקות לכת, ויורגשו בצורה של לחצים אינפלציונים, שכבר מורגשים. מדד המחירים לצרכן בארה"ב זינק בשיעור שנתי של 5.6% ביולי, הרמה הגבוהה ביותר מאז תחילת שנות התשעים. בנוסף, אומר בויטר שאמינות הפד כשומר על יציבות מחירים ספגה מכה קשה.

תגיות