אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי: מה מעכב את מיגון מפעלי מפרץ חיפה צילום: אלעד גרשגורן

בלעדי: מה מעכב את מיגון מפעלי מפרץ חיפה

פגיעה בצינור האמוניה בחיפה כימיקלים תסכן מאות אלפי אנשים, התבקעות מכלית כלור תסכן 75 אלף איש - אלו הם רק חלק מהתרחישים האפשריים שעולים מהחלק החסוי של דו"ח ועדת שפיר על אזור מפרץ חיפה שנחשף כעת. היעדר תוכנית מתאר לאזור מונע את יישום המסקנות

25.08.2008, 07:02 | נעמה סיקולר

אפשר ללמוד עד כמה הנמל במפרץ חיפה הוא פצצה מתקתקת מהחלק החסוי של הטיוטה הסופית של דו"ח ועדת שפיר שהגיע לידי "כלכליסט". הוועדה, שהוקמה בדצמבר 2006 על ידי המשרד להגנת הסביבה כחלק מהפקת הלקחים ממלחמת לבנון השנייה, מצאה כי עשרות אלפי תושבים באזור נמצאים בסכנה בכל אחד מהתרחישים שהביאה הוועדה בחשבון - מלחמה, פיגועי טרור או פגעי טבע דוגמת רעידת אדמה.

עם זאת, הוועדה קובעת באופן נחרץ כי "בנתונים הקיימים אין כל אפשרות אחרת, אלא להימצא במצב הנתון כיום. הדיבורים על העברת מכלים או מפעלים אינם מציאותיים". החלק הגלוי של דו"ח הוועדה פורסם לפני כשנה.

כדי להתמודד עם האיומים הקיימים, הוועדה הציבורית בראשותו של האלוף במיל' הרצל שפיר מציעה שורה של המלצות שבראשן המיגון. הוועדה ממליצה על אמצעים נוספים שיש לנקוט ברחבי המתקנים השונים, ובהם מיגון מכלים, הטמנת צנרת, הקמת מערכות מים נוספות והצטיידות במערכות מיגון אישי.

האבסורד הוא שהמצב התכנוני באזור המפרץ לא מאפשר כיום את קבלת ההיתרים המתאימים כדי להתקין את אמצעי המיגון הנדרשים. עובדה זו מטרידה לא פחות מהימצאות החומרים המסוכנים במפרץ, שכן גם הוועדה מכירה בכך שאין אפשרות להעתיק את המפעלים ואת המתקנים ממקומם, אלא רק להתמודד עם המציאות הקיימת.

ואקום תכנוני אבסורדי

מפעל חיפה כימיקלים עתר באחרונה לבית המשפט לעניינים מנהליים בחיפה נגד מוסדות התכנון המקומיים. בתביעה נטען כי מוסדות התכנון מסרבים להעניק למכל האמוניה הנמצא בשטחו, שהיה נשוא חלק מהמלצות המיגון של ועדת שפיר, את ההיתרים שיאפשרו את יישום ההמלצות.

מפעלים במפרץ חיפה. ניתן רק להתמודד עם המציאות הקיימת, צילום: אלעד גרשגורן מפעלים במפרץ חיפה. ניתן רק להתמודד עם המציאות הקיימת | צילום: אלעד גרשגורן מפעלים במפרץ חיפה. ניתן רק להתמודד עם המציאות הקיימת, צילום: אלעד גרשגורן

לפי חיפה כימיקלים, מוסדות התכנון נאחזים בטענה כי לאזור המפרץ לא קיימת תשתית תכנונית או תוכנית מתאר מאושרת. מאידך, במשך עשרות שנים ניתנו היתרים למפעלים השונים.

בחיפה כימיקלים אומרים כי הטענה להיעדר תוכנית מתאר כוללת לאזור, שבמסגרתה אפשר לבצע שינויים בנמל, יוצרת מצב בלתי אפשרי. מצד אחד מדובר במפעלים ובמתקנים בעלי חשיבות אסטרטגית וכלכלית למפרץ ולמדינה כולה, והאפשרות להעתיקם בלתי סבירה גם לפי מסקנות ועדת שפיר.

מצד שני, ה"ואקום" התכנוני יוצר סיטואציה שבה כל המבנים באזור הנמל, שאושרו במשך השנים, הם בלתי חוקיים. המשמעות היא שאי אפשר לבצע לגביהם כל פעילות תכנונית חדשה, לרבות פעילות שמטרתה יישום מסקנות ועדת שפיר ומיגון המפעלים.

בהקשר זה פורסם לאחרונה כי מוסדות התכנון המקומיים אף מעכבים את החלפתו של צינור נפט ימי ראשי באזור השייך לחברה הממשלתית תש"ן. מדובר בצינור שהוקם עוד בימי המנדט הבריטי והחליד במשך השנים. בבדיקות שנעשו לו נמצא כי הוא עלול להתבקע ולזהם את הנמל אם לא יוחלף.

עוד ממצא מטריד הוא יישום ההמלצות בנוגע למיגון שינוע החומרים המסוכנים. תשומת הלב העיקרית מופנית למפעלים, למתקנים ולמכלי האחסנה, וזאת בשעה שמחזוריות והיקפי השינוע בישראל באמצעות הנמלים, הרכבות, כלי הרכב והצנרת הם עצומים.

"תחום השינוע אינו זוכה בדרך כלל לבחינה מעמיקה כפי שנדרש", קבעה הוועדה. היקפי השינוע בישראל הם עצומים. הוועדה חושפת כי 650 אלף טונות של חומרים מסוכנים משונעים מדי שנה מנמל חיפה, נוסף על מיליון טונות של כימיקלים.

הוועדה אמנם ממליצה לבחון אפשרויות למיגון כלי רכב, להעדיף שינוע ברכבת ולצמצם את השהייה בכל תחנת עצירה, אולם מכירה ביכולתה המוגבלת לבחון, לטפל ובוודאי להמליץ כיצד לצמצם את סכנות השינוע. הסכנות מתחום זה, שנחשפות כאן לראשונה ולא זכו לטיפול, לפחות לא ברמה הציבורית, הן כנראה חומר להקמת ועדה ציבורית נוספת.

משרד הפנים: עיריית חיפה אחראית

אדם קלמן, מתכנן מחוז חיפה במשרד הפנים: "בנושא מכל האמוניה, חיפה כימיקלים הגישו בקשה להיתר לעיריית חיפה. אנחנו כוועדה מחוזית לא מעורבים בכך. הוועדה המקומית דחתה את הבקשה שלהם, הם הלכו לוועדת ערר והפסידו.

החלטת ועדת הערר טוענת שאין לתת היתר כי מכל האמוניה צריך להיכלל בתוכנית מתאר ארצית ולא מקומית. כל מסוף הכימיקלים הוקם בתוך שטח ים שאין לו תב"ע, ויש קושי גדול לתת היתרים במפרץ. איך בזמנו נתנו לזה היתרים זו בהחלט שאלה. אין שם תוכנית מפורטת למסוף הכימיקלים. בהחלט יש ואקום תכנוני".

עוד אומר קלמן כי "אנחנו עובדים היום על תמ"א 30 - תוכנית מתאר ארצית לכל אזור המפרץ, אשר צפויה לאשר הסדרה של האזור. כמובן אחרי זה ייערכו תוכניות מפורטות. הישיבה הבאה בעניין תתקיים באוקטובר".

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "הממשלה אישרה לאחרונה את הצעת השר להגנת הסביבה גדעון עזרא ליישום תוכנית מנחה לאומית, המיישמת את מסקנות דו"ח ועדת שפיר".

מעיריית חיפה נמסר: "קיימת התנגדות עקרונית של העירייה למתן היתרים למכל האמוניה מכיוון שהעירייה סבורה שלא כל האמוניה של מדינת ישראל צריכה להיות מרוכזת בנקודה אחת. באשר למפעל תש"ן, צינור הגז איננו בשטח עיריית חיפה ולכן החברה הופנתה לוועדה המחוזית. באשר למתן היתרים בנושאים אחרים בשטח המפרץ, כל בקשה להיתר נבחנת לגופה".

תגיות