אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סין שוקלת תוכנית תמריצים כלכלית בהיקף של 54 מיליארד דולר צילום: רויטרס

סין שוקלת תוכנית תמריצים כלכלית בהיקף של 54 מיליארד דולר

יום אחרי סיום האולימפיאדה מחפשת סין דרך לשמור על מצב הרוח הטוב ולנצל אותו כדי להתניע מחדש את הכלכלה, שרשמה האטה בחודשים האחרונים

25.08.2008, 12:30 | רחל בית אריה

יום אחרי סיום האולימפיאדה מחפשת סין דרך לשמור על מצב הרוח הטוב ולנצל אותו כדי להתניע מחדש את הכלכלה, שרשמה האטה בחודשים האחרונים. התקשורת המקומית דיווחה הבוקר (ב') שהממשלה דנה בתכנית תמריצים בהיקף של 54 מיליארד דולר לכלכלה.

ההצעה עדיין צריכה לעבור את אישור מועצת המדינה - הקבינט הסיני. היא כוללת תכנית של הוצאות ממשלתיות בהיקף של 220 מיליארד יואן (32 מיליארד דולר), והטבות מס בהיקף של 150 מיליארד יואן (22 מיליארד דולר).

כרגע, מדובר בהצעה שהודלפה מטעם "הוועדה המרכזית למנהיגות פיננסית" בסין, שבה יושבים בכירים ממשרדים ממשלתיים שונים, ועדיין לא בתכנית סופית שתוצא לפועל מיד. הוועדה המרכזית תומכת בתכנית, ומכוונת להגיש אותה לקבינט.

על התכנית דיווח הבוקר העיתון "אקונומיק אובזרבר" בבייג'ינג, שציטט מקורות אנונימים. הדלפות לתקשורת בסין משמשות לעיתים קרובות כדרך של הממשלה לבחון הצעות עליהן יש ויכוח בחוגים פנימיים, ולבדוק כיצד הן מתקבלות בציבור.

רבים בסין מצפים מהממשלה לאיתות ברור שבכוונתה לתמוך בכלכלה ובשוק המניות המקומי, שאיבד יותר מ-50% משוויו מאז תחילת השנה.

בשבוע שעבר הוציא כלכלן של ג'יי פי מורגן בסין, פרנק גונג, סקירה למשקיעים, ואמר שהממשלה בבייג'ינג שוקלת תכנית והוצאות של עד 400 מיליון יואן להמרצת הכלכלה והגדלת הצמיחה.

הצמיחה בסין הואטה מעט השנה ועמדה על 10.4% במחצית הראשונה של 2008, לעומת 11.9% ב-2007. בבייג'ינג מביעים חשש שההאטה העולמית תמשיך לפגוע בייצוא הסיני ותאט עוד את הכלכלה.

אבל לא מעט כלכלנים סבורים שכלכלת סין סבלה מהתחממות יתר, וצריכה לעבור תקופה של האטה. גם לגבי שוק המניות, כלכלנים וקובעי מדיניות עוברים לדעה שמוטב לתת לירידות להמשיך עד שהתנאים המקרו כלכליים ישתפרו, במקום לנקוט צעדים משלתיים דרסטיים. "עדיף לתת למשקיעים להבין איך עובדים כוחות השוק החופשי", אמר כלכלן בהונג קונג לעיתון "סאות' צ'יינה מורנינג פוסט".

גם אם יינקטו צעדים, הם יהיו מינוריים ככל הנראה, ולא נראה שינוי דרסטי במדיניות, מפני ששינוי כז הלא נחוץ, אמר פאן ג'יאנפינג, חוקר במרכז המידע הלאומי, גוף מייעץ לממשלה, בנייר עמדה שפורסם היום בעיתון "צ'ינה סקיוריטיס ג'ורנל" בשנגחאי. פאן אמר ששינויים חיוביים כבר נראים בנתוני ההשקעות, במכירות הקמעונאיות ובסחר, ולכן "אין צורך בצעדי פיקוח דרסטיים על כלכלת המקרו במחצית השנייה של השנה". 

גם יפן שוקלת תמריצים

הפרסום על התכנית הסינית בא כמה ימים אחרי שהשכנה יפן פירסמה תכנית משלה להמרצת הכלכלה. יפן, שכלכלתה התכווצה ברבעון השני של 2008, שוקלת לאמץ תכנית להוצאה ממשלתית של 8 טריליון ין (73 מיליארד דולר). התכנית כוללת סיוע לענפי החקלאות והדיג ולחברות קטנות ובינוניות, וכן לקיצוץ האגרה בכבישים כדי להקל על האוכלוסייה מול מחירי הדלק והמזון המאמירים. לפי דיווחי העיתונות ביפן, הממשלה תציג תכנית סופית עד סוף אוגוסט.

תגיות