אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כצפוי: פישר העלה את הריבית ב-0.25% ל-4.25% צילום: עמית שעל

כצפוי: פישר העלה את הריבית ב-0.25% ל-4.25%

זו העלאה הרביעית ברציפות שמבצע הנגיד והיא נועדה לאותת למשק כי לדעת פישר המאבק באינפלציה חשוב יותר מסיוע לפעילות הריאלית במשק

25.08.2008, 18:33 | אמנון אטד

נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, העלה כצפוי את הריבית במשק לחודש ספטמבר ב-0.25% ל-4.25%.

זו העלאה הרביעית ברציפות שמבצע הנגיד והיא נועדה לאותת למשק כי לדעת פישר המאבק באינפלציה חשוב יותר מסיוע לפעילות הריאלית במשק. כתוצאה מהעלאת הריבית גדל עכשיו גם הפער בין ריבית בנק ישראל לבין הריבית על הדולר ל-2.25%. פער גדול יחסית זה צפוי לשוב ולבלום את התחזקות הדולר, דבר שיפגע בתעשיינים ובמיוחד ביצואנים.

ריבית ספטמבר - 4.25% ריבית ספטמבר - 4.25% ריבית ספטמבר - 4.25%

את ההחלטה לשוב ולהעלות את הריבית מסביר בנק ישראל בצורך לשמור על מדיניות המחירים ועל יעד האינפלציה שקבעה הממשלה (1%-3%).

לדברי הבנק, האינפלציה בפועל ב-12 החודשים האחרונים נמצאת מעל הגבול העליון של היעד. על פי תחזיות בנק ישראל, צפויה האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור, לשוב ולהתכנס אל תוך היעד רק לקראת אמצע השנה הבאה. האינפלציה הצפויה ל-12 החודשים הבאים נמצאת אומנם בתוך תחום היעד, אולם סמוך מאוד לגבולו העליון.

בהודעת הריבית הקודמת רמז פישר כי אם המגמות הנוכחיות בשווקים יימשכו, לא צפויות העלאות ריבית בחודשים הבאים. אלא שהמדד הגבוה של יולי (1.1%) טרף במידה מסוימת את הקלפים, אולם בנק ישראל העריך כי מדובר באירוע חריג ויוצא דופן שאינו מעיד על הצפוי בהמשך. על התפתחות האינפלציה בעתיד מעידות שתי התרחשויות חשובות: האינפלציה הצפויה ל־12 החודשים הבאים ירדה לאחרונה ל־2.8%, ונמשכו הירידות במחירי הנפט והסחורות בעולם.

פישר מוטרד גם מהתפתחות שער החליפין. בימים האחרונים החל הדולר לרדת, והעלאת הריבית עלולה להפוך את הירידה לצניחה חופשית. בשל מכלול סיבות אלה יעדיף ככל הנראה הנגיד לקחת פסק זמן ולהמתין עם העלאות הריבית לפחות חודש אחד נוסף.

תגובות

לדברי אורי יהודאי, יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים, החלטת בנק ישראל להעלות את הריבית עלולה לפגוע במומנטום החיובי בשוק המט"ח. להערכתו, להעלאת הריבית תהיה השפעה קטנה, אם בכלל, על האינפלציה. "הירידה החדה במחירי הסחורות והאנרגיה בעולם, לצד ההאטה העולמית המתגברת", אומר יהודאי, "יביאו למדדים נמוכים בשנה הקרובה. החשש האמיתי צריך להיות עכשיו מגלישת המשק למיתון".

עו"ד יהודה טלמון נשיא להב – לשכת ארגוני העצמאים והעסקים, אמר כי כל ניסיון להילחם באינפלציה באמצעות העלאה נוספת של הריבית כבר הוכח ככישלון ומהווה אסון לעסקים המקומיים. לדבריו, נראה כי הנגיד גמר אומר לחסל את מגזר העסקים הקטנים והבינוניים אשר גם כך נאנקים תחת העלאות הריבית הקודמות ומחנק האשראי הגובר של הבנקים. העלאה רביעית ברציפות של הריבית תגרור אותנו עמוק לתוך המיתון. זוהי מכת מוות לעשרות אלפי עובדים עצמאים, הסובלים מעליות המחירים.

אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר אמר כי לנוכח נתוני האינפלציה לא הייתה לנגיד בנק ישראל ברירה אלא להעלות את שיעור הריבית במשק. לדבריו, מדיניות העלאת הריבית חייבת להיעשות בצורה זהירה ושקולה, תוך הבאה בחשבון של ההשפעה על הצמיחה במשק, על הגידול בהוצאות המגזר העסקי ועל הגדלת הוצאות הצריכה של משקי הבית.

נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה, יהודה אלחדיף אמר כי בלא הפגנת מנהיגות כלכלית ושליטה בתחום התקציבי על ידי הממשלה, העלאת הריבית תהיה מהלך עקר שיביא לגלישה למיתון בקרב מעגל רחב יותר של עסקים יצרניים קטנים בחודשים הקרובים.

ירון זר, מנהל מחלקת מחקר בישיר בית השקעות העריך כי הריבית תישאר עד סוף השנה ברמה זו, לאור צפי להתמתנות האינפלציה, האטה במשק וצפי ליציבות בריבית על הדולר.

קובי אקאי, מנהל המחלקה הכלכלית ב"מרץ השקעות" העריך, כי בעקבות ההחלטה להעלות את הריבית בפעם הרביעית ברציפות, ימתין עכשיו נגיד בנק ישראל מספר חודשים לפני שיבצע שינוי נוסף בגובה הריבית.

תגיות