אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כיצד תשפיע הלחימה בגיאורגיה על שוק המניות הרוסי? צילום: רויטרס

כיצד תשפיע הלחימה בגיאורגיה על שוק המניות הרוסי?

בטווח הקצר רוסיה מסתמנת כיעד השקעות שמצריך זהירות, אך אנליסטים מקומיים ובינלאומיים סבורים כי בטווח הארוך ימשיך השוק הרוסי להיות יעד מתגמל, בעיקר לבעלי לב חזק. כלכליסט סוקר את האפשרויות שאחרי המלחמה

26.08.2008, 08:45 | רות רגב

הלחימה בגיאורגיה לא מרתיעה את האנליסטים: בליהמן ברדרס, במגדל שוקי הון, בבנק הפועלים וגם בטנדם קפיטל משדרים אופטימיות ומצביעים על האטרקטיביות הנמשכת של הכלכלה השביעית בגודלה בעולם, רוסיה. "כלכליסט" מגיש את דבר האנליסטים, סוקר את נקודות החוזק ואת הסיכונים של השוק הרוסי, ומסביר איך להשקיע בשוק המניות והאג"ח במדינה.

כלכלת גיאורגיה היא זו שתתקשה להתאושש מהמלחמה. היא נתפסת היום כהרבה יותר מסוכנת להשקעות, והדבר עתיד לפגוע בזרם הכספים אליה. "עם זאת, גם רוסיה אינה פטורה מתשלום עבור ההרפתקה הצבאית בהרי הקווקז", אומרת יוליה ויימן, אנליסטית מקרו בטנדם קפיטל. לדבריה, כלכלת רוסיה לא נפגעה ישירות מהמהלך, אך בעולם הכלכלי־פיננסי מה שקובע במקרים רבים אלה התפיסות והדעות של הגורמים השונים. "המראה של הטנקים הרוסיים דורסים את אדמת גיאורגיה הזכיר לעולם המערבי עד כמה העניינים יכולים לצאת מכלל שליטה כשמדובר במדינות הבלוק הקומוניסטי לשעבר", מציינת ויימן.

פרמיית הסיכון על ניירות ערך של רוסיה הרקיעה, ומדד RTX צנח ב־7% ביום אחד לאחר פרוץ המלחמה. גם מדד Micex ירד ב־5.5%. אמנם לאחר הודעתו של נשיא רוסיה דמיטרי מדבדב על סיום המבצע הצבאי התאוששו המדדים במקצת, אך לא במידה מספקת כדי להחזיר הפסדים של 34% ו־30% בהתאמה שהם רשמו מאז השיא שלהם בחודש מאי השנה. גם עתודות המט"ח של הבנק המרכזי צנחו ב־16.4 מיליארד דולר (נכון לאמצע אוגוסט).

לחימה בגאורגיה, צילום: רויטרס לחימה בגאורגיה | צילום: רויטרס לחימה בגאורגיה, צילום: רויטרס

במגדל שוקי הון סבורים שהתופעות החשובות ביותר בימים האחרונים הן המשך התרוקנות בועת הנפט והתחלה של חזרת מחירי הזהב השחור לממדים "שפויים". המלחמה בקווקז לא משנה את המגמה העולמית הזאת. בנוגע לשוק הרוסי, במגדל שוקי הון סבורים כי "עם סיום הלחימה קיים צפי לעליות מדדים ברוסיה. הדוב הרוסי נותר איתן, וההשפעה על כלכלת רוסיה תהיה ככל הנראה מזערית", נאמר בסקירה.

סקירת בנק הפועלים שפורסמה כמה ימים לפני פרוץ המלחמה בגיאורגיה מציינת כי אמנם קצב הצמיחה ברוסיה צפוי להאט, אך הוא יישאר ברמה הגבוהה של כ־7% - על אף סיכוני האינפלציה.

גם בבית ההשקעות ליהמן ברדרס מאמינים שהשוק הרוסי עדיין אטרקטיבי למשקיעים, וכי היחלשות הרובל בטווח הקצר יכולה לשמש נקודת כניסה טובה יותר למשקיעים בשוק הרוסי. לפי ליהמן ברדרס, משקיעים שיעמיקו דווקא עכשיו את אחזקותיהם בשוק הרוסי יתוגמלו בעתיד.

עם זאת, ויימן מציינת בסקירתה האחרונה כי עתה רואים באופן ברור יותר את הבעיות שפוקדות את רוסיה, כמו שיעור האינפלציה הגבוה של 15%, הצפוי לפגוע בצמיחה, והאפשרות להתפוצצות בועת הנדל"ן במוסקבה ובערים גדולות אחרות. כל אלה מצטרפים למשבר הפיננסי העולמי, שכבר מפעיל לחץ כבד על השווקים המתפתחים. ויימן שותפה לדעה של אנליסטים אחרים, שלפיה ההשלכות הכלכליות של הלחימה בגיאורגיה על רוסיה אינן צפויות להיות הרסניות, כי קופותיה כבר מלאות בכספי הנפט. "ייתכן שיכולתה של רוסיה למשוך השקעות תיפגע בטווח הקרוב, אך היא אינה צפויה להיכנס למשבר בסגנון 1998 כתוצאה מכך - הרי העולם לא יפסיק לקנות ממנה את הנפט והגז, לפחות לא בזמן הקרוב. מתיחות פוליטית מסוימת המקפיצה את מחירי הזהב השחור משחקת לטובתה של רוסיה", אומרת ויימן. לדבריה, "גם אם היחסים בפסגות הפוליטיות יתקררו בעקבות התנהגותה של האימפריה המשתקמת, הרי שהמשקיעים שמתכננים כעת את כניסתם לרוסיה כבר גילמו את הסיכון הפוליטי בחישובי התשואות העתידיות".

חוזקות וסיכונים

רוסיה נמנית עם מדינות BRIC (סין, הודו, ברזיל ורוסיה), הנחשבות לשווקים מתעוררים בעלי פוטנציאל צמיחה גדול. עליית מחירי הנפט בשנים האחרונות שימשה עבור רוסיה מנוע צמיחה חשוב. בשנים 2003–2007 היא נהנתה מצמיחה בקצב שנתי ממוצע של כ־7.3% ומעלייה בתוצר לנפש, שהגיע לרמה של 14,700 דולר. העודף התקציבי של המדינה הסתכם בשנה האחרונה ב־5.5% מהתוצר. שיעור האבטלה צנח ביוני ל־6.2%. הרובל שומר על מגמת התחזקות מול הדולר בעזרת רצועת ניוד של הבנק הרוסי המרכזי. תוכנית הממשל הרוסי כוללת השקעות בהיקף של טריליון דולר בעשור הקרוב. מעבר לתחזית הכלכלית האופטימית, שוק המניות הרוסי מציע תמחור נוח: לרוסיה יש מכפיל של 12.4 - הנמוך ביותר מבין מדינות BRIC במדד RTSI, שבו כלולות 48 חברות בשווי שוק של יותר מטריליון דולר.

אבל האנליסטים ממהרים להסתייג. "הצירוף של עלייה בתנודתיות עם רמה גבוהה באופן היסטורי של השוק עלול להוות סביבה מסוכנת, בפרט למשקיעים לטווח הקצר", כתבו אנליסטים של בנק הפועלים בסקירה מיוחדת על השוק הרוסי. גם האופי הריכוזי של השלטון הרוסי מהווה גורם סיכון לחברות בינלאומיות. נוסף על כך, האצת האינפלציה, שהגיעה לרמה דו־ספרתית ועומדת כיום על 15.1%, מהווה סיכון עבור משקיעים בשוק הרוסי.

תגיות