אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התנגדות חריפה בוועדת החינוך לכוונת האוצר לסגור את הטלוויזיה החינוכית צילום: צביקה טישלר

התנגדות חריפה בוועדת החינוך לכוונת האוצר לסגור את הטלוויזיה החינוכית

"בכל מקרה של איום על קיומה של הטלוויזיה החינוכית, ועדת החינוך תיזום מהלך לעגן בחקיקה את מעמדה בשביל להגן עליה מפני סגירה", אמר יו"ר הוועדה, ח"כ מיכאל מלכיאור

26.08.2008, 11:07 | שאול אמסטרדמסקי

התנגדות מקיר לקיר נרשמה היום (ג') בוועדת החינוך של הכנסת לכוונת משרד האוצר לסגירת הטלוויזיה החינוכית בתחילת שנת 2009 במסגרת חוק ההסדרים, זאת אם עד לתחילת השנה לא יושג סיכום בין האוצר לבין הנהלת הערוץ.

יו"ר הועדה, ח"כ מיכאל מלכיאור (עבודה), הודיע בפתח הדיון, כי "אנו מתנגדים לכוונת משרד האוצר ובכל מקרה של איום על קיומה של הטלוויזיה החינוכית, ועדת החינוך תיזום מהלך לעגן בחקיקה את מעמדה של הטלוויזיה החינוכית בשביל להגן עליה מפני סגירה. שר האוצר, רוני בר-און, לא יוכל לטעון שמדובר בהפקרות חקיקתית משום שהוא בעצמו יזם הצעת חוק דומה בעבר".חברי הכנסת האחרים הצטרפו לדבריו של מלכיאור וטענו כי הכנסת לא תיתן את ידה לסגירת הטלביזיה החינוכית, כשם שהתנגדה לכך בעבר.

חוק ההסדרים המאבק האמיתי עוד לפנינו לא מעט גופים נותרו מתוסכלים מחוק ההסדרים, בהם אל על, הטלוויזיה החינוכית וקופות החולים. עד אוקטובר, אז יונח החוק על שולחן הכנסת, צפויים מאבקים עזים כדי לשנותו שאול אמסטרדמסקי ואמנון אטדלכתבה המלאה

ח"כ מלכיאור מתח ביקורת על העובדה כי משרד האוצר מנהל מגעים עם יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, בדבר המהלך לסגירת הטלוויזיה החינוכית, שמנסה להגן על זכויות העובדים, במקום לנהל את המגעים מול ערוץ החינוכית עצמו. נציגי משרד האוצר הבהירו, כי המגעים מול ההסתדרות ייעשו בנושאי כוח האדם בלבד, וכי המשא ומתן כולו יתקיים מול כל הגורמים הרלוונטיים.

מנכ"לית הטלווזיה החינוכית, יפה ויגודסקי, התרעמה בדיון על התנהלות משרד האוצר. "הטלוויזיה החינוכית נמצאת בסכנת סגירה מזה 15 שנים. כולם יודעים שבסביבה כזו קשה לתפקד. עם זאת, לפני חמש שנים החלטנו ליישם את הרפורמה שהממשלה הטילה עלינו. ועדת שטרן החליטה בשנת 2003 שיש מקום חשוב לטלוויזיה החינוכית במדינת ישראל, וממשלת ישראל אימצה את המלצותיה", אמרה ויגודסקי. 

"בכל מדינות העולם, תפקידה של הטלוויזיה חינוכית הוא לא הקניית ידע בלבד אלא גם הקניית ערכים וצמצום הפערים החברתיים. החינוכית לקחה על עצמה ליישם את דו"ח שטרן שהגדיר בצורה מפורשת מהם היעדים של החינוכית, מהם קהלי היעד, מהם תכניה ומהו המבנה הארגוני שלה. אנחנו צמצמנו ב-40% את כמות העובדים הקבועים שלנו. זוהי התייעלות בהיקף אדיר שכל גוף ציבורי אחר לא הצליח לבצע. יש התייעלות גם בתהליך ההפקה", אמרה ויגודסקי.

לדבריה, בחודש דצמבר 2007, הסכימו שר האוצר והממונה על התקציבים לשעבר, קובי הבר, להגדיל את בסיס התקציב של הטלוויזיה החינוכית לשנת 2008 ולהעמידו על 90 מיליון שקלים. "לא ברור לנו מה קרה מאז ועד היום, כשמשרד האוצר מעוניין לסגור את הערוץ. החינוכית עושה את הכל בשביל להקל על תקציב המדינה ומנסה לגייס תקציבים נוספים", אמרה ויגודסקי.

יונתן רגב, רפרנט משרד האוצר לחינוך: "העמדה של ראש אגף התקציבים היא כי יש לסגור את הטלוויזיה החינוכית, אך הממשלה החליטה ללכת למו"מ ולכך אנו מחויבים. במידה ויתקדם המו"מ ויגיעו למתווה מוסכם, תשונה החלטת הממשלה לסגור את הטלוויזיה".

"לא כל העם רוצה את הזבל שנותנים בטלוויזיה המסחרית"

נציגי משרד האוצר תקפו את דבריה של מנכ"לית הערוץ ואמרו, כי "דבריה של מנכ"לית הטלוויזיה החינוכית רצופים באי דיוקים. הגדלת בסיס התקציב של הטלוויזיה החינוכית בשנה שעברה לא נעשתה מתוך ראיה מקצועית של אגף התקציבים, אלא בשל סיבות פוליטיות בלבד. יש חוסר הסכמה בסיסי בין משרד האוצר לבין הטלוויזיה החינוכית באשר למתווה ההתייעלות של הטלוויזיה החינוכית. תהליך ההתייעלות של החינוכית נתקע בשנת 2004 ולא התקדם מאז".

ויגודסקי. "צמצמנו ב-40% את כמות העובדים הקבועים שלנו", צילום: צביקה טישלר ויגודסקי. "צמצמנו ב-40% את כמות העובדים הקבועים שלנו" | צילום: צביקה טישלר ויגודסקי. "צמצמנו ב-40% את כמות העובדים הקבועים שלנו", צילום: צביקה טישלר

השחקנית חנה מירון, שהשתתפה בדיון, הצטרפה למאבקם של אנשי החינוכית. מירון יצאה בקריאה נרגשת לחברי הוועדה ולאנשי האוצר ואמרה, כי "כששמעתי שרוצים לסגור את החינוכית הזדעזעתי כפי שלא הזדעזעתי מזמן. אני לא מבינה גדולה בתקציבים, אבל שמעתי בימים אלו שמדברים על כך שיש צמיחה במשק. אני חושבת שאם יש צמיחה אז צריך שהטלוויזיה החינוכית דווקא תצמח במקום שינסו לחסל אותה. אני מוחה על רצון משרד האוצר לחסל את הטלוויזיה החינוכית".

עוד הוסיפה מירון, כי "עניין הרייטינג הוא חלק מן המקצוע. מניסיוני אני יודעת שאפשר בקלות להשיג רייטינג גם בטלוויזיה החינוכית. "קרובים קרובים" הוא סיטקום שעד היום קיבל את הרייטינג הגבוה ביותר, בוודאי יותר מאשר תכניות אחרות שרואים היום בטלוויזיה המסחרית. אנחנו נשארנו מאד עניים בענייני שפה, חינוך, לימודים, אמנות ותרבות. אנחנו יורדים לאפס. ומי שחי במדינה ורואה טלוויזיה יסכים איתי בוודאי. לא כל העם רוצה את הזבל הזה שנותנים לנו בטלוויזיה המסחרית. תנו לנו לעבוד בטלוויזיה החינוכית, ואנחנו נביא את הרייטינג".

בן כספית: "אני עיתונאי במשך 22 שנה. בגל"צ ציינו הבוקר, כי מאז פרל הרבור לא היו שידורים כמו זה של כוכב נולד היום ובערוץ 10 מתמרקים לקראת העונה השנייה של הישרדות. הנוער שלנו לא יודע כלום ובקושי יודעים מי היה בן גוריון. אני עובד בחינוכית מבחירה כבר שנים, ובחינוכית יש הבדל בין מודעות לרייטינג ותלות בו. לטלוויזיה יש אצלנו תוכניות שמשאירות משהו אחריהן פרט לרווח מפרסומות".

רן ארז, יו"ר ארגון המורים: "הטלוויזיה החינוכית היא אחד הכלים החשובים במערכת החינוך. ואני רוצה לומר לכם מדוע הם נותנים אפשרות נוספת למו"מ- הסיבה היא כדי למכור את המגרש. מדובר בשישים דונם של האיזור היקר ביותר בתל אביב. השיטה היא להרוויח זמן, לשחוק אותם ואז למכור את המגרשים. היום כשאנו חיים בישראל, עם פיחות כה גדול בערכים ובאיכות החיים, סגירת הטלוויזיה החינוכית גובלת בפשע".

תגיות