אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עוקץ: נוגעים בשמים, נופלים לקרקע

עוקץ: נוגעים בשמים, נופלים לקרקע

איך קיבצו אליהם דווקא מגדלי אקירוב את צמרת האליטות העסקיות, הפוליטיות, המשפטיות ואפילו התרבותיות של ישראל? ולמה אי אפשר לגבות פרמיה על "דירה של ראש ממשלה לשעבר"

27.08.2008, 07:50 | שי פאוזנר

פחות מעשור לאחר שהיסודות נחפרו ופחות משנתיים מאז הושלמה בניית הבניין השלישי והאחרון, מגדלי אקירוב הם יותר ממתחם מגורים יוקרתי. בעיקר בזכות דייר מפורסם אחד, אהוד ברק, שהפך אותם סמל לעושר מתנשא. משם הם התגלגלו בקלות לכלי לניגוח פוליטי ולזירת הפגנות צנועה.

אבל הצצה ברשימת הדיירים ובעלי הדירות בשלושת הבניינים שברחוב פנקס מס' 62, 64 ו־66 בתל אביב מגלה כי מדובר אולי במצבור הכוח המוביל במדינה. טייקוני נדל"ן, תעשיינים שרשמו פטנט, מיליארדרים זרים, יורשות עשירות, מעצבות אופנה, בנים של, הורים של, עורכי דין, רופאים, וגם כמה נציגים בולטים מעולם הקולינריה, היין והתרבות מתרווחים להם בנחת מעל הבריכה והגינה הפרטית, צופים אל העושר של פעם בדמות שיכון צמרת נמוך הבתים שנמצא בחצר האחורית. אפילו עבריינים מוכרים עברו שם לרגע.

למה כולם התרכזו דווקא שם? איך נהפכו שלושה גורדי שחקים - מהסוג שכבר היו בישראל קודם וקמו בתל אביב מאז - לאייקון כלכלי־עירוני־אנושי? יום אחד עוד ייכתבו תולדותיו של הקיבוץ העירוני "משמר הממון".

כמה הולם שהבניינים מושכי האש הם משכנו של אהוד ברק, פוליטיקאי מושך אש. ציניקנים היו אומרים שמכיוון שמדובר במשכנם של אנשים בעלי עוצמה, הרי שהסקרים הלא מחמיאים מהזמן האחרון הם שאילצו את ברק למכור את דירתו ולהיפרד מסמל הסטטוס הזה. האמת היא שהקשר לסקרים אינו לגמרי מופרך.

הפרסום שלשום כי הדירה של ברק בקומה ה־31 במגדל המזרחי ביותר עומדת למכירה בא לאחר מגעים כושלים עם קונה פוטנציאלי. ל"כלכליסט" נודע כי בין השאר התעניין אוליגרך ממוצא יהודי־רוסי ברכישת הדירה בחודשים האחרונים. מדובר באדם שמחזיק בכמה נכסי יוקרה בישראל ואין בכוונתו לגור במגדל. אולם, לפי מקורות המקורבים לאיש, הוא החליט בשלב מוקדם של המגעים לוותר על העסקה.

בענף סיפרו אתמול כי הזוג ברק־פריאל נאלץ לדרוש, באמצעות המתווכים שעוסקים בחיפוש הרוכשים, לעבור תחקיר ביטחוני לפני כניסה פיזית לנכס, עניין שמרתיע רוכשים מסוימים. זאת מעבר לעובדה שהדירה הנה בשטח של כ־400 מ"ר, והסכום המבוקש משקף עלות של כ־100 אלף שקל למ"ר. בהחלט מחיר שנחשב גבוה לאור האטה מסוימת שעליה מדווחים פעילים בשוק היוקרה בתל אביב בזמן האחרון. עם זאת, אותם גורמים בשוק הנדל"ן היוקרתי מעריכים כי מחיר זה ריאלי וכי ברק ימצא בסופו של דבר קונה. מחיר ריאלי, נזכיר, הם 11.5 מיליון דולר שמבקש כעת ברק, שלפי ההערכות רכש את הדירה לפני כחמש שנים תמורת כ־2.5 מיליון דולר.

המחיר הסביר, כפי שמגדירים אותו המתווכים, מעלה שתי שאלות. הראשונה - האם יש ערך אמיתי לכך שמדובר בדירה של אדם מפורסם, ומהי הפרמיה שאפשר לקבל על כך? ככל הנראה, ובשונה מארצות הברית ואירופה, אצלנו זה לא ממש הולך. לפי מתווכים בשוק מגורי היוקרה בתל אביב, נעשה ניסיון למכור לפני כמה חודשים את אחת מדירות היוקרה של פלאטו שרון בצפון העיר. אלא שהמולטי מיליונר הסלבריטאי דרש מחיר שהיה גבוה בכ־7% מהמחיר הממוצע שבו נמכרו אז דירות דומות באותה תקופה. את הדירה לא הצליח שרון למכור עד היום.

השאלה השנייה - האם לאור השתוללות מחירי דירות היוקרה בתל אביב בשנתיים־שלוש האחרונות כל מספר זוכה? או שמא 100 אלף שקל למ"ר הוא לא יותר מטיזר שאמור להקפיץ את המחיר לדירה של ברק, אף שהמוכרים יודעים כי אין קשר בינו לבין המציאות?

כמה גורמים אישרו אתמול שמחירי הדירות במגדלי אקירוב נעים בין 15 אלף דולר למ"ר ל־25 אלף דולר למ"ר בלבד. עמוס גלזר, מנכ"ל אנגלו־סכסון תל אביב, אמר אתמול כי מדובר ב"מחיר מופרז", וכי "רוב הסיכויים שהמחיר הסופי בעסקה כזו, אם תיחתם, יהיה קרוב לטווח העליון המקובל בדירות יוקרה".

גלזר הוסיף כי המחיר במקרה של המגדלים מושפע יותר מכל מהכיוון שבו נמצאות הדירות ומכמה השקיעו הבעלים בגימור ובאבזור. הדירה שברק מוכר כוללת סאונה יבשה ורטובה, חדר ג'קוזי ומערכת שמע יוקרתית המשוקעת בקירות. אלון גלזר, זכיין אנגלו־סכסון בצפון תל אביב, מספר שהשיטה למכירת נכס כזה מבוססת על חיפוש דיסקרטי של קונה, ומעריך שהדלפת העסקה לאחר חודשים של חיפוש מעידה על בעיה של המוכרים. להערכתו, עסקה כזו תיסגר רק לאחר חודשים רבים של חיפושים.

תגיות