אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"מחיר הסוכר צפוי לעלות בשנה הקרובה" צילום: בלומברג

"מחיר הסוכר צפוי לעלות בשנה הקרובה"

מחיר פאונד סוכר צפוי לעלות לפחות בעוד 10% במהלך 2009; תנודתיות של עשרות אחוזים, אך כל ירידה היא לצורך עלייה, בין היתר בגלל הביקושים הגוברים לאתנול

27.08.2008, 13:11 | בני עזריה

מחיר הסוכר צפוי לעלות בצורה ניכרת במהלך השנה הקרובה. צפוי מחסור עולמי בסוכר החל מהשנה הבאה, זאת בשל קיטון בשטחים החקלאיים ועלייה בצריכת אתנול. מחיר הסוכר העומד היום על 13.98 דולר לפאונד סוכר לא מעובד (0.453 קילו), צפוי לעלות לפחות בעוד 10% במהלך 2009- 2010.

הסוכר, הפך לאורך השנים להיות אחד מהסחורות החקלאיות הנסחרות ביותר בעולם, עם נפח מסחר יומי של 125,851 דולר בממוצע. שכן, מלבד היותו תוסף תזונה, משתמשים בו בתעשייה לצורך הפקת אתנול כתחליף אנרגיה "ירוק" לנפט ולדלק.

התנודתיות במחיר הסוכר במהלך השנה האחרונה הייתה גדולה מאוד. בחוזים העתידיים על סוכר עולמי החל המחיר את השנה ב - 11.57 דולר לפאונד.  בפחות מחודשיים, ראינו את המחיר מזנק כלפי מעלה ביותר מ - 33% עד שהגיע לשיא של 15.45 דולר לפאונד ב -2 למארס. מאותה נקודה, המחיר צנח ביותר מ-29%, אבל שוב לצורך עלייה, וצנח שוב ב - 13.6% נוספים.

מתחילת השנה ועד היום עלה הסוכר עלייה כוללת של 13.4% וכיום הוא נסחר על 13.97 דולר לפאונד. מה גורם לאי-היציבות במחיר? משקיעים רבים מייחסים זאת אוטומטית להיצע ולביקוש, בטענה כי הביקוש עולה על ההיצע. אך אין זה כך. מאחר והיקפי ייצור הסוכר עלו על היקפי הצריכה בשנים האחרונות, הדבר מצביע על כך שהתנודתיות במחיר נובעת מהשקעות של גופים פיננסיים וספקולציות על הסוכר יותר מאשר שינויים פונדמנטליים.

סוכר משמש לזיקוק האלכוהול, בו משתמשים לייצור אתנול. מחירי האנרגיה הגלובליים עלו משמעותית, בחלקם בעקבות העובדה שעליית מחירי הנפט לרמות שיא מובילה לחיפוש אלטרנטיבות. נכון להיום, אתנול נחשב כעלות אלטרנטיבית זהה לנפט, אשר זכה לביקוש מוגזם במהלך השנים האחרונות. אולם, עלייה במחיר הסוכר יעמיד את כדאיות ייצור האתנול בסכנה. העלייה בביקוש מגיעה מצד השווקים המתפתחים והמפותחים כאחד.

המסקנה שלי היא שהסוכר ימשיך לעלות במהלך השנה הבאה; מנקודת מבט של הביקוש וההיצע כיום ישנו עודף היצע, אולם ב- 2009/10 צפוי העודף להפוך למחסור. כמו כן הקיטון בשטחים החקלאיים והעלייה בצריכת אתנול יביאו ללא ספק לביקוש סוכר (גם אם מחירי הנפט ירדו אזי העלייה בצריכת אתנול לא תקטן ונראה עלייה גדולה בביקוש לתחליפי נפט).

כיצד ישפיע עודף ביקוש זה על המחירים? תלוי בתחזית הכלכלה העולמית. בעוד הדולר ימשיך להתחזק אל מול המטבעות העיקריים כמו האירו, הפאונד והיין, הדרישה לאתנול תמשיך ותעלה ואז נראה את מחירי הסוכר ממשיכים לעלות גם בשנה הבאה.

הכותב הוא אנליסט בבית ההשקעות טנדם קפיטל

תגיות