אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפסדים לחברות ישראליות שהשקיעו בפרויקט בארה"ב צילום: גלעד קוולרציק

הפסדים לחברות ישראליות שהשקיעו בפרויקט בארה"ב

פארק המוזיקה האמריקאי הארד רוק שבדרום קרוליינה ושנפתח רק במאי, נקלע לקשיים. היזמים, בהם זיל פלדמן, פולאר השקעות ואפריקה ישראל, צפויים למחוק 65 מיליון דולר

28.08.2008, 06:55 | סיון איזסקו

פארק המוזיקה והשעשועים הארד רוק - שהוקם במירטל ביץ' בדרום קרוליינה שבארצות הברית בהשקעה כוללת של 367 מיליון דולר ועם משקיעיו נמנות אפריקה ישראל, קבוצת משקיעים בראשות זיל פלדמן ואמנון בר טור, וקבוצת פולאר נדל"ן בינלאומי - נמצא בצרות צרורות. הפארק נפתח רק בחודש מאי השנה, וציפיות המשקיעים היו ל־3 מיליון תיירים בשנה ו־3,000 מועסקים במקום.

פארק המוזיקה האמריקאי הארד רוק נקלע לקשיים פארק המוזיקה האמריקאי הארד רוק נקלע לקשיים פארק המוזיקה האמריקאי הארד רוק נקלע לקשיים

אולם מאז פתיחתו, התברר כי התחזיות באשר לכמות המבקרים בו התבדו. בפועל, מספר המבקרים שהגיע למקום עד כה היה נמוך משמעותית מהתחזיות, וההכנסות שייצר אינן מספיקות כדי להחזיר את ההשקעה. מדובר בפרויקט גדול ממדים, שבו השקיעו בעלי המניות הון עצמי של 65 מיליון דולר, ו־305 מיליון דולר גויסו בדרך של איגוח תזרים המזומנים שהיה צפוי להתקבל מהפרויקט. ב־2006 זכה חלקם של בעלי המניות בפרויקט, שהיה אז בתחילת דרכו, להערכת שווי של יותר מ־200 מיליון דולר.

כפר מרוחק

פולאר נדל"ן, שהיתה הראשונה מבין החברות המשקיעות שדיווחה על הקשיים בפרויקט, ציינה כי המשבר הכלכלי בארה"ב הוא שהביא לחריגה מהתוכנית המקורית. העלייה הדרמטית במחירי הדלק מונעת מהתיירים האמריקאים לנסוע במשך ארבע שעות בכביש המהיר, כדי להגיע לכפר המוזיקה הממותג אך המרוחק. בעקבות זאת, בפארק לא מבקרים די תיירים, וקופות המזומנים של המיזם לא מספיקות אפילו כדי לממן את הפעילות השוטפת. קווי האשראי שהתקבלו מדויטשה בנק, כך עולה מהדיווח של פולאר בינלאומי, נוצלו כבר במלואם.

על רקע זה, למרות האופטימיות של בעלי המניות במיזם, הם מודעים היטב לכך שללא הכנסת שותף או הזרמת הון בדרך אחרת הפארק לא יעמוד בתשלומים לגופים הפיננסיים שהעמידו 305 מיליון דולר לטובת הפרויקט.

בימים אלה פועלת הנהלת הפארק לגיוס מיידי של 15-5 מיליון דולר, שיאפשרו להמשיך ולהפעיל את הפארק בסופי שבוע במשך שנה אחת נוספת. זאת מתוך תקווה כי מאמצי השיווק יישאו פירות ועונת התיירות הבאה תוכיח כי ההשקעות שבוצעו בפארק עוד יוכיחו את עצמן. עם זאת, בעלי המניות מודעים לעובדה שייתכן שלא יימצא משקיע, כך שהפארק, שבו הושקעו 370 מיליון דולר, עשוי לסגור את שעריו.

עוד דיווחה פולאר כי הנהלת הפארק צופה שתתרחש הפרה של אמות המידה הפיננסיות שנקבעו בהלוואה - דבר שעשוי לגרור דרישה לפירעון מוקדם של ההלוואות. על רקע המצב הפיננסי של הפארק היום, פולאר נדל"ן בינלאומי לא מוציאה מכלל אפשרות כי לפארק תוצמד הערת "עסק חי".

בעלי המניות, שהשקיעו כ־65 מיליון דולר, צפויים לספוג הפסדים כבדים, וחלקם אף יכירו בהם כבר ברבעון השני או השלישי. בעקבות ההודעה החד־משמעית, מחיקת מלוא ההשקעה בפארק על ידי פולאר בינלאומי והצטברות הנתונים הכלכליים השליליים של הפארק, סביר להניח כי גם אפריקה ישראל שבשליטת לב לבייב, המחזיקה ב־17% מהפרויקט, תמחק את מלוא גובה ההשקעה במיזם - 38.46 מיליון שקל. פולאר נדל"ן בינלאומי, המחזיקה ב־10% מהפרויקט, תמחק 16.8 מיליון שקל, וקבוצת המשקיעים בראשות זיל פלדמן (המחזיק גם בשליטה בקבוצת פולאר), המחזיקה במישרין ב־41% מהפרויקט, תתמודד עם העובדה כי החזר השקעה של 69 מיליון שקל לא נראה באופק הקרוב. בפרויקט מחזיקים גם בעל הקרקע (15%) שנכנס למיזם בעסקת קומבינציה, חברת הניהול, שקיבלה 10% מהזכויות בפרויקט, והגופים הפיננסיים המממנים שזכאים ל־7% מהרווחים מהפרויקט.

פולאר השקיעה במיזם 5 מיליון דולר ממקורותיה העצמיים ו־5 מיליון דולר מהסכם להלוואת בעלים שקיבלה מבעל השליטה, זיל פלדמן. ההסכם קבע כי החזר ההשקעה ינבע אך ורק מהרווחים שיחלק המיזם. עוד קבע ההסכם כי כביטחון להלוואה תעמיד פולאר בינלאומי 7% ממניות המיזם. בדרך זו ויתרה פולאר על 7% בפארק, ומנגד ויתר פלדמן על פירעון ההלוואה שנתן בהיקף של 5 מיליון שקל.

שרשור האחזקות של החברות הקשורות במיזם הגדילו את מספר הנפגעים: פולאר השקעות, המחזיקה ב־71.4% מפולאר בינלאומי, תפריש בדו"חות הכספיים לרבעון השני את חלקה היחסי - 12 מיליון שקל. חברת גירון הבורסאית, המחזיקה ב־23.6% ממניות חברת פולאר השקעות, תבצע הפרשה של 6.4 מיליון שקל בשל חלקה היחסי.

ההחרפה במיתון העולמי, שהתעצמה במיוחד בחצי השנה האחרונה, היכתה באופטימיות שאפפה את הפרויקט עד לא מזמן. רק לפני כמה חודשים, לפני פתיחת הפארק למבקרים, התמונה נראתה שונה לחלוטין. אפריקה ישראל תכננה להקים בסמוך לפארק המוזיקה מרכז מלונאות שישרת את המבקרים הרבים שלהם ציפו. לצורך כך מחזיקה אפריקה ישראל ב־33% מתאגיד אמריקאי הפועל להקמת בתי המלון. אולם מהר מאוד הפנימו גם באפריקה ישראל כי התוכניות הגרנדיוזיות אינן עומדות עוד בתחשיבים הכלכליים, והכניסו אותן עמוק למגירה.

תחושת בטן שגויה?

קבוצת המשקיעים של זיל פלדמן כוללת את אמנון בר טור, איש עסקים ישראלי לשעבר. בראיון שהעניק לאחד העיתונים הכלכליים עם פתיחת הפארק במאי השנה, סיפר בר טור על תחילת דרכו של הפרויקט: "אמרתי לזיל פלדמן שלפי תחושת הבטן שלי, הארד רוק פארק יהיה משהו מסעיר".

פלדמן, שרכש את השליטה בחברת פולאר השקעות בתחילת 2007, הוא יזם נדל"ן שהתמקד בעיקר באזור ניו יורק והיה מעורב בעשור האחרון בעסקאות נדל"ן בהיקף של מיליארדי דולרים. פלדמן הוא עורך דין בהשכלתו, ובעל תארים בכלכלה ובראיית חשבון.

ב־1991 ייסד פלדמן את קבוצת PMG - Property Markets Group, שנכנסה להשקעות בנכסי דלא ניידי בכל רחבי ארה"ב והאיים הקריביים. שווי הנכסים הכולל שבבעלותה של הקבוצה נאמד בכ־3 מיליארד דולר. מאז שהוקמה השקיעה החברה ביותר מ־150 עסקאות. פרויקט הארד רוק הוא בוודאי לא אחת המוצלחות שבהן.

תגיות