אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסודות של עונת הדו"חות צילום: shutterstock

הסודות של עונת הדו"חות

כמה עלתה הרפתקת דנונה למי עדן, לאן נעלם ההון של קרן קציר, מה השווי של IMAX באילת וההימור הכושל של נפטא על הנפט. 25 הסיפורים המסתתרים מאחורי הדו"חות הקטנים. פרויקט מיוחד

01.09.2008, 07:59 | גולן פרידנפלד

"מנהלי החברות, גדולות כקטנות, עסוקים בחודשים האחרונים ב"ג'גלינג פיננסי", כך תיאר בפנינו בכיר בשוק ההון את מצב החברות עם פרסום התוצאות לרבעון השני. כל יום שהמשבר הפיננסי נמשך, למנהלים ולבעלי החברות קשה להמשיך ולג'נגל בין המקורות הפיננסיים שעומדים לרשותם: המשקיעים המוסדיים, המערכת הבנקאית וההן העצמי שלהם.

כל רבעון שחולף מקרב יותר ויותר חברות אל סף התהום. חלק מהן, כפי שניתן לראות בפרויקט סיכום הדו"חות המסורתי של "כלכליסט", מחקו את ההון העצמי כך שהן תלויות תלות מוחלטת בגופים הפיננסיים שנמצאים בעצמם בסוג של טראומה וחרדה מתמשכת.

25 הסיפורים שמצאו כתבי "כלכליסט" בין מאות הדו"חות שהתפרסמו בימים האחרונים, מתארים את שעובר על החברות הקטנות והבינוניות בתקופה שחלק גדול מהם לא ציפה כלל שתגיע, בטח לא בעוצמה כה גבוהה.

 

הנה כמה דוגמאות:

 

  • לאס וגאס מחקה חצי מההון העצמי: קשיים מימוניים בעקבות משבר הסאב-פריים אילצו את עטיה גרופ למחוק את ההשקעה בפרויקט לאס וגאס - 8.2 מיליון שקל - ולעבור להפסד נקי ברבעון השני.
  • מאיר שמיר הפסיד לא רק את גילת: מבטח סיכמה את הרבעון עם הפסד של 54 מיליון שקל, הגדול פי שישה מהרבעון המקביל.
  • הרפתקאת דנונה עלתה למי עדן 106 מיליון שקל. הפסד כבד של 57.6 מיליון שקל ברבעון השני.
  • קניון ארנה כבר שווה 583 מיליון שקל: ג'קי בן זקן ואברהם נניקשוילי משערכים קרקע בקזחסטן ומייצרים רווחים.

 

לאס וגאס מחקה חצי מההון העצמי 

 

קשיים מימוניים בעקבות משבר הסאב־פריים אילצו את עטיה גרופ למחוק את ההשקעה בפרויקט לאס וגאס - 8.2 מיליון שקל - ולעבור להפסד נקי ברבעון השני

 

משבר הסאב־פריים היכה בחוזקה בעטיה גרופ, חברת נדל"ן ישראלית הפועלת בארה"ב וקרואטיה. הפרויקט הגדול שתכננה להקים בלאס וגאס נתקל בקשיים מימוניים קשים, שבעקבותיהם נאלצה החברה ברבעון השני למחוק את סכום השקעתה בפרויקט — 8.2 מיליון שקל. מחיקת ההשקעה העבירה את החברה להפסד נקי של 10.2 מיליון שקל ברבעון השני וכן למחיקת כמחצית מהונה העצמי, שהסתכם בסוף המחצית הראשונה ב־17.1 מיליון שקל (לעומת 32 מיליון שקל בסוף 2007).

לאס וגאס. כבר לא כל כך זוהרת, צילום: בלומברג לאס וגאס. כבר לא כל כך זוהרת | צילום: בלומברג לאס וגאס. כבר לא כל כך זוהרת, צילום: בלומברג

הפרויקט האמור בלאס וגאס אמור היה לכלול 318 דירות קונדומיניום, שנמצאות בבעלות ישירה של הדייר, וכן שטחים מסחריים. עטיה גרופ מציינת במפורש בדו"חותיה שהמימון העתידי של הפרויקט "מותנה בהשפעתו העתידית של משבר הסאב־פריים על המוסדות הפיננסיים בארה"ב, ומכאן על יכולתה של בעלת המניות העיקרית בחברה, וורג', להשיג את המימון הנדרש להשלמתו". כמו כן, החברה העריכה כי גם אם יושג מימון תהיה לו השפעה ישירה על יכולתם של לקוחותיה להשיג משכנתאות, ועל התנאים שבהם יושגו משכנתאות אלו.

בעקבות אי־יכולתה של וורג' למסור את הדירות במועדן בוטלו 51 הסכמים לרכישת דירות, והוחזרו לרוכשים מקדמות בהיקף 797 אלף דולר. בנוסף מחקה החברה את הסכום שהיתה אמורה לשלם לסוכני נדל"ן בסוף הפרויקט.

חברת עטיה גרופ, שבנובמבר 2007 עבר מהלך של "מיזוג הופכי" שבמהלכו מוזגו פעילויות החברות Verge Living Corp האמריקאית ו־Sitnica הקרואטית לתוכה, נסחרת היום בבורסה בת"א לפי שווי של כ־19 מיליון שקל.

בעקבות המיזוג ההפוך, שבמסגרתו הפכה וורג' לבעלת המניות העיקרית בחברה, עברו ההתחייבויות של וורג' לדו"חותיה המאוחדים של עטיה גרופ. מנכ"ל קבוצת עטיה הוא יוסף עטיה, ועם חברי הדירקטוריון נמנים הדוגמנית מורן אטיאס והאלוף (מיל') יוסי פלד.

ענת ציפקין

 

 

הסרט הרע של יורם גלובוס

 

האג"ח אמנם נסחרת בתשואה של 80%, אבל גלובוס צופה בשנתיים הקרובות תזרים חיובי: "הירידה במכירת כרטיסי הקולנוע תיבלם במחצית הבאה". שווי ה־IMAX באילת עומד על 51 מיליון שקל

 

בתי הקולנוע גלובוס מקס חושפים לראשונה את התוצאות הפיננסיות של אחת מהאטרקציות הקולנועיות הגדולות בישראל, קולנוע IMAX הממוקם בעיר אילת. מדו"חות הרבעון השני של החברה עולה כי בדיקת הערכת שווי של קולנוע IMAX קבעה לו תג מחיר של 51 מיליון שקל.

 

יורם גלובוס. מנסה להלחם בירידה בהכנסות, צילום: אביגיל עוזי יורם גלובוס. מנסה להלחם בירידה בהכנסות | צילום: אביגיל עוזי יורם גלובוס. מנסה להלחם בירידה בהכנסות, צילום: אביגיל עוזי

הערכת השווי הוזמנה שכן כאשר נפתח לקהל באפריל 2004 זכה בית הקולנוע, המספק חוויית צפייה של סרטים קצרים על גבי מסך ענק בטכנולוגיה של תלת־מימד, להתלהבות מיידית, אולם בשנים האחרונות חלה ירידה חדה במכירת הכרטיסים. לשם השוואה, ב־2005 הסתכמו מכירות הכרטיסים ב־14.1 מיליון שקל, בשנת 2006 ירדו ההכנסות ל־11.5 מיליון שקל וב־2007 הסתכמו ההכנסות ב־8.7 מיליון שקל בלבד.

במחצית הראשונה של 2008 הסתכמו ההכנסות ב־2.6 מיליון שקל בלבד, אולם עונת השיא של הקולנוע חלה ברבעון השלישי של השנה.

הערכת השווי לקולנוע הסתמכה, בין היתר, גם על הערכת הנהלת החברה כי הירידה במכירות הכרטיסים תיבלם כבר במחצית השנייה של 2008 על ידי הגדלת מספר הסרטים האיכותיים שהיא עתידה להציג. כמו כן, החברה מעריכה כי פעילות ה־IMAX שלה באילת תשמור על יציבות ברמת ההכנסות והרווחיות.

בשנה האחרונה ניסתה גלובוס להילחם בירידה בהכנסות. במהלך 2007 פתחה החברה מוזיאון שעווה ומשטח החלקה על הקרח בשטח המתחם, שסיפקו במחצית הראשונה של 2008 הכנסות בהיקף של 1.3 מיליון שקל.

עם זאת, ניכר כי המשקיעים חוששים לעתיד החברה. האג"ח של גלובוס מקס, הנסחרת בתשואה של 80%, הובילה את רשות ני"ע לבקש הסברים כיצד תפרע החברה את התחייבויותיה (64.4 מיליון שקל) החל ממאי 2009, בעוד שבקופתה יש 6.5 מיליון שקל בלבד.

החברה מבחינתה צופה בשנתיים הקרובות רווח תזרימי של 12.3 מיליון שקל ו־13.3 מיליון שקל בהתאמה, שיאפשרו לה לשלם את תשלומי הריבית על האג"ח בהיקף של 4.5 מיליון שקל בשנת 2009 ואת התשלום הראשון של הקרן על האג"ח בהיקף של 16.1 מיליון שקל בשנת 2010. במידת הצורך, היא מציינת, ייבחנו מקורות מימון אלטרנטיביים של קבלת מימון חוץ בנקאי, מימוש נכסים, הכנסת שותף ואפילו גיוס הון.

תומר קורנפלד

 

קניון ארנה כבר שווה 583 מיליון שקל

 

ג'קי בן זקן ואברהם נניקשוילי משערכים קרקע בקזחסטן ומייצרים רווחים

 

שנה אחת בלבד עברה מאז רכשה חברת מנופים פיננסיים את קניון ארנה בהרצליה וכבר מייצר הנכס למנופים רווח "על הנייר" של 45 מיליון שקל.

 

כך לפחות עולה מהערכת השווי לקניון שצורפה לדו"חות הכספיים של מנופים לרבעון השני של 2008. אבל את הרווח הנקי הגבוה שרשמה מנופים ברבעון השני - 40.9 מיליון שקל - יש לייחס בעיקר לקרקע של החברה בקזחסטן, ששווייה הועלה ב־77.9 מיליון שקל. שיערוך זה, בתוספת שיערוכים נוספים בהיקף של כ־11 מיליון שקל, הצליחו לחפות אפילו על הוצאות המימון הגבוהות של מנופים, שהסתכמו ברבעון השני ב-26.2 מיליון שקל.

החברה, שבשליטת אברהם נניקשוילי וג'קי בן זקן, רכשה ביולי אשתקד את הקניון מידי חברת אלביט הדמיה ב־538 מיליון שקל. כעת מעריכים השמאים עדינה גרינברג ורונן כץ את שוויו ההוגן של הקניון ב־583.1 מיליון שקל, וזאת לאחר שבסוף 2007 העריכו השניים את שווי הקניון ב־566.7 מיליון שקל.

ארנה בנוי על שטח של כ־106.1 אלף מ"ר ובו שטחי השכרה בהיקף של 25.7 אלף מ"ר. על פי נתוני החברה, מייצר כיום הקניון דמי שכירות חודשיים של 3.59 מיליון שקל, או הכנסות שנתיות בהיקף של 43.1 מיליון שקל, וזאת בנוסף להכנסה מדמי פדיון, שצפויה להסתכם השנה ב־600 אלף שקל. בקניון מבוצעות כיום עבודות שיפוץ שיביאו לשינוי במיקום של חנויות אשר צפויות להגדיל בעקבות זאת את ההכנסות בכ־288 אלף שקל בשנה. עם זאת, לפחות עד לסיום עבודות השיפוץ בשנה הקרובה צפויה חברת הניהול לסיים את המחצית השנייה של 2008 בהפסד של 2.6 מיליון שקל.

עומרי כהן

תגיות