אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביהמ"ש העליון דחה את ערעור המדינה על זיכויה של שרה אנג'ל בפרשת מות הילדה אמיליה כהן צילום: עטא עוויסאת

ביהמ"ש העליון דחה את ערעור המדינה על זיכויה של שרה אנג'ל בפרשת מות הילדה אמיליה כהן

דווקא עם פתיחת שנת הלימודים, קובע העליון, בפרשת נפילתה של הילדה מחלון בית הספר "לוריא", כי מנהלת ביה"ס וסגן מנהלת החינוך בעיר, דוד בוחבוט, לא יורשעו בגרימת מוות ברשלנות. אנג'ל תיענש ב-30 שעות עבודה לתועלת הציבור. הרשעתו של "מנהל מחלקת בדק בית" בעירייה - הושארה על כנה

01.09.2008, 14:13 | איתי הר אור
ביום שבו נפתחת שנת הלימודים, דחה בית המשפט העליון את ערעור המדינה וקבע כי שרה אנג'ל, מנהלת בית הספר "לוריא" בירושלים ודוד בוחבוט, סגן מנהלת החינוך בירושלים, לא יורשעו בעבירה של גרימת מותה ברשלנות של הילדה אמיליה כהן, שנפלה מחלון בית ספרה בשנת 1998. הערעור הוגש לבית המשפט העליון לאחר שבית המשפט המחוזי בירושלים קיבל בשנת 2004 את ערעורם של דוד בוחבוט ושרה אנג'ל והחליט לזכותם מן העבירה של גרימת מוות ברשלנות, בה הורשעו בבית משפט השלום.

אנג אנג'ל. השתמשה באמצעים שהיו נתונים בידה | צילום: עטא עוויסאת אנג

עוד החליט בית המשפט העליון לדחות את ערעורו של ריצ'ארד דומי, ששימש כ"מנהל מחלקת בדק בית", שבמחלקה לפיתוח והחזקת מוסדות חינוך במינהל החינוך בירושלים, שהורשע אף הוא בבית משפט השלום.

הכוח להרתיע בלבד

הפרשה החלה עם מותה הטראגי של הילדה אמיליה כהן ז"ל בת ה-9 במותה, שנפלה מאדן חלון כיתתה שבקומה השנייה בבית הספר "לוריא". על-פי כתב האישום, שהוגש ב-1999, משביקשה אמיליה לזרוק קלפים לעבר הילדים בכיתה, איבדה את שיווי משקלה, נפלה לאחור מגובה של כשישה מטרים, נחתה על גדר עשויה בטון וקיבלה מכה חזקה בראשה - שהביאה לפגיעות חמורות בגולגולתה ולפטירתה ימים ספורים לאחר מכן.

בעניינה של המנהלת, שרה אנג'ל, קבע בית המשפט העליון, כי "אחריותה של מנהלת בית הספר לבטיחותם של החלונות, כחלק מובנה ממבנה בית הספר, אינה יכולה להיות דומה בהיקפה לזו החלה על אנשי המקצוע בתחום התחזוקה ובדק הבית". עוד הוסיף בית המשפט, כי "הכוח שהיה בידה היה טמון ביכולתה להתריע על הסכנה בפני גורמי התחזוקה המקצועיים, האחראים לתשתית המבנית של בית הספר ובכוח זה עשתה שימוש באמצעים שהיו נתונים בידה".

בוחבוט. קושי לתת דין לכל תאונה בכל מוסד, צילום: עטא עוויסאת בוחבוט. קושי לתת דין לכל תאונה בכל מוסד | צילום: עטא עוויסאת בוחבוט. קושי לתת דין לכל תאונה בכל מוסד, צילום: עטא עוויסאת

בית המשפט קבע, כי "גורמים אלה (אנשי התחזוקה) נותרו מקובעים בתפיסתם בדבר 'תקניות' החלונות והסיקו מכך גם לגבי בטיחותם ולא עשו דבר כדי לתקן את המפגע שהם היו אחראים ישירים להתהוותו". עם זאת, קבע בית המשפט העליון, כי על אנג'ל יוטל עונש של 30 שעות עבודה לתועלת הציבור ללא הרשעה.

בעניינו של בוחבוט קבע בית המשפט ברוב דעות, כי חובתו של בוחבוט כלפי התלמידים בענייני בטיחות "מצומצמת היא מחובתו של דומי". בית המשפט העליון ציין, כי בוחבוט קיבל תלונות בדבר תקינות חלונות בבית ספר נוסף בירושלים, אך "ישנה בעייתיות לדרוש מהמנהל האדמיניסטרטיבי הסביר, אשר הבחין בליקוי בטיחותי במוסד אחד שתחת אחריותו, לתת את הדין לכל תאונה מקבילה המתרחשת במוסדות האחרים המצויים תחת אחריותו".

דומי יכול היה לסייע לפתרון הליקוי הבטיחותי

בעניינו של ריצ'רד דומי קבע בית המשפט העליון, כי יש להשאיר את הרשעתו על כנה. בית המשפט כתב, כי "בשרשרת הניהולית, נראה שדומי היה בר היכולת הטכנית והסמכות לפעול כדי למנוע את התאונה. לו היה מגיע למסקנה, כי החלון הינו מסוכן וכי החובה על הסרת מסוכנותו חלה גם עליו, יכול היה למצוא פתרון מקומי".

עוד קבע בית המשפט כי "היה על דומי להפעיל שיקול דעת בעת התכנון ולכל הפחות, לאחר שקיבל מספר פניות והתראות בנושא. במגבלות תפקידו, יכול היה דומי לסייע לפתרון הליקוי הבטיחותי, הן במתן פתרונות פשוטים אך אפקטיביים ברמת בית הספר והן בפעילות נמרצת אל מול הממונים עליו".

"משעה שלא נקט בכל פעולה מלבד וידוא כי החלונות עומדים בתקן ומלבד ההמלצה בדבר האדניות", קובע בית המשפט לגבי דומי, "הרי שלא עמד בחובת הזהירות הקונקרטית".

ריצ'רד דומי יוצג על-ידי עוה"ד מיכאל קירש ודנה שטיר, דוד בוחבוט יוצג בידי עו"ד עודד הכהן ושרה אנג'ל יוצגה בידי עוה"ד גד נשיץ, תמי קרת ושי כהן, ממשרד נשיץ, ברנדס ושות'.

תגיות