אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חוק ההוצאה לפועל: אושרו סעיפים בתחום הדיור החלופי צילום: אלכס קולומויסקי

חוק ההוצאה לפועל: אושרו סעיפים בתחום הדיור החלופי

על פי הסעיפים שאישרה היום ועדת החוקה, יחויבו הבנקים לממן שכר דירה חודשי עבור דיור חלופי לדיירים שמפונים מבתיהם לאור אי עמידה בהחזר משכנתה

02.09.2008, 13:04 | שאול אמסטרדמסקי

ועדת החוקה אישרה היום (ג') לקריאה שניה ושלישית חלק מן הסעיפים בהצעת חוק ההוצאה לפועל הנוגעים לדיור החלופי.

על פי הסעיפים שאושרו, הבנקים יחויבו לממן שכר דירה חודשי עבור דיור חלופי לדיירים שמפונים מבתיהם לאור אי עמידה בהחזר המשכנתה. למרות התנגדות עקרונית של איגוד הבנקים להצעה, אישרה הוועדה לבסוף את הסעיף הקובע, כי הבנקים יעניקו את הדיור החלופי לתקופה של 18 חודשים.

הרפורמה בהוצאה לפועל הבנקים יפנו חייבים מהבית וישלמו על דיור חלופי סעיף מרכזי ברפורמה קובע כי הבנקים יעמידו דיור חלופי למי שפונו מבתיהם בשל אי־תשלום המשכנתה. המרוויחים הגדולים יהיו המפונים, אבל ריבית המשכנתאות צפויה לעלות ב־0.3%, שמשמעותם עשרות שקלים לתשלום החודשי שאול אמסטרדמסקי, תגובה אחתלכתבה המלאה

בנוסף, כבר היום קובע החוק, כי הבנקים יכולים להתחיל בהליך פינוי החייבים מביתם רק כחצי שנה מתחילת הפיגורים בהחזר התשלומים. בנוסף, לרשות החייבים עומדת תקופה נוספת, של שלושה חודשים, בהם הם יכולים לנסות ולמכור את הדירה על מנת להחזיר לבנק את ההלוואה שנטלו על עצמם.

למרות שהבנקים יחויבו בפועל לממן את שכר הדירה עבור הדיור החלופי, הרי שבסופו של דבר - בין אם החייב יצליח לגייס מקורות להמשך תשלום החזרי המשכנתה ובין אם התיק יגיע לכינוס נכסים - עלות מימון הדיור החלופי תוטל על החייב עצמו.

יו"ר הוועדה: "צעד חשוב למען הגנה על ציבור החייבים"

הוועדה לא קיבלה הכרעה לגבי נושא מרכזי אחר בסוגיית הדיור החלופי, והיא סוגיית הרטרואקטיביות. משרד המשפטים מציע, כי התיקון לחוק לא יחול באופן רטרואקטיבי על מי שכבר נטלו משכנתאות מן הבנקים. לעומת זאת, יו"ר הועדה, ח"כ מנחם בן-ששון מציע, כי התיקון יחול באופן רטרואקטיבי במקרים בהם רשם ההוצאה לפועל יווכח לדעת כי הבנקים לא גילו גילוי נאות ללקוחות בעת נתינת המשכנתה כי הם עלולים להיות מפונים מבתיהם במקרה של אי עמידה בתשלומים.

ההכרעה בעניין זה צפויה להתקבל בשבוע הבא. באיגוד הבנקים ובבנקים עצמם מתנגדים נחרצות להחלת החוק באופן רטרואקטיבי, בין היתר משום שלא תהיה להם היכולת לגלם את הגידול בעלויות בחוזים הקיימים.

בן-ששון מסר ל"כלכליסט" בתום הדיון, כי "הוועדה עשתה היום צעד גדול וחשוב למען הגנה על ציבור החייבים מפני זריקתו לרחוב בשל פיגור בתשלום המשכנתה. הבנקים לא יוכלו עוד להעלים מהלווים מידע ולמנוע מהם זכאות לדיור חלופי. דירתו של אדם היא לא רק מקום מגוריו אלא גם כבודו ובטחונו. עלינו לשמור על ערכים אלה ולדאוג שגם מוסדות כלכליים יפעלו על פי נורמות שמכבדות את זכויותיו הבסיסיות של כל אדם ואדם".

תגיות