אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אריסון: "שילוב של עסקים ופילנתרופיה הוא הבטחת הקיום האנושי" צילום: יונתן בלום

אריסון: "שילוב של עסקים ופילנתרופיה הוא הבטחת הקיום האנושי"

במפגש בפני התקשורת הציגה היום שרי אריסון את משנתה והחזון של קבוצת אריסון לשנים הבאות; בעלת השליטה בבנק הפועלים מבהירה: "כל עסק נבדק מבחינה כלכלית, כאשר המסננת הנוספת צריכה להיות הערכית; לעשות כסף בשביל לעשות כסף - אנחנו לא שם"

03.09.2008, 17:00 | גולן חזני ורונית גודמן

"הרצון האמיתי שלי הוא לחולל שינוי בכל תחום שאני נוגעת בו, לכן חשוב להיכנס לטווח ארוך בהשקעות השונות. השקעות קצרות טווח אינן מעניינות אותי". כך אמרה היום שרי אריסון, בעלת השליטה בבנק הפועלים, שהוסיפה: "לעשות כסף בשביל לעשות כסף – אנחנו לא שם. אנחנו רוצים להיות כלכליים אבל עם מטרות נוספות".

אריסון בחרה היום, לראשונה בקריירה העיסקית שלה, להופיע בפני התקשורת הישראלית ולהציג את משנתה והחזון של קבוצת אריסון לשנים הבאות. המפגש נערך לאחר רכישת אחזקותיו של אחיה מיקי אריסון באריסון השקעות (23%), שהשאירו אותה כבעלת מניות יחידה בחברה שמחזיקה בשליטה בבנק הפועלים, שיכון ובינוי, תעשיות מלח ועוד.

במפגש ישבו לצידה של אריסון שתי הנשים הקרובות אליה ביותר בקבוצה: אפרת פלד - מנכ"לית הקבוצה, ואיריס דרור - הממונה על השפה והתקשורת בקבוצה.

"שילוב של עסקים ופילנתרופיה הוא הבטחת הקיום האנושי", אומרת אריסון. "אנו בוחנים השקעות כל הזמן. כל עסק נבדק מבחינה כלכלית, כאשר המסננת הנוספת צריכה להיות הערכית. נשקיע בסקטורים עסקיים שמבטיחים את הקיום האנושי שלנו ושל ילדינו". פלד הוסיפה כי "המהלכים העסקיים בשנתיים וחצי האחרונות הם נגזרת של מחשבה ותכנון ארוכי טווח. אנחנו משקיעים בהשקעות שמביאות ערך מוסף לישראל ולעולם".

איך נוצר החזון?

"ערכנו סקרים ובדיקות לגבי מגמות ושינויים בעולם". אומרת פלד. מבדיקות אלו עלה כי המגמות המשמעותיות ביותר בעולם הן גידול בצפיפות האוכלוסין בכלל וצפיפות ערים בפרט. "כמו כן צפויה עלייה באורבניזציה. היום 49% מהאוכלוסייה חיה בערים והערכות הן שבשנת 2050 יגורו בערים 69% מהאוכלוסייה. עלייה זו תיצור לחצים על תשתיות, פסולת ותיצור מחסור במשאבים בבסיסיים קיומיים. כפועל יוצא הכנו תוכניות עבודה שיתנו מענה גלובלי לצרכים בסיסיים קיומיים שייוצרו כתוצאה ממגמות אלו".

אריסון. השקעות קצרות טווח לא מעניינות אותה, צילום: אביגיל עוזי אריסון. השקעות קצרות טווח לא מעניינות אותה | צילום: אביגיל עוזי אריסון. השקעות קצרות טווח לא מעניינות אותה, צילום: אביגיל עוזי

מהם התחומים שבהם מתכוונת הקבוצה להתפתח?

 

פלד: "הגדרנו את מנועי הצמיחה שייצרו גם הזדמנות כלכלית, שהעיקריים שבהם הם תחום הנדל"ן, תשתיות, פיננסים, מים ואנרגיה.

לדברי פלד, המגמה היא להיכנס לתחומים נוספים, בהם הקבוצה איננה פעילה, שתואמים את התפיסה והחזון שלה. בתחומים אלה ניתן למנות חקלאות ומזון, מתן מענה של ניצול משאבים יעיל, שיפור תפוקה חקלאית, טיהור אוויר, ואנרגיה נקייה לתחבורה.

היכן מכוונות עיקר ההשקעות?

 

"אנו רוצים לתת את הדגש בעיקר על מדינות מתפתחות, כמזרח אירופה, אמריקה הלטינית, אפריקה, הודו וסין בהן שיעורי הצמיחה גדולים", אומרת פלד. "אנו לא מחמיצים גם הזדמנויות במדינות מתפתחות", היא מוסיפה. "הבנו שהקבוצה והזרוע העסקית של אריסון יכולות לפתוח דלתות על ידי הקשרים הבינלאומיים שיש להם". בהקשר זה מבקשת אריסון להדגיש: "נכון, אני יכולה לפתוח דלתות במישור העסקי, אך העולם כיום מעריך ומוקיר את הפעילות הפילנתרופית לא פחות".

"כיום אני בקשרים עם גופים רבים אשר רוצים להצטרף לתחומי העיסוק בהם אנו עוסקים, אך חשוב לנו שהחזון ייתאם את שלנו", אומרת אריסון.  "המודל העסקי הוא מודל שלי, אותו אני המצאתי והוא ה-DNA של הקבוצה שלי".

מדוע לא הקמת מרכז גלובלי והחלטת לפעול מישראל?

"אני ציונית קודם כל. הכי קל היה למכור הכל ולקנות רק מה שאני רוצה... אני מרגישה אחריות ומחוייבות לעשות ככל שביכולתי למען הפלנטה. מ-1986 אני בעסקי פילנתרופיה אבל הגעתי למסקנה שאפשר לעשות יותר".

את מקבלת פידבק ראוי?

 

"לפני שנתיים כשדיברתי על זה, אמרו – מה יש לה זאת? מה היא מדברת בכלל? כשיצא הסרט של אל גור כולם פתאום הבינו. יש לי יכולת לראות דברים קדימה".

באילו תחומים לא תעסקו?

 

שרי: "יש רשימה שלמה - כימיקלים, נשק, ניסויים בבעלי חיים. לא תמצאו אותנו שם". על רכישת המניות של אחיה מיקי לאחרונה, אמרה אריסון כי אין כאן מהלך של קנייה, אלא העברה "וזו חלק מהאסטרטגיה שלי".

האם את חושבת להכניס שותף?

 

"לא איכפת לי להכניס שותף. כן איכפת לי שהשותפים יהיו שותפים לדרך, לחזון, לכוונה. במיזמים השונים אנחנו במגעים עם גופים שונים לבחינת שותפות עתידית גלובלית. אנחנו בוחנים את השחקנים בשוק שיש להם את הראייה שלי. יש אנשים כאלה - לא בישראל, אבל יש".

לא נכנסתם לתחום המכוניות החשמליות?

 

"לא. הציעו לנו, בחנו את זה והחלטנו שלא. אנחנו מתמקדים באנרגיה נקייה ולא אנרגייה מתחדשת. אני מאמינה שכל דבר שאתה חושב עליו, קיים".

הרכישה של מניות הפועלים היתה חצי אילוץ מבחינתך.

"ממש לא. האמריקנים רצו למכור מהרגע שאבי נפטר. הקטע של נוחי דנקנר שרצה להיכנס לשליטה אולי נתן לי את הדחיפה אבל לא שינה לי את האסטרטגיה".

את מצפה שהחברות הבנות יפעלו לפי החזון שלך? מתדרכת אותם בכיוון?

 

"לי יש את החזון שלי ואני מעבירה אותו אליהם. הם מנהלים על פי הבנתם".

תגיות

21 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

18.
עושק האנשים הקטנים והחזון
שרי אריסון פיטרה 800 איש מהבנק שלה בלי להניד עפעף. הבנק שלה (כמו גם האחרים) עושק את משקי הבית כדי לתת אשראי לבעלי ההון, ואיננו מפגין שום חמלה וידידותיות ללקוחות שלו. בעלה של שרי כפה את עצמו על המטפלת הסיעודית שלה, אשה חסרת מגן. שרי גיבתה את בעלה לאורך כל המשפט וגם בתקופה שישב בכלא (אז, למרות שבראש האימפריה העסקית שלה יש היום נשים, לא הייתי ממליץ לכם לחשוב שהיא פמיניסטית) אבל כל זה לא מפריע לשרי לחשוב שהיא אדם טוב, ושהיא עוסקת בעסקים שמטרתם לשפר את האנושות. היא לא חושבת למשל שהיה ניתן להוריד את העמלות בבנק הפועלים, אולי לתת תנאים הוגנים יותר, ידידותיים, גם ללקוחות שמצבם איננו שפיר, להגיע למצב שהבנק היה מרוויח ללא ספק פחות אבל לא היה זורק אנשים לרחוב. כי כשאתה ממש עשיר, אתה לא חייב שיהיה קשר בין מה שאתה אומר ומה שאתה עושה, ואתה יכול לקנות מספיק תקשורת כך שאותם אנשים שאתה דופק יאחלו לך בהצלחה בטוקבקים, או פשוא לשכור מגיבים בתשלום.
כמה אפשר  |  03.09.08
17.
הבנק זורק חייבי משכנתאות לרחוב
ממש מחמם את הלב שהגברת אריסון תורמת ועושה לקהילה... איך היא מסבירה שמשפחות אשר לא עמדו בתשלומי המשכנתא, פשוט נזרקות לרחוב ע"י שלוחי הבנק, האם לזה הגברת אריסון קוראת: "שילוב של עסקים ופילנתרופיה הוא הבטחת הקיום האנושי"?! מספיק למרוח את הציבור, הבנקים מתקיימים יפה מאוד רק מזה שמשכורותיהם של אזרחי המדינה עוברות דרכם... כיצד, הצליח וקיבל (לכאורה קנה את הבנק) אביה את הבנק על מגש של כסף?!
יעקב , חלמלנד  |  03.09.08
לכל התגובות