אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם יפן היא הכוכב הבא בשוקי ההון? צילום: בלומברג

האם יפן היא הכוכב הבא בשוקי ההון?

נכון שמי שהשקיע במדד הניקיי בשנת 1989 עדיין מופסד בכ-60% על השקעתו, אבל כל מה שיפן עומדת לשכוח ארה"ב ואירופה מתחילות רק עכשיו לחוות

04.09.2008, 11:40 | אליאב קמחין

שנת 2008 מסתמנת כשנה גרועה לשוק ההון, וגרועה עוד יותר למי שפיזר השקעותיו בחו"ל. לא רק שמדדי המניות מסביב לעולם צבועים באדום בוהק, גם שערי המט"ח לא עשו חסד עם המשקיעים והשקל התחזק כנגד המטבעות המרכזיים בשיעורים שבין 5% ל- 10%, דבר שהוסיף לתשואה השלילית.

שוק המניות היפני אינו יוצא דופן. מתחילת השנה איבד מדד הניקיי 18.4% מערכו, מעט טוב יותר מהבורסות האירופאיות ומהבורסה הסינית, אך בוודאי שאין בכך לשמח את המשקיע הממוצע.

אם לא די בתשואה זו, מהווה מדד הניקיי כדוגמא הנצחית לטענה נגד השקעה בשיטת 'שגר ושכח' – חסידי ההשקעה בשוק המניות לטווח הארוך טוענים שהתשואה הגבוהה ביותר למשקיע לתקופה של 10 שנים תהיה בשוק המניות, בכל חתך של שנים שיבחר המשקיע. אבל, מי שהשקיע במדד הניקי בשנת 1989 עדיין מופסד בכ-60% על השקעתו.

למרות שיפן נמצאת במיתון, נראים באופק מספר סימנים חיוביים שעשויים להוציא את הכלכלה מהבוץ ולשפר את מצבם של המשקיעים:

התעשייה היפנית עוברת מהפך בשנתיים האחרונות, והופכת את מדינות ה-BRIC (סין, הודו, רוסיה וברזיל) לשותפות סחר משמעותיות יותר ויותר, על חשבון מדינות ה-G7 שהן בעלות הברית ההיסטוריות לסחר היפני. תהליך זה מביא לכך שהיצואניות היפניות תלויות פחות באירופה ובארה"ב כשוקי ייצוא כך שגלישה של רבות ממדינות ה-G7 למיתון תפגע פחות ביפן והצמיחה הכלכלית במדינות ה-BRIC אמורה לכפר על כך. 

ה-G7 ביפן. נסמכת על יצוא לשכנות, יותר מעל מדינות ה-G7, צילום: בלומברג ה-G7 ביפן. נסמכת על יצוא לשכנות, יותר מעל מדינות ה-G7 | צילום: בלומברג ה-G7 ביפן. נסמכת על יצוא לשכנות, יותר מעל מדינות ה-G7, צילום: בלומברג

יש לשים לב לכך כי בשנת 2008, 55% מהייצוא היפני יופנה למדינות המתפתחות ו-30% בלבד למדינות ה-G7.

השקעות הממשלה בכלכלה היפנית נמצאות בקו עלייה מחודש לאחר עשור של ירידה חדה ורצופה. השקעות הממשל בחישוב של אחוז מהתמ"ג ירדו מ-6.2% בשנת 1994 ל-3.2% בשנה האחרונה, אך הן החלו לעלות שוב - עדות לרצון הממשל להמריץ את הכלכלה.

משבר הנדל"ן איתו מתמודדת ארה"ב בימים אלו עבר גם על יפן לפני שנה, כאשר התחלות הבניה רשמו צניחה של 30% כתגובה לירידת מחירי הנדל"ן והיעדר רוכשים מקומיים או בינ"ל. הירידה בהתחלות הבניה תורגמה למשבר בקרב חברות הנדל"ן וענפי הכלכלה הקשורים. בחודשים האחרונים ניכרת התאוששות מרשימה בהיקפי הבניה והתחלות הבניה בחודש יולי היו גבוהות ב-20% לעומת השנה שעברה. התעוררות הנדל"ן תסייע לכלכלה היפנית להתאושש מהר יותר.

ירידת מחירי הנפט מסייעת לתעשייה הכבדה וגם לצרכן הפרטי ומקלה את לחצי האינפלציה ביפן.

מספר אינדיקטורים כלכליים בדבר שיפור במצבו של הצרכן היפני התפרסמו לאחרונה ובהם גידול בצריכה הפרטית (0.9% בחודש האחרון), גידול בשכר העבודה וחבילת סיוע ממשלתי שחלקה יתבטא בקיצוץ מס הכנסה שייכנס לתוקף בשנה הבאה (אם הממשלה החדשה תצליח לאשרו).

לסיכום, נראה שמצבה הכלכלי של יפן עומד בפני שיפור, בעיקר עקב התאוששות פנימית לפיכך עשויה כלכלת יפן בתרחיש אופטימי להיחלץ מהמצב בו נמצאות היום כלכלות ארה"ב ואירופה. וזאת בעיקר עקב הגידול בסחר עם מדינות אחרות.

כיצד ניתן להשקיע ביפן?

 iShares MSCI Japan Index  - EWJ – תעודה העוקבת אחרי מדד MSCI יפן. המדד מורכב מחשיפה של כ-18.5% למגזרי התעשייה, קמעונאות ופיננסים ביפן ובחשיפה נמוכה יותר למגזרי הטלקום, הבריאות והחומרים. מתחילת השנה הניבה העתודה תשואה שלילית של 15.4% במונחים דולריים.

ProFunds UltraJapan Inv  - UJPIX – תעודה המייצגת חשיפה כפולה למדד הניקיי היפני. ביפן יש 7 זירות מסחר למניות ומדד הניקיי הוא המפורסם ביותר. הניקיי עמוס במניות התעשייה הכבדה והייצוא של יפן. מתחילת השנה ירדה התעודה בשיעור של 29.5% במונחים דולריים.

WisdomTree Japan SmallCap Dividend - DFJ – תעודה המשקיעה במניות בעלות שווי שוק נמוך יותר ביפן (מתחת ל-2 מיליארד דולר) המחלקות דיבידנדים. התעודה מחזיקה ב-600 מניות, כאשר 10 האחזקות הגדולות ביותר תופסות 6% בלבד מאחזקות הקרן. מכפיל הרווח הממוצע בתעודה עומד על 14.4 ותשואת הדיבידנד עומדת על 2.47%.

מבחינת יחס סיכוי סיכון, הכלכלה היפנית נמצאת במצב בעייתי כבר שנים רבות, והדבר מתבטא היטב בתשואה העלובה של שוק המניות לאורך השנים האחרונות. יחד עם זאת, צריך לזכור שדווקא כאשר ארה"ב ואירופה נמצאות בהדרדרות כלכלית, יש יתרון יחסי לכלכלה דוגמת יפן, השקועה במצב זה זמן רב יותר.

הרפורמות האחרונות והשינויים הכלכליים שעברו על יפן בשנים האחרונות אמורים לדעתי לבוא לידי ביטוי גם בשוק המניות, על אף הסיכון בטווח הקצר.

אליאב קמחין הוא סמנכ"ל מחקר בכוון בית השקעות

תגיות