אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משרד האוצר רוצה ללכת לבוררות עם כימיקלים לישראל צילום: גלעד קוולרציק

משרד האוצר רוצה ללכת לבוררות עם כימיקלים לישראל

החברה דחתה עד כה את טענות המדינה כי לא שילמה תמלוגים של מאות מיליוני שקלים. משרד המשפטים בודק את האפשרות לפנייה לבוררות בנושא

07.09.2008, 07:09 | עמית שרביט

המחלוקת בין כימיקלים לישראל והמדינה נמצאת בדרך לבוררות. אגף החשב הכללי במשרד האוצר, בראשות שוקי אורן, העביר למשרד המשפטים בימים האחרונים את החומר הקשור למחלוקת בנוגע לתשלום תמלוגים של מאות מיליוני שקלים. משרד המשפטים אמור לייעץ לאוצר כיצד לנהוג בנושא הבוררות. ממשרד המשפטים נמסר כי המכתב של האוצר התקבל והנושא נמצא בבדיקה.

האוצר טוען כי מפעלי ים המלח שבבעלותה המלאה של כי"ל לא שילמה למדינה תמלוגים של מאות מיליוני שקלים. הטענה העיקרית של האוצר היא שכי"ל הקימה חברות־בנות ומוכרת להן את חומרי הגלם במחירים נמוכים ממחירי השוק, בעוד החברות־הבנות משתמשות בחומרי הגלם ומוכרות במחירי השוק. כלומר המדינה אינה מקבלת תמלוגים לפי המחיר הנהוג בשווקים.

לטענת כי"ל, התמלוגים ששולמו חושבו באופן המתחייב מהזיכיונות שניתנו לה, לפי שיטת חיוב שיושמה עוד בימים שהיתה בבעלות המדינה. אם יחליט האוצר ללכת לבוררות, כי"ל תצטרך לבחון אם צפוי לה נזק כספי ולבצע הפרשה בדו"חות בהתאם.

את הטענות נגד כי"ל העלה לראשונה החשב הכללי הקודם ירון זליכה. בינתיים הוחלף זליכה על ידי שוקי אורן, שביקש לבחון את הנושא מחדש מאז נכנס לתפקידו לפני כמה חודשים.

בדו"חות הכספיים של כי"ל נכתב כי הטענה של החשב הכללי מתבססת כנראה על ביקורות שנערכו על ידי משרד התמ"ת בעבר. לטענת החברה, במאי 2007 התקבל מכתב ממשרד חשב התמ"ת, שבו נטען כי מפעלי ים המלח העבירה ייצור לחברות־בנות שלא לפי כללי הזיכיון ומחשבת ומשלמת תמלוגים בחסר בסכום המוערך בכ־20 מיליון דולר, לשנים 1999–2005. עוד נמסר כי המדינה ממשיכה בבדיקה.

ביוני 2007 התקבל מכתבו של זליכה שבו טען כי מפעלי ים המלח לא שילמה תמלוגים של מאות מיליוני שקלים, וכי בכוונתו להפעיל את הבוררות. החשב הכללי לא פירט כיצד הגיע להערכת החסר של מאות מיליוני שקלים בתשלום התמלוגים. הוא הודיע לכי"ל שהנימוקים יינתנו רק כשתיפתח הבוררות.

לכי"ל יש זיכיון לנצל את אוצרות ים המלח לפי חוק זיכיון ים המלח. בתמורה לזיכיון משלמת כי"ל תמלוגים של כ־5% משווי המוצרים. הזיכיון ניתן בלעדית עד 2030, אולם מ־2010 תוכל הממשלה לתבוע דיון מחדש בקשר לגובה התמלוגים.

לכי"ל מחלוקת נוספת עם המדינה בנוגע לתשלום התמלוגים עבור כריית הפוספטים בנגב. הנושא נמצא בבירור אצל עו"ד דרור שטרום, הממונה על ההגבלים העסקיים לשעבר, שמונה כמגשר מטעם המדינה. שטרום הגיש לאחרונה מתווה לפשרה בנושא.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
נו באמת
נו באמת לא חבל על הזמן שלכם הרי בסוף הם לא ישלמו או לחילופין ישלמו חצי בתשלומים בכרטיס אשראי ( כמה נקודות זה ). איפה היו המשפטנים של המדינה כשחברה הפרטה . למה נטפלים לאחים הם בסדר עושים מה שצריך ובגדול הפקידים פשוט לא מבינים כלום בעסקים על סף הטימטום . עוד כמה אחים כאלה ואפשר יהיה לשנות את שם המדינה למדינת עופר .
יוחאי , ירושלים  |  07.09.08