אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רוברט שילר - גאון או מזליסט? צילום: בלומברג

רוברט שילר - גאון או מזליסט?

האיש שחזה את התפוצצות בועת ההייטק ומשבר האשראי, מוציא ספר חדש. אל דאגה, הפעם אין לו תחזיות אפוקליפטיות (מדי)

10.09.2008, 07:25 | ג'סטין פוקס, טיים

 הכלכלן רוברט שילר הוציא ספר חדש. הפעם תופתעו לשמוע שאין בו אזהרה מהתרסקות קרובה של השווקים. טוב, זה נכון רק אם לא סופרים את הפרק על "רכבת הקטסטרופות" שעשויה להגיע אם ייכשלו המאמצים הנוכחיים לייצב את המערכת הפיננסית. עדיין, זו לא תחזית של ממש.

בהתחשב בספרים שפרסם בעבר הפרופסור מאוניברסיטת ייל, מדובר בהחלט בהקלה. במרץ 2000, כשמחירי המניות נסקו לרמות שיא, הוציא שילר לאור את הספר הראשון שכתב לקהל הרחב. בספר, ששמו "אי־רציונליות חיונית", ביטוי ששאול, מנאום שנשא אלן גרינספן ב־1996, טען שילר שהמשקיעים בשוק המניות נוטים להשתגע בכל כמה שנים - ושהם היו אז בעיצומה של מה שעשוי להתברר כהתקפת הטירוף הגדולה ביותר אי פעם.

באותו החודש ממש החלו מחירי המניות לרדת. הצניחה שלהם נמשכה שנתיים וחצי. ואז, במהדורה השנייה של הספר, שפורסמה בפברואר 2005, הוסיף שילר פרק על שוק הנדל"ן. הטיעון שלו היה כזה: בעקבות מחירי המניות, גם מחירי הבתים נסקו בפראות, שנידונה להסתיים באסון.

במקרה הזה התזמון שלו לא היה טוב כמו במרץ 2000, אבל הוא היה מספיק קרוב. לפי מדד S&P/קייס־שילר, שנבנה על ידי שילר וקארל קייס, העלייה במחירי הבתים נבלמה במחצית השנייה של 2005, לפני שהמחירים פנו דרומה ב־2006.

שילר. "היה לי קצת מזל, אבל אני לא רוצה להגיד שמדובר רק במזל", צילום: בלומברג שילר. "היה לי קצת מזל, אבל אני לא רוצה להגיד שמדובר רק במזל" | צילום: בלומברג שילר. "היה לי קצת מזל, אבל אני לא רוצה להגיד שמדובר רק במזל", צילום: בלומברג

את המשך הסיפור אתם מכירים. מחירי הבתים עדיין צונחים, ושילר נהנה ממעמד יוצא דופן בחוגים הפיננסיים. הוא האיש שהזהיר מפני שתי המפולות האחרונות, גיבור דובי השוק באשר הם, פרשן ב־CNBC ובמדורי הכלכלה של העיתונים הגדולים. האם האיש הזה גאון או שסתם היה לו מזל?

"היה לי קצת מזל, אבל אני לא רוצה להגיד שמדובר רק במזל", אומר שילר. "באמת חשבתי שהתנהל כאן משהו מטורף, ורק רציתי לומר את זה". מי שאומר את הדברים הללו הוא לא איזה נוכל מוול סטריט אלא מלומד פרוע שיער בן 62, בעל דרך עדינה וזורמת להסביר את העולם. הספר החדש של שילר, "פתרון לסאב־פריים: איך נוצר המשבר העולמי הנוכחי ומה אפשר לעשות בנידון", מציע דוגמה מתומצתת של השקפת העולם הזו, שאליה נגיע בהמשך. אבל קודם כל, קצת היסטוריה אינטלקטואלית.

שילר בילה את רוב השנים המוקדמות של הקריירה שלו באקדמיה - הוא סיים דוקטורט ב־MIT ב־1972 ומרצה בייל מאז 1982 - ועוסק בלטעון שמחירי המניות עולים יותר משניתן להסביר באמצעות טיעונים כלכליים. היום זה אולי נשמע ברור מאליו, אבל באותן שנים דברים אלו נחשבו לכפירה בפקולטות לכלכלה, שהאמינו שהשווקים הם כליל השלמות בעיבוד מידע הגיוני. מאז הקונצזוס האקדמי נע לכיוון שילר, אבל לא קל להגדיר מתי בדיוק המחירים מתחילים להשתולל.

לדעתו של שילר, הסכנה הגדולה ביותר בשווקים הפיננסיים נובעת מהסכמה כוללת. ב"פתרון לסאב־פריים" הוא טוען שמה שאיחד בין הטעויות של הבנק הפדרלי, סוכני המשכנתאות, בנקאי וול סטריט ורוכשי הבתים – שגרמו יחדיו לבלגן הפיננסי הנוכחי – היה האמונה המשותפת שמחירי הבתים לא יירדו לעולם.

מה התרופה לסוג כזה של אשלית־ענק? נראה שלשילר אין שום כוונה להחליף את כושר השיפוט שלו, או של הממשלה, בזה של השוק. במקום זאת, הוא מסתכל על מידע וחדשות בכיוון המנוגד למחשבה הקבוצתית. שוק פעיל של חוזים עתידיים על מחירי בתים ואופציות – באחרונה שילר עזר להשיק ניירות ערך מסוג זה בבורסת המסחר של שיקגו – יאפשר לספקולנטים ספקנים לפוצץ את בועת הדיור, הוא טוען. אם הבנקים ייתנו משכנתאות גמישות, שבהן התנאים משתנים בכפוף למחירי הבתים, ייתכן כי בעלי הבתים הפוטנציאליים יתמכרו פחות לעליית המחירים. אם הממשלה תסבסד ייעוץ פיננסי לאלו שאינם עשירים, השפעתם של אנשי מכירות - שעובדים בשביל העמלה שלהם - עשויה לפחות.

זה לפחות הרעיון הכללי. גם אם אתם לא מסכימים איתו, אתם לא יכולים להכחיש שהוא יותר מתקבל על הדעת מאשר עוד אזהרה כי השוק עומד לקרוס.

תגיות