אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל אבוג'ן בעקבות העסקה עם לבייב ואורמת: "אנחנו במגרש של הגדולים" צילום: אביגיל עוזי

מנכ"ל אבוג'ן בעקבות העסקה עם לבייב ואורמת: "אנחנו במגרש של הגדולים"

אחרי עסקת הענק עם מונסנטו, אבוג'ן חוברת ללבייב ולמשפחת ברוניצקי ומקימה חברה לגידול צמחים לייצור ביודיזל בנמיביה. "לעסקה הזאת אנחנו כבר נכנסים עם חוסן פיננסי", אומר המנכ"ל עופר חביב

11.09.2008, 06:56 | הדר רז

מה יש בחברה הקטנה מרחובות שממגנט אליה שחקני ענק כמו חברת מונסנטו, לב לבייב ומשפחת ברוניצקי? שבועיים בלבד לאחר שחתמה על עסקת ענק עם מונסנטו האמריקאית (שהשקיעה בה 65 מיליון דולר), הודיעה אתמול חברת אבוג'ן, שעוסקת בטכנולוגיה להשבחה גנטית של זרעים, על הקמת חברה משותפת עם קבוצת לבייב ואורמת.

על פניו, הסינדרלה החדשה היא חברה קטנה שנסחרת לפי שווי של 207 מיליון שקל בלבד, וגם לאחר קפיצה של 60% בעשרה ימי המסחר האחרונים היא עדיין נסחרת במחיר של 10 שקלים למניה. לשם השוואה, לפני הקפיצה במניה השקיעה חברת מונסנטו בחברה לפי מחיר כפול - 20 שקל למניה.

חוסן פיננסי

עופר חביב, מנכ"ל אבוג'ן, כבר מרגיש בשינוי: "יש לנו שתי זרועות פעילות. בתחום זיהוי הגנים לשיפור צמחים עשינו את עסקת הענק עם מונסנטו - הפרטנר הכי גדול בתעשייה. הזרוע השנייה מתמקדת בביו־דיזל; פה הצלחנו להתחבר עם שותפים כמו אורמת ולבייב".

חביב מסביר שאבוג'ן נכנסת לעסקה החדשה כשהיא בעלת חוסן פיננסי לאחר ההשקעה של מונסנטו. "הכסף שהיא מזרימה לנו שם אותנו במקום אחר לחלוטין", הוא אומר. "אנחנו כבר לא חברה קטנה. אנחנו נכנסים לשלב אחר. אנחנו כבר במגרש של הגדולים".

מה יש בחברה הקטנה מרחובות שממגנט אליה שחקני ענק?, צילום: אוראל כהן, בועז אופנהיים, אביגיל עוזי מה יש בחברה הקטנה מרחובות שממגנט אליה שחקני ענק? | צילום: אוראל כהן, בועז אופנהיים, אביגיל עוזי מה יש בחברה הקטנה מרחובות שממגנט אליה שחקני ענק?, צילום: אוראל כהן, בועז אופנהיים, אביגיל עוזי

חביב, שחושש לדבר על עסקאות עתידיות, מקפיד להוסיף כי "אנחנו כל הזמן בודקים ולא נחים על שמרינו". ואכן, העסקאות האחרונות לא רק הביאו לשינוי בתפיסה של החברה, אלא גם לשינוי במצבת כוח האדם. דווקא בתקופה כלכלית קשה, ההסכמים החדשים מביאים לכך שאבוג'ן תגייס בתקופה הקרובה עוד כעשרה עובדים, גידול של 15% לעומת מצבת העובדים הנוכחית - 65 במספר.

חביב. קבוצת לבייב חיפשה שותף ומצאה את אבוג חביב. קבוצת לבייב חיפשה שותף ומצאה את אבוג'ן | צילום: אביגיל עוזי חביב. קבוצת לבייב חיפשה שותף ומצאה את אבוג

חברת לבייב אבוג'ן נמיביה (שם זמני) של קבוצת לבייב (50%) באמצעות חברת L.L. Biofuel Namibia (PTY), חברת אבוג'ן (37.5%) והחברה-בת האמריקאית של אורמת אורפיול (12.5%), תוקם בנמיביה ותפעל בתחום הדלקים האלטרנטיביים. החברה תגדל בהיקף מסחרי צמחי קיקיון לייצור ביו־דיזל (תחליף לדיזל המבוסס על שמן צמחי) ותשווק את הזרעים לצדדים שלישיים.

ניצני החברה החדשה בצבצו באבוג'ן כבר לפני שנתיים. "קיבלנו החלטה להיכנס לתחום הביו־דיזל וחיפשנו צמחים שיכולים לתת כמויות שמן גדולות, ושניתן לגדלם באדמות לא חקלאיות. אחד מהם הוא הקיקיון והתחלנו לפתח זנים שלו. אורמת (באמצעות חברת אורפיול - ה"ר) הצטרפה אלינו כאשר חלקה בפרויקט מתמקד בכך שהיא בוחנת את איכות השמן שתתאים לתעשיית הביו־דיזל. הרעיון היה להגיע לחברת זרעים שהמוצר שלה - הקיקיון - נמכר לתעשיית הביו-דיזל".

הקשר בין אבוג'ן לקבוצת לבייב נוצר דרך משקיעים משותפים. "קבוצת לבייב קיבלה החלטה שהיא רוצה לנצל את הקשרים שלה בנמיביה ולהיכנס לפעילות ביו־דיזל. הקשר בינינו נוצר לפני כחצי שנה ואז התחלנו לבדוק כיצד ניתן לשלב בין הפעילויות של שלוש החברות", מספר חביב.

"החוזה מנצל את היכולות של כל אחת מהחברות", הוא אומר. "לקבוצת לבייב יש את הקשרים והגישה לקרקעות בנמיביה, והקשרים יעזרו לנו גם לצמוח למדינות נוספות באפריקה, שם הקשרים חשובים מאוד להתפתחות העסקית. לאורמת יש הבנה בשמנים, ולנו - היכולת לפתח את הזרעים".

החברה המשותפת תבחן מגוון צמחי קיקיון בניסויי שדה בנמיביה, כאשר מקור הפעילות נמצא, כאמור, בזנים שאבוג'ן מפתחת עם אורמת בישראל. לאחר בחירת הזנים המתאימים ביותר לאזור, תפעל החברה המשותפת למסחור הזנים ולגידולם בשטחים נרחבים בנמיביה עם אפשרות לגידול במדינות נוספות ביבשת אפריקה.

עלות נמוכה

אבוג'ן צופה כי עלות ביו־דיזל המופק מקיקיון הגדל בנמיביה צפויה להיות נמוכה משמעותית מעלות ביו־דיזל המופק כיום מגידולי מאכל, כגון סויה וקנולה. הצמחים אמנם מיועדים להפקת שמנים, אבל בשלב הראשון, החברה תגדל רק את צמח הקיקיון כחומר גלם לייצור ביו־דיזל. "ייתכן שבשלב מסוים נגיע למסקנה שמבחינה כלכלית נכון שנפיק גם את השמן, אבל כרגע זה לא עומד על הפרק".

זני הקיקיון, שיאופיינו בנמיביה, ייבחרו, כאמור, מתוך הזנים המפותחים במסגרת הפרויקט המשותף של אבוג'ן ואורפיול שהחל בספטמבר 2007. מטרת הפרויקט היא פיתוח צמחים מסחריים ייעודיים להפקת ביו־דיזל, שניתן לגדלם באדמות שכיום אינן משמשות לחקלאות.

בעלי העניין העיקריים באבוג'ן הם מונסנטו (13.6%), קומפיוג'ן (8.9%), קורוניס (8%) וגלנרוק של ליאון רקנאטי (6.3%). אתמול זינקה המניה ב־5.2% במחזור חריג של 4.38 מיליון שקל.

תגיות