אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פאני ופרדי הכו גם בהייטק הישראלי צילום: אוראל כהן

פאני ופרדי הכו גם בהייטק הישראלי

ענף הטכנולוגיה למוסדות פיננסיים הוא סיפור הצלחה ישראלי. המשבר בבנקים בארה"ב מאיים לשים לו סוף

12.09.2008, 09:04 | מאיר אורבך
כששואלים את יזהר שי אם קינן פרטנרס, קרן ההון סיכון האמריקאית שבה הוא שותף, תמשיך להשקיע בחברות ישראליות שמפתחות טכנולוגיה לשווקים הפיננסיים, הוא נזהר בתשובתו: "אני צריך להשתכנע שיש מוצר ייחודי שיכול להתגבר על החסמים בשוק".

"החסמים בשוק" הם נפילת בנק ההשקעות בר סטרנס בחודש מרץ, צלילת מניית ליהמן ברדרס שלשום, הלאמת סוכנויות המשכנתאות הקורסות פאני מיי ופרדי מק בתחילת השבוע, נפילה של עשרה בנקים פרטיים ברחבי ארה"ב ושאר הזעזועים שעוברים על המערכת הפיננסית במערב.

ובעוד שרוב מגזר ההייטק הישראלי עדיין חי בבועה, עבור כמה חברות הזעזועים הללו הם רעידת אדמה ברורה ומיידית. החברות שבסיכון הן אלה שקהל לקוחותיהן מורכב אך ורק מגופים פיננסיים. חברות אלה נחשבו עד כה לסיפור הצלחה: עשרות מהן נפתחו בארץ בחמש השנים האחרונות, וב־2008 גייס מגזר הטכנולוגיה לגופים פיננסיים השקעות של כ־60 מיליון דולר.

המשבר בארה"ב מאיים על ענף שירותי הטכנולוגיה למוסדות פיננסיים, צילום: אוראל כהן המשבר בארה"ב מאיים על ענף שירותי הטכנולוגיה למוסדות פיננסיים | צילום: אוראל כהן המשבר בארה"ב מאיים על ענף שירותי הטכנולוגיה למוסדות פיננסיים, צילום: אוראל כהן

חברות אלה מייצרות מסדי נתונים לבנקים, תוכנות לניהול עמלות ותוכנות להאצת הרשת הפנימית במוסדות כספיים. אבל כשמוסדות כספיים פושטים את הרגל, הם משקיעים פחות במערכות תוכנה.

חברת אוקטאביאן של הישראלי משה ברנס, שקמה לפני פחות מחמש שנים, מפתחת תוכנה לניהול השקעות ונכסים של גופים גדולים. לפני שנה היא גייסה 10 מיליון דולר. לפני חודש וחצי היא פיטרה 30 מבין 40 עובדיה, ובימים אלה נמצאת על סף סגירה. "זו חברה שכשוולסטריט פורחת היא פורחת, ושכשוולסטריט בקשיים, גם היא בקשיים", אומר לנו גורם בשוק המעורה בעסקיה. גורמים אחרים העריכו שבקרוב נראה כותרות דומות על חברות דומות.

חברה עם סיבה לחשוש היא קורליקס הישראלית, שהחודש גייסה 8 מיליון דולר. המוצר של קורליקס הוא מערכת להאצת סחר במניות, וגם הוא משווק רק לגופים פיננסיים גדולים. מקורליקס נמסר כי החברה פועלת בתחום שחיוני לבנקים. עוד מנכ"ל של חברה ישראלית שעוסקת בטכנולוגיה פיננסית ומעסיקה עשרות עובדים אמר לנו השבוע: "אתם צודקים, צפויה לכולנו תקופה קשה".

"סטארט-אפ צעיר שמפתח עכשיו מערכות ארגוניות לבנקים יתקל בקיר כשיחפש משקיעים ולקוחות", אומר ג'ונתן קלר, ממנהלי קרן ההון סיכון האמריקאית ססקואנה שהחלה השנה לפעול בישראל. "ההלם בשוק הפיננסי בארה"ב דומה לזה של אחרי 11 בספטמבר. הבנקים משעים השקעות, והם יקנו רק מה שעונה לצרכים קריטיים. מה שאפשר לדחות - יידחה, ולשנים רבות". אולם לא כל החברות יפגעו. בבנקים גדולים רבים פועלות גם מחלקות רווחיות. "בכמה בנקים, בקומה של המשכנתאות אנשים מעדכנים קורות חיים, ובקומה של הסחורות, הנגזרות והמט"ח מגייסים עובדים וחוגגים", אומר לנו גורם בתעשיית ההון סיכון. "הצרכים הנקודתיים" שקלר מדבר עליהם הם צרכי המיחשוב של מחלקות כאלה, וחברות שמייצרות תוכנות עבורן ימשיכו למכור גם השנה.

תגיות