אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תוכניות חיסכון: מאבק צמוד בין הבנקים איור: יונתן וקסמן

תוכניות חיסכון: מאבק צמוד בין הבנקים

הבנקים מציעים לאחרונה עוד ועוד תוכניות חיסכון סולידיות צמודות מדד, בעיקר על רקע האינפלציה והתנודתיות בשוק ההון. כלכליסט בדק את ההצעות ומצא שהתוכניות האטרקטיביות ביותר הן של הבנקים ירושלים ודיסקונט

15.09.2008, 09:57 | רימונה פרקש ברוך

בשבועות האחרונים השיקו רוב הבנקים תוכניות חיסכון חדשות, שהמכנה המשותף ביניהן הוא היותן תוכניות סולידיות לטווח קצר, בעלות הצמדה למדד המחירים לצרכן ו/או הצמדה לאפיק נוסף. "כלכליסט" בדק את המוצרים הסולידיים מכל, מצביע על המלכודות וממליץ על התוכניות שעשויות להניב את הרווח הגבוה ביותר.

לפי תחזית בנק ישראל, המדד עתיד לעלות בשנה הקרובה בשיעור של 1%–3%. היעד העליון לעלייה במדד מעבר לשנה הקרובה הוא 3.1%–3.2%. "משקיעים רבים פונים היום לאפיקים סולידיים. את המגמה הזו ניתן לראות גם בקופות הגמל השונות ובקרנות הנאמנות", אומר יגאל רונאי, מנכ"ל לשעבר בחברת גמולות.

מאבק צמוד, איור: יונתן וקסמן מאבק צמוד | איור: יונתן וקסמן מאבק צמוד, איור: יונתן וקסמן

איך בנויה התוכנית?

התוכניות שמשווקים כיום הבנקים הן ברובן לטווח קצר ומיועדות למי שיסגור סכום מוגדר לתקופה קצובה. "רוב המוצרים משלבים בין יציבות באמצעות הצמדה סולידית ליציבות על ידי הצמדה למדד", אומר רונאי. לדבריו, "בתוכניות צמודות מדד יהיה מדובר בדרך כלל בריבית קבועה. ההחלטה אם לבחור בתוכנית צמודת מדד או צמודה לשקל תלויה בהערכות האינפלציה. היום הייתי ממליץ יותר ללכת לכיוון של אינפלציה. בבחירה באפיקים צמודי מט"ח, למשל, יש יותר הימור".

מה מסתתר מאחורי הכותרת?

לדברי רונאי, "ההבדל המרכזי בין תוכניות החיסכון שמציע הבנק לתוכניות שמציעים בתי ההשקעות הוא בעיקר בתנודתיות. כשמדובר בהשקעה בבורסה צריך להביא בחשבון את התנודתיות, שיכולה לעלות ולרדת. בבנק אמנם מוותרים על הנזילות, אבל סגירת הכסף יוצרת הגנה מפני תנודתיות, אשר יכולה לעזור לצרכן לישון בשקט, בייחוד כשמדובר בטווח הקצר".

כדי להחליט באיזה חיסכון לבחור, חשוב לבדוק מה הריבית שמעניק כל חיסכון, אם מדובר בריבית קבועה או משתנה, לכמה זמן סגור הכסף ומה קורה אם צריך למשוך אותו באמצע התקופה. כמו כן כדאי לבדוק את המבנה של המוצר ואם אפשר בקלות להבין את המנגנון שלו ולדעת מה מקבלים ומתי.

לצורך הבדיקה וההשוואה בין תוכניות החיסכון השונות נעזרנו באמנון שוורץ, מנכ"ל שגיא חישובי ריבית. בחרנו שישה בנקים המציעים חיסכון צמוד מדד לתקופה של שנתיים, וביקשנו לבדוק כמה כסף תניב כל אחת מהתוכניות למי שיפקיד עשרת אלפים שקל. לצורך החישוב הנחנו שהמדד יעלה בשנה הקרובה ב־3.1% ובשנה שאחריה ב־2%.

1. בנק הפועלים

מבנה התוכנית: התוכנית צמרת ברירה חדשה מעניקה את הגבוה מבין השניים - ריבית קבועה של 3.3% לשנה או הצמדה למדד. התוכנית היא לתקופה של שנתיים, אך מאפשרת לאחר שנה לצאת ממנה בכל עת. חשוב לדעת כי יש מחיר ליציאה מוקדמת מהתוכנית: מי שיוצא כעבור שנה מרוויח רק 50% מהפרשי ההצמדה למדד.

תחנת יציאה: אחרי שנה.

כדאי לשים לב: צריך לבדוק מה גובה הריבית הקבועה, מכיוון שהיא משתנה בהתאם לסכום ההפקדה.

הרווח: בשנתיים תניב התוכנית 516.20 שקל לפי מסלול צמוד מדד או 670.89 שקל במסלול של ריבית קבועה.

2. בנק לאומי

מבנה התוכנית: חיסכון ברירה שקל־מדד המיועד לתקופה של 25 חודשים, שמבטיח ריבית גבוהה יותר - ריבית שנתית של 2.8% למפקידים עשרת אלפים שקל ויותר, או הצמדה למדד פלוס ריבית של 0.05% לשנה.

תחנת יציאה: אין.

כדאי לשים לב: חשוב לבקש מהבנק לפרט מה גובה הריבית לפי סכום ההפקדה. בהנחה שתחזית עליית המחירים תתממש, יש לבדוק את גובה הריבית ולהכריע בינה לבין הצמדה למדד.

הרווח: במסלול ריבית קבועה של 2.8% - 567.87 שקל. במסלול הצמדה למדד פלוס 0.05% הרווח יסתכם ב־526.45 שקל.

3. בנק דיסקונט

מבנה התוכנית: פיקדון יתרון שקל־מדד, שמעניק עבור הפקדה מינימלית של 5,000 שקל את הגבוה מהשניים - ריבית קבועה של 6.5% לשנתיים או הצמדה למדד בתוספת מענק צמוד למדד בשיעור 1.5% לכל התקופה.

תחנת יציאה: אין.

כדאי לשים לב: קיימת עדיפות להצמדה למדד.

הרווח: במסלול ריבית קבועה יסתכם הרווח ב־650 שקל. במסלול צמוד מדד הוא יסתכם ב־826.10 שקל.

4. בנק מזרחי טפחות

מבנה התוכנית: הפקדה של מינימום 30 אלף שקל, המשלבת בין שלושה אפיקים שונים: לא צמוד בריבית שקלית קבועה, צמוד למדד וצמוד ליורו. צמוד למדד לתקופה של שנתיים עד 100 אלף שקל יניב ריבית של מדד פלוס 0.6%; במסלול צמוד ליורו פלוס 3.55% ובמסלול לא צמוד ריבית קבועה של 3.29%.

תחנת יציאה: אין.

כדאי לשים לב: אין אפשרות בחירה בין המסלולים השונים. בהנחה שהיורו יישאר ללא שינוי ואף יירד, בסוף התקופה החיסכון עלול להיפגע מתנודתיות המטבע.

רווח: החישוב נעשה לפי הפקדה של 30 אלף שקל. עשרת אלפים שקל בכל מסלול.

במסלול הריבית הקבועה: רווח של 688.82 שקל.

במסלול צמוד מדד: רווח של 639.62 שקל.

במסלול יורו: הצפי הוא שבמקרה הטוב המסלול לא יניב רווח כלל, ובמקרה הרע הוא עלול אפילו

לגרום להפסד.

5. בנק יהב

מבנה התוכנית: חיסכון צמוד מדד לתקופה של שנתיים בתוספת ריבית שנתית של 1.1%.

תחנת יציאה: אין

הרווח: התוכנית מציעה רק הצמדה למדד והרווח יסתכם ב־743.02 שקל.

6. בנק ירושלים

מבנה התוכנית: חיסכון צמוד מדד לשנתיים עם תוספת ריבית שנתית של 1.6%. במקור מדובר בתוכנית לחמש שנים, עם תחנת יציאה כעבור שנתיים. אחרי שלוש שנים ויותר הריבית עולה בהתאם.

תחנת יציאה: אין (בהנחה שמדובר בחיסכון לשנתיים).

הרווח: אחרי שנתיים הרווח יסתכם ב־846.92 שקל. זהו החיסכון האטרקטיבי ביותר.

השורה התחתונה:

הבנקים ירושלים ודיסקונט מציעים את תוכניות החיסכון הסולידיות לתקופה קצרה בעלות פוטנציאל הרווח הגבוה ביותר.e בדקו אם קיימות תחנות יציאה — לתוכניות הכוללות תחנות יציאה יש יתרון של נזילות

כלכליסט בדק ומצא שהתוכניות האטרקטיביות ביותר הן של הבנקים ירושלים ודיסקונט כלכליסט בדק ומצא שהתוכניות האטרקטיביות ביותר הן של הבנקים ירושלים ודיסקונט כלכליסט בדק ומצא שהתוכניות האטרקטיביות ביותר הן של הבנקים ירושלים ודיסקונט

תגיות