אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מי ניצל את המפולת במניות? צילום: איי פי

מי ניצל את המפולת במניות?

טייקונים רבים נכנסו למגננה וסגרו את הכיס, אך היו גם כאלה שניצלו את נפילת הבורסה לרכישה עצמית מוגברת. הם לא תיארו שהנפילות יימשכו

18.09.2008, 07:01 | עומרי כהן

הבורסה בתל אביב היתה שלשום כמרקחה. ביום המסחר הגרוע ביותר זה כשלוש שנים, צנחו מדדי המניות המובילים בשיעורים חדים שנעו בין 5.2% (ת"א־25) ל־10.8% (נדל"ן־15), כאשר את המגמה השלילית הובילו מניות הנדל"ן, הביטוח וחברות האחזקה. מחזור המסחר היה גבוה ביותר מ־50% מהממוצע השנתי והסתכם ב־2.98 מיליארד שקל.

המשקיעים, שנבהלו מהכותרות השליליות על "נפילתה של וול סטריט", פדו במהלך היום כמעט 1.5 מיליארד שקל מתעודות הסל ומקרנות הנאמנות המנייתיות והאג"חיות (ללא הקרנות הכספיות) ואילצו את מנהלי ההשקעות להזרים למערכות המסחר פקודות מהירות בהיקפים ובמחירים שהצביעו על היסטריה כללית. אתמול נמשכה המגמה והמדדים המשיכו ליפול.

אבל בימים כאלה זה יש כמובן גם רוכשים. חלקם יכולים להיות משקיעים מתוחכמים שקנו שלשום כדי למכור היום ברווח של אחוזים בודדים, או גופי השקעה בעלי אופק נשימה ארוך, או אפילו קרנות גידור המנהלות כסף סגור שאינו ניתן לפדיון. כל אלו יכלו לנצל את רמות המחירים הנמוכות (שפל של שלוש־ארבע שנים ברבות מהמניות) כדי לאסוף סחורה בשוק.

נוסף על כך, קיימים כמובן בעלי השליטה. אלו נוטים לממש אחזקות בחברות שבשליטתם כשהשוק עולה, ולחזור ולרכוש את המניות במחירי סוף עונה כאשר השוק יורד, ולשדר בכך למשקיעים את אמונם בפעילות החברות שלהם. אבל לפחות על פי הדיווחים שהתקבלו עד אתמול אחר הצהריים בבורסה, נראה כי גם רבים מהטייקונים הגדולים נכנסו אתמול למגננה והעדיפו שלא להכניס את היד לכיס ולגדיל אחזקות בהיקפים משמעותיים. אבל היו כאלו שכן בלטו ברכישות משמעותיות, שייתכן והיו מוקדמות מדי.

חברת כימיקלים לישראל שבשליטת סמי ועידן עופר, ניצלה למשל נפילה של 6% במחיר מנייתה וביצעה רכישה עצמית של מניותיה בהיקף של 43.2 מיליון שקל. הרכישה בוצעה במסגרת החלטת דירקטוריון כי"ל לבצע בתשעת החודשים הקרובים רכישות עצמיות בהיקף של עד 5% ממניות החברה (שווה ל־3 מיליארד שקל ברמת המחירים הנוכחית של המניה בבורסה).

חיים כצמן ודורי סגל, בעלי השליטה בקבוצת הנדל"ן המניב גזית, נוהגים באופן תדיר להראות את האמון והביטחון שלהם בחוסנה של החברה. אתמול, כאשר גזית איבדה 10.3% מערכה, רכש כצמן ממניות החברה ב־427 אלף שקל, ואילו סגל רכש ב־214 אלף שקל. נוסף על כך, רכשו השניים באמצעות גזית מניות של החברה־בת הבינלאומית גזית גלוב ב־5.7 מיליון שקל. זאת, כאשר המניה איבדה 7.1% מערכה.

עוד בעל עניין שנוטה לתמוך בחברות שבשליטתו הוא איש העסקים גרשון זלקינד, בעליה של קבוצת אלקו החזקות. באמצעות אלקו רכש אתמול זלקינד מניות של החברה־בת אלקטרה נדל"ן ב־1.5 מיליון שקל ובלם במקצת את שיעור הנפילה בה ל־4.2%.

 גם רונן שטרנבך ניצל את חברת עילדב שבשליטתו לרכישת מניות נוספות בחברה־בת מדטכניקה תמורת 4.7 מיליון שקל. גם מיכאל שטראוס רכש מניות של חברת שטראוס גרופ ב־350 אלף שקל, משה גאון אסף מניות גאון אחזקות ב־253 אלף שקל והרצל חבס קנה מניות של חברת הנדל"ן חבס ב־141 אלף שקל. גמול, שבשליטת ליאון רקנאטי, רכשה מניות מטיס קפיטל ב־382 אלף שקל, ואילו לימור אבידור, היועצת המשפטית וסמנכ"לית התפעול של מבטח שמיר, רכשה שלשום מניות של החברה ב־1.1 מיליון שקל.

תגיות