אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנקאי אסלאמי: המשבר הפיננסי הוא עונש מאללה על השימוש בריבית צילום: בלומברג

בנקאי אסלאמי: המשבר הפיננסי הוא עונש מאללה על השימוש בריבית

חברות ההשקעה הערביות נמנעות מהזרמת כספים להצלת מוסדות פיננסיים אמריקאיים בשל שיקולי כדאיות כלכלית, הבנקים האסלאמים נמנעים בשל שיקולים אידיאולוגיים

18.09.2008, 10:09 | דורון פסקין

מאז החל המשבר הפיננסי העולמי, נשארו המשקיעים הערביים המובילים, ובראשם אלה המקורבים לשלטון במדינות המפרץ העשירות, מחוץ לתמונה. משקיעים אלה מסרבים עד כה להזרים ממונם בכדי להציל את המוסדות הפיננסיים האמריקאיים הכושלים. כך למשל חברת "מובאדלה" להשקעה ולפיתוח, הנמצאת בבעלות ממשלת אבו דאבי, כבר פרסמה הודעה ובה נמסר כי לא תזרים כספים בכדי להציל מוסדות פיננסיים אמריקאיים מקריסה. מקור בכיר בקרן ההשקעה הקטארית שלל אף הוא אפשרות כי היא תזרים כספים לשוק האמריקאי בתנאי השוק הבלתי יציבים.

בעוד שחברות ההשקעה הגדולות במפרץ נמנעות מהזרמת הכספים על פי שיקולי כדאיות כלכלית, ישנו מגזר שלם הנמנע מהגשת סיוע למוסדות הפיננסיים הקורסים משיקולי אידיאולוגיה כלכלית. המדובר בענף הבנקאות האסלאמית.

ענף זה צמח בשנים האחרונות למימדים אדירים, לא רק בעולם הערבי והאסלאמי אלא גם במדינות המערב. נכסי הבנקים האסלאמיים מוערכים בכ-265 מיליארד דולר והשקעותיהם בכ-400 מיליארד דולר. ברם, גורמים בנקאיים אסלאמיים מביעים בימים האחרונים סיפוק של ממש מההתרסקות של וול סטריט.

ד"ר יוסף א-זאמל, עוזר מנכ"ל "הקרן האסלאמית העולמית למימון ולהשקעה" ציין כי האסונות האוויריים והפיננסיים שהתרחשו באחרונה במדינות המערב הם עונש מידיו של אללה על השחיתות החברתית והפיננסית שנוצרה בשל גביית הריבית. כידוע ההלכה האסלאמית אוסרת על עשיית שימוש בריבית.

לפיכך, שלל א-זאמל כי בנקים אסלאמיים יחלצו לעזרת הבנקים האמריקאיים. לדבריו, רק במידה שהבנק אמריקאי או מערבי אחר יסכים להציע מוצרים פיננסיים על פי ההלכה האסלאמית, יסכימו גופי בנקאות אסלאמית להזרים אליו כסף.

הכותב הוא מנהל מחלקת המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים

תגיות