אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תגית המחיר של תוכנית הסיוע הפדרלית - 700 מיליארד דולר צילום: בלומברג

תגית המחיר של תוכנית הסיוע הפדרלית - 700 מיליארד דולר

נשיא ארה"ב ג'ורג' בוש הגיש לאישור הקונגרס הצעת חוק המאפשרת למשרד האוצר לרכוש מגופים פיננסיים נכסים בעייתיים הקשורים למשכנתאות

20.09.2008, 09:20 | סוכנויות הידיעות

ממשל בוש הגיש לאישור הקונגרס הצעת חוק שלפיה משרד האוצר יוכל לרכוש נכסים בעייתיים הקשורים למשכנתאות, המופעים במאזנים של חברות פיננסיות בארה"ב. לפי תוכנית החירום, היקף הרכישות יהיה כ-700 מיליארד דולר. כתוצאה מכך, תקרת הגירעון התקציבי תועלה מ-10.6 ל-11.315 טריליון דולר.

ארה"ב הציגה בסוף השבוע את תוכנית הסיוע הגדולה ביותר מאז ימי השפל הגדול, צילום: MCT ארה"ב הציגה בסוף השבוע את תוכנית הסיוע הגדולה ביותר מאז ימי השפל הגדול | צילום: MCT ארה"ב הציגה בסוף השבוע את תוכנית הסיוע הגדולה ביותר מאז ימי השפל הגדול, צילום: MCT

הצעת החוק הועברה למנהיגי הדמוקרטים והרפובליקאים בקונגרס היום בבוקר. שר האוצר האמריקאי, הנרי פולסון, ונשיא הבנק הפדרלי, בן ברננקי, לוחצים על הקונגרס להשלים את פעולת החקיקה עד לסוף השבוע הבא.

לפי הצעת החוק, משרד האוצר יצטרך לדווח לקונגרס על פעולותיו בעניין זה שלושה חודשים לאחר שישתמש לראשונה בסמכויות שיוענקו לו, ולהמשיך ולהעביר דיווחים שותפים לאחר מכן. נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, אמר כי הוא מקווה שמנהיגי שתי המפלגות בקונגרס "יגיעו להבנה הדדית על חומרת המשבר ועד כמה נחוץ לנקוט צעדים במהירות".

 

בפנים עגומות הודה בוש בסוף השבוע, כי אכן מדובר בנטילת סיכונים על חשבון כספו של משלם המסים, לצורך מימושה של ההתערבות הממשלתית הגורפת ביותר להצלת מוסדות פיננסיים כושלים, מאז ימי השפל הגדול בשנות השלושים. בד בבד הצהיר בוש כי "הסיכון הטמון באי נקיטת פעולה גדול הרבה יותר".

פוליטיקאים דמוקרטים מתלבטים האם לנסות ולהוסיף לתוכנית סעיפים שיסייעו למעמד הביניים. זאת, למרות בקשתו של בוש להימנע מהוספת סעיפים שנויים במחלוקת, העלולים לעכב את צעדי ההבראה. פשרה אחת במקרה כזה תהיה הרחבת הזכויות למובטלים.

צעדים דרמטיים נוספים מצד האוצר והבנק הפדרלי כוללים הענקת גיבוי לקרנות הנאמנות, לפחות באופן זמני, כמו זה התקף לגבי חשבונות ההפקדה והחיסכון בבנקים. חשבונות המשווקים באמצעות הבנקים הקמעוניים זכו לביטוח של קרן ביטוח הפקדונות הפדרלית.

חשש מבריחה מקרנות הנאמנות

גורמים בממשל חששו מפני בריחה המונית מהקרנות הללו של מיליוני אמריקאים. "כל אמריקאי צריך לדעת כי הממשל ממשיך לאכוף חוקים ותקנות המגינים על הכסף שלכם", אמר בוש בבית הלבן. קרן ביטוח הפקדונות הפדרלית מבטחת עתה פקדונות וחסכונות בשווי של עד 100 אלף דולר.

"זהו רגע מכריע לכלכלה האמריקאית", אמר בוש. "בתולדות האומה שלנו היו רגעים שדרשו מאיתנו לחצות את הגבולות המפלגתיים ולטפל באתגרים עצומים. זהו אחד הרגעים האלה".

בכירים בקונגרס קידמו בברכה את הצעדים הנועזים של הממשל, לאחר סדרה של ניסיונות חילוץ שלא שמו קץ למפולת הפיננסית העולמית. הממשל הפדרלי כבר התחייב להזרמת למעלה מ-600 מיליארד דולר בשנה החולפת כדי לחלץ את בנק ההשקעות בר סטרנס ולהשתלט על ענקיות המשכנתאות פאני מיי ופרדי מק ועל חברת הביטוח הגדולה בעולם AIG.

כמה תקדימים

לחילוצים בהיקפים כאלה קיימים תקדימים בשוק הפיננסים האמריקאי. בשלהי שנות השמונים הקים הממשל קרן מיוחדת שנועדה להתמודד עם משבר החיסכון וההלוואות שפגע במשק האמריקאי. אז, כמו היום, הממשל רכש משכנתאות כושלות, עיקל נדל"ן ושאר נכסים של כמעט 1,000 קרנות הלוואה וחיסכון שכשלו, והחזיר את היציבות למערכת. פתרון המשבר הזה נמשך שש שנים ועלה למשלם המסים 123 מיליארד דולר - בערך 200 מיליארד דולר בשווי של היום.

בשנות השלושים, תקופת השפל הגדול, גובשה תוכנית לשיקומה של המערכת הפיננסית על ידי הנשיא אז הרברט הובר, אשר ניסה להחיות את השוק באמצעות מתן הלוואות לבנקים ולעסקים.

תגיות