אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טושיבה חותכת בחצי את תחזית הרווח הנקי צילום: בלומברג

טושיבה חותכת בחצי את תחזית הרווח הנקי

צניחת מחירי השבבים תגרום לחברה לרווח נקי שנתי של 70 מיליארד ין בלבד לעומת תחזית קודמת לרווח נקי של 130 מיליארד ין

21.09.2008, 22:21 | עומרי כהן וענת ציפקין

לתאגיד האלקטרוניקה היפני טושיבה לא נותרו בסוף השבוע הרבה ברירות: החברה נאלצה לחתוך בכמחצית את תחזית הרווח המוקדמת שפרסמה לשנת הכספים 2009 (המסתיימת בחודש מרץ). זאת, לאחר שנפילה במכירות השבבים העבירה אותה כנראה להפסד תפעולי של כ-30 מיליארד ין (280 מיליון דולר) במחצית הראשונה של שנת הכספים. התחזית המוקדמת של החברה היתה לרווח תפעולי של 70 מיליארד ין (653 מיליון דולר).

לטושיבה סל נרחב של מוצרים מבוססי אלקטרוניקה, החל בציוד לכורים גרעיניים וכלה בטלוויזיות. אבל את כל האשמה ספגה פעילות שבבי הפלאש (זיכרון בלתי נדיף) מסוג NAND. מנהל הכספים הראשי של טושיבה, פומיו מוראוקה, אמר בסוף השבוע לתקשורת הבינלאומית שהפחתת תחזית הרווח נבעה "אך ורק מהרעה בעסקי השבבים". ההרעה נבעה מעודף היצע של שבבי פלאש, שהביא לירידה חדה במחיריהם.

מאבק שליטה עם סמסונג מאבק שליטה עם סמסונג מאבק שליטה עם סמסונג

שבבי הפלאש NAND משמשים לאחסון מידע ונתונים במכשירים אלקטרוניים כמו נגני מוזיקה, טלפונים ניידים וכרטיסי זיכרון למצלמות דיגיטליות. בששת החודשים האחרונים צנח מחירה של יחידת זיכרון (מגה-בייט) מסוג זה ב-45%, וזאת למרות הגידול העקבי בביקוש העולמי למוצרי האלקטרוניקה. מסיבה זו צפויה חטיבת השבבים לדווח על הפסד תפעולי של 65 מיליארד ין במחצית הראשונה של שנת הכספים.

בעזרת צעדי התייעלות צפויה החטיבה לעבור לאיזון במחצית השנייה של שנת הכספים, אבל רווחיות היא תציג אולי רק בשנה הבאה. כעת מצפה טושיבה לרווח נקי שנתי של 70 מיליארד ין בלבד לעומת תחזית קודמת לרווח נקי של 130 מיליארד ין. תחזית המכירות השנתית כווצה ב־4% ל־7.7 טריליון ין.

אלא שהמעבר להפסדים באה לטושיבה בזמן לא טוב. החברה פועלת בשוק הפלאש באמצעות שותפות עם סנדיסק האמריקאית, שמייסדה והעומד בראשה הוא אלי הררי הישראלי.

שיתוף הפעולה האסטרטגי ביניהן החל עוד בשנת 1999, ומאז הקימו שתי החברות שני מפעלי ענק לייצור שבבי פלאש. סנדיסק, המייצרת גם מגוון של מוצרי אלקטרוניקה מבוססי פלאש, נפגעה קשות מצניחת המחירים ובשל כך קרסה מנייתה בעשרות אחוזים. לפני כשבועיים הגישה היצרנית הגדולה בעולם של שבבי פלאש NAND, סמסונג, הצעת רכש עוינת בהיקף של 5.8 מיליארד דולר לסנדיסק, כדי להגדיל עוד יותר את שליטתה בשוק.

דירקטוריון סנדיסק דחה את ההצעה, והוא מעדיף כנראה להתמזג עם השותף היפני טושיבה מאשר עם המתחרה הקוריאני סמסונג.

טושיבה תתקשה לעמוד מהצד ולראות את סמסונג משתלטת לה על השוק העולמי, אלא שהמעבר להפסדים עשוי להקשות עליה בהגשת הצעת רכש נגדית לסנדיסק, בהשגת המימון הנדרש לכך ובשכנוע בעלי מניותיה שמדובר בצעד בעל חשיבות אסטרטגית לחברה.

תגיות