אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כך ניצלו בעלי השליטה את הנדנדה בשווקים צילומים: אוראל כהן, גלעד קוולרצ'יק, יובל חן

כך ניצלו בעלי השליטה את הנדנדה בשווקים

בעלי עניין השקיעו השבוע 141 מיליון שקל ברכישת אג"ח של 39 חברות שבשליטתם, זאת לעומת רכישות בהיקף של 68 מיליון שקל שהשקיעו בעלי עניין בשבוע שעבר ב־25 חברות

22.09.2008, 07:05 | נעמה סיקולר

שבוע סוער עבר בשבוע האחרון על שוקי העולם. מסתבר שהיה זה שבוע סוער גם בבורסה הישראלית אך בהיבט שטרם דובר בו רבות. כ־140 מיליון שקל הושקעו השבוע על ידי בעלי שליטה בחברות שונות ברכישת איגרות חוב של עצמם, כך עולה מבדיקת "כלכליסט".

מדובר ב־39 חברות שהשקיעו מאלפי ועד עשרות מיליוני שקלים ברכישת האג"ח של עצמן. לשם השוואה בשבוע המקביל בבורסה של תל אביב הושקע סכום הנמוך ביותר מ־50% על ידי בעלי השליטה השונים באג"ח של עצמם. לרכישה העצמית של האג"ח הצטרפו בשבוע האחרון גם כמה תוכניות רכישה גרנדיוזיות של כמה מן החברות. ארבע חברות - עמיר שיווק, רבד, נצבא ואספן - הודיעו כי יבצעו מעת לעת רכישה נוספת של אג"ח וזאת בסכום מצטבר של לא פחות מ־230 מיליון שקל.

לשם השוואה בלבד, בשבוע הקודם של חודש ספטמבר - השקיעו בעלי העניין 68 מיליון שקל בלבד ברכישת אג"ח של עצמם, לרבות בתוכניות לרכישת אג"ח.

בדיקה דומה שערך "כלכליסט" לפני חודשיים הניבה אף היא נתון השוואתי מעניין: בשבוע האחרון של חודש יוני ובשבוע הראשון של חודש יולי בוצעו רכישות אג"ח עצמיות בסכום של 40 מיליון שקל שהצטרפו לתוכניות רכישה בסכום של 41 מיליון שקל - סכומים פעוטים ביחס לפעילות הערה שנרשמה בשוק האג"ח בשבוע האחרון.

מעניין לציין כי הפעילות הערה ביותר נרשמה בימים רביעי וחמישי שעבר, במקביל להתמוטטות כללית שהתרחשה בשוק האג"ח הקונצרניות בימים אלה.

בשעה שהתשואה על אג"ח רבות, בהן של טייקונים כמו לב לבייב ואליעזר פישמן, זינקה, בחרו בעלי אג"ח רבים להשקיע כספים ברכישות העצמיות, למעשה בערך מחצית מכמה הרכישות ומהסכום הכולל שהושקע נרשמה ביומיים אלה.

מעניין לציין כי ברשימת שמות המשקיעים באג"ח של עצמן נמצאות חברות קטנות שביצעו שורה של רכישות כמו מדיפאואר וסובריין, אך גם חברות גדולות ושמות מוכרים כמו קבוצת דלק של יצחק תשובה, גזית גלוב של כצמן וסגל, רבד של יגאל אהובי, אספן של רוני צארום, ברן של מאיר דור ואלכסנדר נסיס, ובצמרת הרכישות, ליאון רקנאטי שביצע רכישות ב־46 מיליון שקל באמצעות חברת גמול וחברת מטיס קפיטל שבשליטתו.

נתון מעניין נוסף נוגע דווקא לזהות בעלי השליטה שלא ניצלו את המומנטום לרכישת אג"ח של החברות הציבוריות שלהם. שניים מרכזיים בעניין הזה הם לב לבייב ואליעזר פישמן וזאת אף על פי שהאג"ח שלהם כבר נסחרות בתשואה של יותר מ־10% (לבייב ניצל את הירידות כדי לרכוש אג"ח של חברות פרטיות שלו).

לרכישה העצמית יש יתרון ברור מבחינת החברות - הקטנת מצבת ההתחייבויות שלהן במאזן לקראת הדו"חות הקרובים. נוסף על כך, מהלך הרכישה העצמית של איגרות חוב נפוץ בעיקר בימים שבהם השוק במשבר, כאשר התשואות עולות. באמצעות רכישה עצמית של האג"ח החברות יכולות להקטין במידה מסוימת את המינוף שלהן ולגרוף לכיסיהן רווחי הון.

מדובר גם בצעד משדר אמון לשוק. באמצעות רכישת האג"ח משדרים בעלי השליטה ביטחון כי איגרות החוב של החברה נסחרות כיום במחירים אטרקטיביים, אמון באיתנותה הפיננסית של החברה וביכולתה לעמוד בפירעון התשלומים, ומהמקום הזה ניסיון לנצל את ההזדמנות על ידי רכישה עצמית של אג"ח ובמקביל אולי להעלות את מחיר האג"ח בעקבות הגדלת הביקושים.

פרמטר משמעותי בעניין זה הוא התשואה ברוטו שהאיגרת מייצרת. כאשר חברה במשבר ויש חשש לפירעון החוב שלה, התשואה על האג"ח שלה עולה (יש יחס ישר בין מידת הסיכון לבין התשואה), ורכישת אג"ח עשויה למזער בצורה מסוימת את העליות ולשדר לשוק כי האג"ח בטוחה יותר.

אילן גיפמן, מנכ"ל אספן, מסביר את הרציונל העומד מאחורי הרכישות העצמיות: "קנינו איגרות חוב ב־50 מיליון שקל בחצי השנה האחרונה. בשבוע האחרון החלטנו לנצל את התשואות הגבוהות". "הרי הכסף ששוכב עכשיו בחברה מקבל ריבית נומינלית של 4%, אז מה רע להשקיע אותו בתשואה של פלוס 11%, בפרט שבמהלך הזה אנחנו מביעים אמון גם בחברה גם באסטרטגיה שלה? במהלך הזה יש כמה דברים חיוביים מבחינתנו".

"איגרות חוב בתשואות גבוהות קודם כל יש לנו רווח הון לדו"חות הבאים, קנינו התחייבות במחיר זול ממה שהנפקנו.

"בשלב הבא יש לנו מחסנית של איגרות חוב שאנחנו יכולים להוציא לשוק בעוד שנה שנתיים אם נצטרך כסף, בלי תשקיף בלי כלום".

תגיות