אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מהנעשה באינטרנט: גילו את אמריקה צילום: גלעד קוולרצ'יק

מהנעשה באינטרנט: גילו את אמריקה

מדעני העולם התמכרו לגוגל ארץ. התוצאה היא גילוי של מכתשים חדשים, מבנים ארכיאולוגיים ושוניות נדירות

23.09.2008, 13:23 | דורה קישינבסקי

נמצא עוד שימוש לפרות מלבד חלב והמבורגרים: מצפן מהלך. ממחקר שפורסם לפני כשבועיים עולה שפרות הרועות באחו מפנות את ראשן כמעט תמיד לכיוון צפון. ולא רק זה - כשהן רועות באזורים הצפוניים ביותר של הגלובוס, שם קל להתבלבל בין הקוטב הצפוני לקוטב המגנטי, הן פונות לקוטב המגנטי. החוקרים, זואולוגים במקצועם, לא ידעו להסביר את התופעה, והעבירו את הכדור למומחי הנוירולוגיה. אבל הם לא שכחו לציין את מקור המידע שלהם: גוגל ארץ.

מנפלאות גוגל ארץ, איור: יהונתן וקסמן מנפלאות גוגל ארץ | איור: יהונתן וקסמן מנפלאות גוגל ארץ, איור: יהונתן וקסמן

כל אחד יכול להוריד את גוגל ארץ, הגלובוס הווירטואלי של גוגל (earth.google.com), שמורכב מפאזל של תמונות לוויין. לתוכנה המצליחה הזו נמצאו אין ספור שימושים מדעיים וחינוכיים מאז הושקה ב-2005. אבל בדרך כלל משתמשים בה כדי להפיץ תגליות מדעיות מוכרות, ולא כדי להפיץ תגליות חדשות.

גוגל מאפשרת למשתמשים לשרטט מפות משלהם שמורכבות על הגלובוס הזה, ולחלוק אותן עם אחרים ברשת. בחודש האחרון, למשל, הפיצו רשויות אמריקאיות מפות גוגל ארץ שעוקבות אחרי ההוריקנים אייק וגוסטב וחוזות את ההתקדמות שלהם. מפות אחרות מציגות שינויים שחלו בכדור הארץ עקב ההתחממות הגלובלית.

אבל כשנותנים למדענים אין ספור תמונות לוויין בחינם, ועוד עם ממשק כיפי, לא מפתיע שהם מוצאים בהן אוצרות.

בתחילת 2008, השתמש גיאולוג אוסטרלי בשם ארתור היקמן בגוגל ארץ כדי לחפש מרבצי ברזל, שימוש מעניין בפני עצמו לתוכנה. אבל כשבחן בתשומת לב אזור הררי במערב המדינה, הוא גילה שקע מוזר באדמה, עגול לגמרי, בקוטר 300 מטר. כגיאולוג, הוא ידע שמדובר במכתש שנוצר מפגיעת מטאור גדול בכדור הארץ בעבר הרחוק. היקמן נסע לאזור וחקר את המכתש, שנקרא כיום על שמו, וגיאולוגים אחרים החלו ללכת בעקבותיו ולחפש בגוגל ארץ פגיעות מטאורים שטרם זוהו.

ב-2005, נכנס מתכנת איטלקי בשם לוקה מורי לגוגל ארץ כדי להשתעשע בהצצה על הבית שלו כפי שהוא נראה ממעוף הציפור. כתמים מוזרים מסביב לבית, שנראו לו בתחילה כמו תקלה במצלמת הלוויין, סקרנו אותו. הוא חקר אותם ויצר קשר עם ארכיאולוגים, שחשדו שמדובר במבנה עתיק מתחת לאדמה. התברר שלצד ביתו של מורי קבור ארמון מהתקופה הרומאית.

כריס סימפסון, חוקר אלמוגים אוסטרלי, הסביר בראיון ל"סידני מורנינג הראלד" שהוא משתמש בצילומי לוויין כבר שנים כדי למצוא שוניות נדירות. אלא שלא היה קל למצוא תצלומי לוויין של חופים ריקים. גוגל ארץ הפך את העבודה שלו למשחק ילדים. הוא אמר לעיתון כי הוא "מרגיש כמו צ'רלס דרווין", חוקר מהפכני שמשנה את מה שהעולם יודע על עצמו, פשוט בעודו יושב מול המחשב.

תגיות